Nuffnang Ads

Thursday, 24 April 2014

Bunga tisu handbouqet dan hantaran untuk adik



Assalamualaikum.

Kali ni mummy nak cerita pasal kisah yang dah lama diperap, iaitu hasil keras tangan mummy. Heheh..selain hantaran, mummy juga buat bunga telur, bunga tangan dan apa saja wedding gifts dan favours yang diingini pelanggan.

Bunga tangan warna-warni ni pun mummy buat bukan sebab ada orang tempah tapi kisahnya pelanggan mummy yang order hantaran suruh mummy gubah sebab dia ada barang semua termasuklah bunga tisu ni. Mummy punggah barang yang dia bagi iaitu bakul, span, kain satin untuk balut span, bunga-bungaan dan kertas tisu yang siap dipotong.




Pasangan ni pada mulanya plan nak gubah sendiri hantaran, tapi sebab tak berapa nak menjadi tu yang upah mummy. Bila da siap hantarannya, mummy duk tengok je kertas tisu tu. Mummy pun tanyalah kertas tisu tu nak dibuat apa, pelanggan mummy kata buang je lah kak, tak jadi tu. Eh sayang pulak nak buang, so mummy lipat-lipat jadilah bunga tangan ni dan bagi free kat dia, terpulang nak pakai atau tak masa majlis dia nanti. Mummy kan suka gubah-gubah ni. Heheh.



Bila mummy deliver barang hantaran ke rumah dia, bukan main eksaited tengok hasil gubahan mummy, chewahh. Mummy pernah cerita dulu, meh kita throwback kat sini meh. 




Yang ni pulak kawan mummy tempah untuk flower girl. Ini saiz medium, sesuai untuk flower girl, majlis bertunang, nikah ataupun pre-wedding photoshoot. Kalau untuk bersanding kena saiz L lah.


Batang pemegang tu mummy hanya guna lidi sate yang digabung-gabungkan then gamkan dia pakai selotape sebelum ditutup dengan reben.



Ini pula sebahagian dari hantaran yang mummy buat untuk adik kesayangan mummy. Sebenarnya kami rakan sekerja tapi dah anggap macam adik-beradik.



Temanya ala-ala oren peach merah gitu. Nak simple jer. So memang simple sampai takde alas dulang, span alas tu pun tak berbalut sangat sebab nak tutup dengan bunga, cuma part yang nampak tu mummy cover dengan reben.


Hantaran ni mummy buat kat rumah adik mummy tu, kami buat sama-sama. Masa tu bulan puasa, so siapkan yang ni je dulu pastu kononnya nak datang balik bila-bila untuk ambil gambar, sudahnya tidaklah kesampaian.

Untuk lihat gambar hantaran ni boleh tengok kat entry yang ini.

Kepada sesiapa yang ingin menempah hantaran ataupun barangan perkahwinan jangan malu dan segan pada mummy ye. Tinggalkan komen nanti kita boleh cerita panjang. Mummy buat ikut keperluan bakal pengantin sambil bagi cadangan untuk hasilkan yang terbaik yang boleh memuaskan hati bakal pengantin. Yelah untuk big day diorg kan, gila tak puas hati dan cantikkk...hehehe.

Jangan lupa tinggalkan komen tau :)

Wassalam.



Tuesday, 15 April 2014

Homemade Fish Ball for baby

Assalamualaikum.

Wah lama sungguh mummy tak pos apa-apa pasal makanan baby kan. Maaflah followers mummy yang mak-mak tu, banyak lagi makanan Zahra tapi mummy je yang tak up dalam ni. Hehehe. Yelah sejak Zahra dah 2 tahun ni memang dah tak kisah pasal makanan bayi sebabnya Zahra dah makan makanan keluarga. Garam dan gula pun dah bagi, cuma garam tu kami guna low sodium so takdelah masin sangat.

So far Zahra makan apa saja, itupun bagi makan kene tanya dulu "Zahra nak nasi tak", kalau dia geleng cakap "nanak" maka tak payahlah bagi sebab dia akan tutup mulut tak nak makan. Bila dia jawab " nak" angguk-angguk maka dia memang lapar.

Makan pun kene suap sekarang ni, dan ikut saja mana dia pergi. Kalau bagi dia makan sendiri alamatnya memang tak dimakan dan dibuat main ke lantai. Sekarang pun dah pandai rasa, kalau rasa tak best dia akan luahkan balik makanan tu. Kalau dia demam pun selera makan kurang dan terus melarat sampai dah baik. Seminggu lepas tu baru dia nak makan balik.

Alhamdulillah, Zahra tak suka gula-gula, memang dia teruja merengek-rengek nakkan lollipop dari sekecil kedai rm2 sampailah sebesar yang spiral tu kat famous amos. Kalau tak beli maka amukan drakulat la di tempat kejadian.

Mummy pun belikan, bila dia makan, dia akan jilat sikit-sikit. Cukup 2-3 kali jilat, dia bagi mummy balik dan tak mintak balik dah. Gula-gula kecik pun macam tu dia akan jilat dan luahkan balik gula-gula tu kalau dia dah gigit. Lepas tu kitorang pun lupuskan bahan bukti takut nanti dia ingat dan nak semula gula-gula tu.

Tapi beliau sangat suka coklat. Kalau roti coklat ataupun apa-apa celup coklat, dia akan makan coklatnya. Masa pregnantkan dia pun mummy sibuk buat tempahan coklat, terkenan la kot. Hahah. Tapi takpe better coklat dari gula-gula kan.

Jajan pulak, dia sangat suka mamee, sampaikan kalau nampak megi, terus nak dan makan macam mamee, teruslah mummy sembunyikan. Kerepek pun suka, aiskrim (echem) pun suka, tapi yang bersusu la.

Sehingga sekarang ni, kami memang control pengambilan jajan pada Zahra. Untuk belikan sesaja untuk dia makan, memang tidakla. Dan sebolehnya akan elak tempat jajan bila g pasaraya. Cumanya kinder joy dan seangkatannya yang duk depan counter memang takleh elak.

Tapi kalau orang luar bagi nak buat macam mana kan. Sikit takpe jangan selalu. Mummy pun tak biasakan ajak dia pergi kedai sebabnya macam-macamla dia pau nanti. Tapi tu lah, kalau org lain yang biasakan mummy tak boleh buat apa dah. Zahra dah besar, dah pandai, dah boleh berfikir kot dan makin bijak.

Oklah itu saja pasal pemakanan si toddler Zahra. Kali ni mummy nak share resepi homemade fish ball, sesuai untuk bayi sebab takde garam, gula, bahan pengawet, disediakan dengan penuh kasih sayang oleh mummy sendiri.

Fish Ball for Baby

Bahan-bahannya :

Isi ikan tenggiri
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Daun sup
Tepung jagung
Lada sulah
Lada hitam



Cara-caranya

Masukkan kesemua bahan kecuali tepung jagung dalam blender dan kisar sampai halus. Pastikan takde tulang ikan.


Bila dah halus, masukkan tepung jagung sikit demi sikit, ikutlah nak keras ke nak lembik ke sampai boleh dibola-bolakan.


Bila dah dapat kepekatan yang diingini, bolehlah dibola-bolakan, pastikan tangan bersih dan basah masa gentel-gentel tu. Boleh tