Nuffnang Ads

Wednesday, 26 December 2012

Makanan pertama bayi bermula di usia 6 bulan (bukan 4 ke 5 bulan ke or 2 minggu..haihhh)

Food chart yg jadi panduan mummy..siap tampal kat freezer dan highlightkan makanan yg sesuai ikut umur..mummy dpt chart ni dr website http://wholesomebabyfood.momtastic.com/...banyak panduan dlm website ni..rajin2kanlah study kat website ni yer
 Assalamualaikum..

Lately ni mummy agak emosi bila baca pasal pemakanan baby...kisahnya begini..mummy baca post2 dalam satu persatuan ibu mengandung dlm FB ada soalan pasal baby dia macam lapar.."macam" okey...masalahnya betulke baby tu lapar...dia bertanyakan mengenai bayinya baru berusia 4-5 bulan mcm tu pantang bila tgk org maka..mulut dia terkumat kamit mcm nak makan, menyusu pun kerap...so bolehke si ibu ni bagi anak dia makan...okla fine soalan tu..tp yg buat mummy emo rasa nak lempang mak-mak ni sume adalah sebb ada yg bagi anak dia makan masa dlm pantang...umur baru 2 minggu da bagi nestum cair-cair dalam botol...ayokkkk...tak sayang anak ke...ada jugak yg tegar bagi nestum sebelum 6 bulan...sama jugak masuk dlm botol...bila ada yg kata nestum tak elok mereka kata anak sy ok je makan nestum...sy ada 5 anak..lima2 anak sy bagi makan nestum sampai skang da besar ok je..tadek pun usus tersumbat ke apa...haihhhh....


Mummy nak ajar pun mummy baru anak sorang..tp nak jadi emak bukannya senang...kita nak yg terbaik utk anak yg kita kandung 9 bulan yg mana masa mengandung tu kita teruk loya la, muntah la, kaki kejang la, berat badan naik mendadakla, kaki bengkak la..tu tak kira dgn rasa sakit nak bersalin tu...jadi utk bayar balik segala kesakitan dan kesulitan kita, anak itu adalah anugerah ALLAH...maka eloklah kita mencorakkannya sebaik2nya dan beri pendidikan yg baik dan juga beri makanan yg berkhasiat..bukannya bagi makanan yg segera mcm nestum or biskut heinz ke apa ke tah...da serupa mcm bg anak makan mee maggi sedap di makan cepat di masak tu kan...mmg la sedap makan hari2 kepala botak, kesannya jangka panjang mmg bukan sekarang nampak kesannya..fikir2kanlah mummy sekalian...rajinlah sikit untuk anak kita..bukan anak orang tapi anak kita..tak kesian ke anak bg maggie hari2 tp mak bapak sedap makan nasi, ayam, ciken cop segala bagai..haihhhh lagi dan lagiii...

Babah belikan steam blender Avent..mmg snang keje buat puri..tak rugi invest utk anak..sebb ia sgt berguna
Sebenarnya mummy tau pasal pemakanan bayi ni pun hasil dari kegooglelan mummy..akhirnya mummy dipertemukan dengan satu group dalam FB iaitu Homemade Solid Food For Your Baby (HSFFYB)..banyak info dan penerangan dlm group ni...group ini menggalakkan ibu memasak sendiri utk anak/bayi mereka dan banned segala makanan bayi dalam botol, kotak, tin or apa saja yg readymade tu...so group ini utk ibu2 yg bersungguh2 nak bagi anak makanan terbaik dan rajin memasak utk anak...kalo malas bagi je celerac tu..pastu anak sembelit 4 hari..pastu cucuk ubat kat montot baby..aduhhhh sakit tau tak..itu adalah ibu yg tak rajin nak belajar walaupun ada yg dah ada anak 4,5 or 10 maybe...

Ada jugak ibu2 yg takleh terima cara memasak sendiri kerana testimoni anak2 mereka yg diberikan makanan  segera tidak menunjukkan apa2 kesan negatif...nestum tu sbenanya ada bahan pengawet...apa2 makanan dlm kotak or botol mmg ada pengawet..kalo tak, takkan ada expiry date..takkan leh tahan lama kat rak kedai kan...nak ke bagi pengawet kat baby kita yg ususnya masih kecil dan belum matang tu...fikirlah wahai para ibu sekalian..

Ibu-ibu yang rajin dan bersemangat utk memasak utk anak mereka pula kadang2 ditimpa pelbagai dugaan dan cabaran..iaitu dari org sekeliling dan juga ahli keluarga malah suami sendiri...mereka yg tak kuat semangat akhirnya kalah dan terus tak bersemangat...ini kerana ada ahli keluarga yg tidak bersetuju dengan cara para ibu ini utk memasak utk anak mereka, bagi puri la, tak bagi garam dan gula lah..mana nak sedap..anak pun tanak makan..mmg la tak sedap..anak yg baru nak kenal rasa mana tau rasa sedap ke tak..dia takmo sebb selama ni dia rasa susu je...so bila ada rasa lain masuk mulut tak kira la sedap ke tak mmg la dia buat muka pelik..sama la mcm kita org tua ni pun kan...haihhh lagiii....kenapa tak bagi garam dan gula?? sebab kita nak ajar anak rasa yg natural dulu..rasa masam, manis, masin dari buah or sayur....pengambilan garam dan gula akan mengakibatkan obesiti dan anak akan jadi cerewet...nak makan yg manis2 je..nak makan jajan jerrr.takmo makan sayur n buah..pe kata tukarkan jajan or gula2 tu kepada bagi buah sbgi snek...bukannya susah pungggg...haihhhhh


Mummy pun tak kurang juga...masa mula2 nak bagi makan Zahra...mummy da bincang dengan babah mengenai pemakanan bayi yg betul..Alhamdulillah babah sangat menyokong mummy dan menggalakkan mummy malah bagi green light utk belikan barang2 makanan baby..tenkiu babah..i lap u....bila mummy da terangkan pada babah so mummy pun suruh babah terangkan pada mak ayah dia..dos n donts on baby food..alhamdulillah mak n ayah mertua pun terima dan takdelah nak sogok zahra dgn makanan yg bukan2...baby sitter pun syukur sgt beri zahra makanan yg mummy bekalkan n mummy pun da pesan jgn bagi makanan lain selain makanan yg mummy bekalkan...alhamdulillah setakat ni zahra ni nganga je..cuma ada satu makanan kalo dia boring mmg tak abes...apa pun mummy syukur sgt..

Cuma baru-baru ni kakak mummy datang ke KL ngan anak dia saja bawak anak dia jalan2...anak dia makan jajan potato chips tu..zahra mmg pantang apa org makan dia akan mengecek sekali...dia siap buat mulut mcm tgh mengunyah..mummy mmg tak bagi...tp kalo ada yg tertinggal kat lantai n dia da kutip cepat2 masuk mulut redha je lah...kakak mummy siap ckp kalo ko takde aku da bagi zahra ni makan jajan ni...alahaiii la kakak...sebb tu la anak ko takmo makan nasi, makan nasi pun kurang, makan buah pun kurang sebb da diberi dgn jajan...takpelah...pandai2la ko aku nak ajar pun kang kata aku ni pandai sgt padahal anak baru sorang kan...tulah kadang2 cabarannya..apa2 pun mummy kene kuat semangat utk pastikan si manja dapat yg terbaik...bukan apa takmo zahra jd mcm mummy sayur pun tanak makan..skang je baru pandai makan sayur..hehehehe

Jadi para ibu bekalkan diri tu dgn ilmu banyak2 untuk kita mendidik anak kita..tak tau tanya pada mereka yg pakar...sekiannn...:)

Wednesday, 5 December 2012

Selamat Bertunang sahabat :)


Assalamualaikum...

Haihhh...lama benor tak update blog...kebizian melanda..lepas di Parlimen, mummy cuti seminggu jaga Zahra sebab babah outstation..balik dari cuti jer terus cover Umno lak seminggu...ni baru ada time skit nak corat-coret dalam ni...

101112..merupakan tarikh keramat akhirya sahabat baik tido sebantal, setilam, sebilik masa mummy bujang2 dulu akhirnya bertunang jugak...sahabat ni rakan baik mummy sejak zaman UiTM lagi...syukur Alhamdulillah..segala ranjau rintangan akhirnya bertemu jodoh jugak...majlisnya insyaALLAH 123313..tu dia nombor awat banyak sangat...1/3/13 nikah, 2/3/13 sanding dan 3/3/13 brtandang...mummy tak sabar nak tgk kawan sorang ni naik pelamin...asyik jadi bridesmaid kenkawan jer kali ni turn kamu pulak ye..mummy takleh post gambar banyak2 sebb sahabat ni tak bg diwar2kan..so simpan dulu..kita tunjuk gambar cekelat je..taun depan kang mummy post gambar tunang...

Apapun sahabat, ketahuilah bahawa setiap apa yang berlaku ada hikmahnya, percayalah dia tercipta untukmu..aku doakan yang terbaik utk kau...semoga selamat menempuh alam pertunangan dan bersiap-sedialah jadi puan nanti..yeayyyyy

Monday, 19 November 2012

Nutella Mug Cake


Assalamualaikum...

Sekarang ni mummy tengah cuti seminggu sebab babah outstation ke Jakarta n Bandung...syoknye kalo dpt ikut...org lelaki mana reti shopping rugi2 haih...

So untuk mengisi waktu cuti mummy pun membaking la...tekak ni nak mkn kek coklat tp nk yg simpel n mudah je. So mummy pun teringat la satu resepi ni dah lama mintak kat member FB cuma tak buat2 je..

Inilah dia mug cake..tp mummy buh dlm cawan dpt la 2. Kalo buh dlm mug mummy je la makan sorang tp tak tergamak lak tak tinggalkan utk babah..balik keje babah makan n kata sedap..heheeh..babah ni mummy masak sume sedap kan...alhamdulillah..masak penuh kasih sayang mestilah sedap.

So inilah resepinye.

Bahan A:
Sebiji telur
4 sudu besar gula
3 sudu besar minyak masak

Bahan B:
4 sudu besar tepung naik sendiri (kalo takde leh guna tepung gandum + sikit baking powder)
3 sudu besar serbuk koko
* Bahan B diayak

Bahan C:
3 sudu besar susu segar

Bahan D:
3 sudu besar Nutella

Cara2nya:
Pukul telur sampai kembang, masukkan gula sedikit demi sedikit, bila adunan nampak kembang, masukkan minyak dan kacau. Masukkan Bahan B selang-seli dengan Bahan C dan D, biar adunan dalam mixer dikacau sebati sampai nampak lembut dan berkilat (mummy tak pakai mixer pun sebb portion kecik..kacau pakai spatula jer). Bakar pada suhu 160 darjah selama 30 minit ataupun set high pada microwave selama 3 minit sahaja..

* adunan ni utk 1 mug besar or  2 cawan mcm dlm pix ni..selamat mencuba :)..oh ye boleh tukar Nutella pada peanut butter juga..




Monday, 12 November 2012

Aktiviti di hujung minggu -part 3 (cream cheese choc cake & Spagethi Olio)

Assalamualaikum...gitulakan lama benor nak mengupdate entry aktiviti hujung minggu ni..dari minggu lepas bawa ke minggu ni...heheh

Ok kita sambung...so kejadian pada hari Ahad 4 Nov mummy hanya duduk rumah jer masak sebab babah kerja...jadi untuk breakfast merangkap lunch mummy masak spageti olio saja...malas nak masak nasi sebb mau membaking kek petang tu..lagipun babah keje kan mummy sorang je yg makan...

Spageti ni first time mummy masak lepas rasa kat kedai mana tah rasanya sedap n tanya pakcik google resepi spageti ni..lorrr senang jer rupanya...

Spageti Olio 


Bahan:
Spageti yang direbus
Bawang putih dan bawang besar/bawang holland yang dicincang
Minyak zaitun untuk menumis
Seafood - udang, kupang, sotong
Sosej (saja mummy tambah)
Garam
Serbuk Oregano
Lada Hitam
Cajun

Cara-cara:
Rebus spageti dulu, ketepikan
Panaskan minyak zaitun dan tumiskan bebawang sampai naik bau
Masukkan seafood dan sosej..kemudian tambah air skit (ada orang buh stok ayam or kiub ayam tp mummy tak letak pun)
Kacau goreng buh garam skit utk sesedap rasa, kemudian masukkan spageti
Last masukkan serbuk lada hitam, serbuk oregano dan cajun..kacau2 siapppp dan bolehla di ngappp...

Babah puji n request suh masak lagi next time...alhamdulillah :)


Di petang hari pulak Zahra tido lama dari mummy bancuh kek sampai da siap kek tu baru dia bangun...dah lama teringin nak buat kek coklat kukus ni..satunya sebab nak habiskan serbuk koko kat dalam balang tu n stok cream cheese ada 2 ketul so amek seketul..resepi ni dapat dari group FB Resepi Turun Temurun.

Kek Coklat Kukus lapis Cream Cheese

Bahan A
1 cawan susu cair

1 cawan minyak masak @ mentega cair
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis
3 biji telur

Bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sdt soda bikarbonat
1 sdt serbuk penaik
3/4 cawan serbuk koko
*****semuanya d ayak.

- masukkan semua bahan A dalam blender dan blend hingga gula hancur.
- bahan b yang telah d ayak campurkan dengan bahan A sedikit demi sedikit.

untuk lapisan keju

BHN CHEESE..

250 gm cream cheese
60 gm gula castor
25 ml air
25 gm tepung gndudm
1 bj telo.

~pukul semua bhn kecuali telo hingga kembang dn gebu.
~ masukkn telo dn pukul lg.
* bila semua dh siap..boleh la kukus selang seli mcm buat kuih lapis...kukus dlm 10 minit..

untuk topping
- cairkan coklat menggunakan teknik double boiling.
- alihkan dr api masukkan susu pekat manis td.
****jikalau rasa toppingnyer pekat sgt boleh tambah sedikit susu cair
****untuk mengilatkan topping tambah sedikit marjerin.
 


Yang ni pun babah suka..alhamdulillahh...sampai nak tapaukan untuk mak mertua pun tak cukup..hehehe

Wednesday, 7 November 2012

Aktiviti di Hujung Minggu (Bandar Akademia, Aroma Ikan Bakar)- part 2

penat la nak tulis panjang2 dlm 1 entry..so ni part 2..iaitu kejadian hari sabtu

Sabtu, 3 Nov 2012

Cadangnya nak g kenduri kawen kat Banting..tp dr malam semalam duk pk hari sabtu ke ahad...so pagi tu belek kad ek eleh ahad daaa....so tak dpt pegi la sebab babah keje...tak jadi g Banting babah ajak p tengok rumah kat Semenyih...Bandar Akademia katanya...brochure rumah tu mummy dapat dekat The Mall a.k.a Sunway Putra Mall ekk...tengok memang menarik..rumah landed, free hold, 50X80 kaki persegi, lot banglow, ada 4 bilik, ada 3 bilik..harga pun sangat murah utk banglo dan keluasasn yang sebegitu iaitu RM200,000++...

mummy bagi babah brochure tu n babah berminat..sebab murah dan landed pulak tu..mmg rumah idaman kami la..

Zahra pulak kena selsema, batuk n badan ada sedikit panas...berjangkit dari babah yg da baik demam...so sblm g Semenyih singgah g klinik dulu...

Perjalanan ke Semenyih agak jauh, kami lalu MRR2, kemudian masuk Lekas highway..bila da sampai Semenyih cari sign board Bandar Akademia...terus lagi dan terus lagi tak sampai2...da lepas Semenyih, da lepas pekan Beranang..adoiillllaaa jauhnya..nun kat Lenggeng nu...da masuk nogori ni..bukan Selangor lagi dah...n nak masuk ke kawasan tu pun melalui kampung2 dan sangatlah jauh...

Kami sampai dalam pukul 1 lebih..ramai org jugak..rata2 org Melayu..bila da bincang2 depa bawak p rumah  yg under construction dan tapak...ada tapak yg dekat ngan pencawang..tp sbenanya takdela dekat sgt pun...tapak tu agak strategik sebb dekat dgn proposed masjid, kedai dan security guard.

Kalo gov staff dpt rebat dlm RM20,000 utk rumah 4 bilik, dan boleh apply full gov loan..mummy ni baru je confirm surat official pun tak dpt lagi n tak pernah cek kelayakan boleh pinjam bape...huhuhu...prosedurnya senang jer...booking kene bayar RM3,000 cash bersama surat kelayakan pinjaman, legal fees free saje...kitorang masih berbelah bagi so dia kata just bayar RM200 utk cop tapak...alamak cash dahla takde...so bayar RM100 je..kalo takmo beli dia akan bagi balik duit tu...hmmmm duk pikir2 ni nak beli ke tak...lokasinya agak jauh...huhuhu...pk dulu la

Pintu masuk


Rumah contoh 4 bilik
* Pix dari FB Bandar Akademia..mummy tak sempat nak snap gambar sendiri

Balik dari Lenggeng terus g umah mertua kat Jalan Peel, Cheras untuk ambil in law g Kuala Selangor, then terus ke Rawang untuk ambil Maswan, kawan babah yg nak belanja kitorang makan seafood kat Kuala Selangor...haihhh mmg jauh betul travel di hari Sabtu tu..so sepanjang jalan ofkos la Zahra tido...mummy pun ikut tido sekali dahlah hujan ala-ala sepoi bahasa...

Sampai ke Aroma Ikan Bakar dalam pukul 8 lebih..terletak kat Jeram, Kuala Selangor, memang meriah sebab malam minggu kan...harga pun macam ok kot...kami makan Ikan jenahak sekor masak sambal, udang besar2 goreng butter, sotong goreng tepung, lala goreng serai semua dalam RM199...masakan pun sedap jugak kecuali udang yg tak bape garing...tp kenyang alhamdulillah...

Seperti biasa mummy tak sempat nak snap gambar sekitar restoran sebb sibuk melayan zahra


Kejap je dia behave kat baby chair ni...elok je makanan sampai dia pun sibuk la nak kuar dari kerusi tu...merengek2 nak dukung...mcm jeles je tengok mummy makan besar yer...

Monday, 5 November 2012

Aktiviti di hujung minggu (Ketam Black Pepper, jalan2 Ikea)

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia gituu...

Weekend lepas mummy sgtla penat...mummy off Jumaat, Sabtu dan Ahad...babah pulak off Jumaat dan Sabtu..so Ahad je la yg mummy rest kejap...Zahra pun da besar tak meragam sgt cuma kene pantau je la bila dia lepas bebas meniarap..suka naa mengutip habuk2 n rambut2 mummy yg jatuh berguguran ituewww (pas sapu pun ada je selai dua gugur....gugur kronik ni pas bersalin sampai skang..rambut pun da panjang lg banyak gugur..bila tah nak potong..)...ok stop cite pasal rambut..jom tengok apa mummy babah Zahra buat last weekend..

Jumaat, 2 Nov 2012

Hari ni mummy decide nak masak utk lunch sebb lauk beli da lama kesian keras beku kat dlm freezer tu..so mummy masak ketam black pepper dan tahu jepun campur sayur..sedap kata babah..hehehe....mekasih..masak dengan penuh kasih syg gila tak sedap...seb baik masa lunch zahra tido so leh la meratah ketam dengan aman damai sentosanya...

Inilah menunya..resepi dapat dr blog..tp mummy olah skit sana sini..

Makan pulak dengan beras wangi masak panas2...perghhh sedap sungguh laa...hehehe



Cara masaknya senang, bawang merah, bawang putih, halia ditumbuk, kemudian ditumis...lepas tu masukkan  sos tiram, sos black pepper dan perencah black pepper maggi yg dah dibancuh air...kacau2 masukkan air lagi kalo nak berkuah...da mendidih tu masukkan la ketam..kacau2 dan tutup supaya ketam masak...siap...mummy tak buh garam, gula, ajinomoto memang dibanned kat dapur mummy sebb semua sos dan perencah maggi tu da sedia masin....


sayur ni pun salah satu lauk feveret mummy..selalu makan kat kedai je..so terasa nak masak sendiri so mummy pun google n olah sana sini ikut kesedapan lidah sendiri...

telur jepun dipotong dan digoreng..jgn sampai garing nanti tak sedap..1st attempt goreng sampai garing huhuh ilang kick dia....bila da goreng ketepikan...tumis bawang putih, masukkan sos tiram, tambah air, buh kicap baby...apa benda tu..baby makan kicap ke...ia adalah kicap cair cap baby..apatah nama dia..nanti mummy buh gambar di entry lain..bila da didih, masukkan sayur mayur...kat sini mummy buh brokoli, jagung kecik n kacang peas leper tu...then buh sikit bancuhan tepung jagung utk pekatkan kuah...da mendidih pecahkan sebiji telur..kacau2...last sekali masukkan tahu yg da digoreng, kacau2...siap...

lepas makan, solat dan sebagainya kitorang plan nak g Ikea...hajat di hati nak beli baby chair zahra..sebb dia da pandai duduk n makan pakai tangan..saja nak test sebb pas ni snang kalo p makan kat luar dudukkan zahra dlm baby chair je sebb zahra mmg tak minat duk dlm stroller...

pergi kat bahagian baby amek baby chair, n pinggan mangkuk plastik utk zahra...jalan ke depan skit jumpa lak benda alah ni..saja nak bagi try zahra naik dan dia suka...heheheh




kalo pergi Ikea tak makan meatball n karipap Ikea mmg tak sah kan..tapi mummy tak bape sgt ngan meatball tu sebb pelik tetibe ada jem dlm tu...tp karipap mmg suka..so ari tu babah beli 2 dozen karipap...sampai buat breakfast la utk esok..puas dah makan karipap...

Wednesday, 31 October 2012

Kisah sembelit Zahra :(

Assalamualaikum...

Hari ni nak cerita pasal kisah zahra yg suka sgt sembelit...zahra start makan umur 6 bulan n dimulakan dengan puri buah dan sayur..masa tu alhamdulillah ok takde alahan dan sistem penghadamannya ok saje...bila da 7 bulan mummy intro bubur nasi dan oat...ok jugak takde sembelit...tp bila mummy intro ayam dia da stat poo seketul2 n adakalanya meneran sampai nangis...bila stop makan ayam mummy bagi makan mcm biasa..breakfast puri buah 2-3 jenis, lunch n dinner bubur nasi/oat n lauk puri sayur...adakalanya poo poo ok...kadang2 keras n berketul...

Baru-baru ni mummy intro soft tofu kat zahra dan dia suka..alhamdulillah poo poo pun lawas n normal cair..tp masa hari raya haji kami balik kg di Johor n mummy malas nak bawak frozen puri n Avent steam blender sebb balik 3 hari je...and mummy decide to cook her food without pureeing it...so mummy bawak brokoli and plum..1st time nak intro kat zahra n suh babah beli pisang senang skit nak bagi just lenyek jer..

Hari pertama mummy bagi oat+pisang+plum, lunch n dinner bubur nasi+ayam+brokoli yg dicincang..tak habis pun makan bubur tu maybe rasa brokoli pelik kot..tp satu hari zahra tak poo poo...esoknya mummy buat oat+plum, oat+brokoli+ayam..habis semangkuk sebb zahra mmg suka oat berbanding nasi..tp tak poo poo jugak..sampailah nak balik KL petang tu dia nangis2 n mummy selak pampers dia nak poo poo..besarrrrnyerrrr...mummy bukak pampers n tarik poo poo tu sebb zahra da nangis2 sakit meneran..n poo poo tu ada darah skit luka kat dubur dia..kesian anak mummy...bila da setel dia pun hepi, mummy bg air masak banyak2, dlm kete terus tido...

Bila di KL esoknya zahra tak poo poo lagi...so esoknya mummy bekalkan puri prune kat BS n suh BS campur air buat jus masa nak bg Zahra..dan bagi air zam zam..alhamdulillah dia poo poo tapi masih keras n tak nangis..balik keje ajak babah gi Jusco beli betik utk Zahra.

Bekalkan betik yg diblend malam tu baru zahra poo poo...dan hari ni bangun tido dia poo poo lagi tp kali ni teksturnye lembut n cair tak berketul lg...syukur sgt..tp baunya perrggghhhh bau betik masyam...hehehe...so mummy akan maintain bg betik selama 4 hari berturut2 sahaja...kalo after 4 hari zahra da ok mummy akan back to her usual menu...kalo tak ok gak maybe kene g doc jugak wpun mummy cuba jugak utk cure guna original methods..

Betik yang diblend...1st time bagi zahra betik ni


Harap2 anak mummy kembali sihat sedia kala..dan boleh makan masakan mummy lagi..insyaALLAH amin..mummy n babah sayang zahra tau :)




Tuesday, 30 October 2012

Welcome to the blogging world mummy :)

Assalamualaikum...

Akhirnya hasrat nak membelog tercapai juga..ni semua gara-gara hasil kelas Photojournalism and Multimedia masa attend kursus MPI IJF last month...so after the course end now I have the time to rearrange the blog and touchup the layout and hopefully i can maintain this blog...

So basically this blog will story about my life, my baby, my family and anything that happens to me (wah cakap omputih lak..heheh)...dua entry di bawah ni adalah hasil daripada kelas masa kat Terengganu..n the keropok lekor memang sedap..otw balik ke KL, ahli rombongan ajak p kedai ni utk borong keropok lekor...seb baik I da beli masa shoot kalo tak jenuh menunggu nombor...

Oklah...I think thats all for today..will update about my baby who was being constipated since yesterday tomorrow...

Now concentrate on the winding up by the rural minister...ngantokkk T_T

Saturday, 22 September 2012

Cheesy Lekor @ Keropok Lekor B.T.B 2209


Keropok lekor or fish crackers usually made with fish, sago flour, salt, sugar and seasoning. The delicious taste had lured the people especially Malaysian to like it and make it as a snack during tea time.

However, keropok lekor also went through an innovation process to suit the flavor with current time. Cheesy lekor or fish cracker with cheese inside was the latest product from the famous and most popular keropok lekor shop in Kuala Terengganu called Keropok Lekor B.T.B 2209 which was located at Bukit Tok Beng, Seberang Takir.


video


According to the owner of the shop, Mohd Nazir Mohd Dagang, 36, the new flavour was introduced on July during the fasting month and the response was quite good.

"People outside Terengganu can accept the new flavour of keropok lekor but for the local, they need time to adjust with the new taste. They hardly accept it as the fish flavour was lost when added to cheese, but we will continue to promote and introduce the cheesy lekor to the customer," he said.

Mohd Nazir said the cheese which diced into cube  will pour into the fish mixture and then shaped it into a small size before being boiled and fried.

It was sold at RM1 for three cheesy lekor and best served with chilli dip or cheese sauce.


Keropok lekor with chilli dip







See the sign "ADA"? It means that you are lucky, they still got the keropok lekor, but if it turns to "HABIS" you can try the next day.





Each keropok lekor is nicely weight





After it was shape into small sizes, the keropok lekor will be boiled for half an hour under the firewood.



Once boiled, it will let to be cool and packed


A nice and friendly worker will welcome you at the shop 
  

And not to forget, every pack of keropok lekor you buy, sweet and spicy chilli dip will be given free



Those who interested to buy the keropok lekor and cheesy lekor can drop by at :

KEROPOK LEKOR B.T.B 2209
LOT 8292, KAMPUNG TOK BENG
SEBERANG TAKIR
21300 KUALA TERENGGANU

PHONE NUMBER:
012-5620748

Thursday, 20 September 2012

Pasar Besar Kedai Payang



Pasar Payang or Pasar Besar Kedai Payang is a big market in Kuala Terengganu, facing the South China Sea and it was one of the tourist attraction places in Terengganu.

Pasar Payang consists of two-storey complex building. At the ground level, there are wet markets selling fish, poultry and vegetables as well as local traditional cuisine such as variety of fish crackers, cakes, egg turtles and candies.

While the upper level, there are stalls selling clothes, batik and Malay songket. Souveniers such as fridge magnets, keychains and turtle soft toys are also available in that level.


Although disable, the woman still need to make a living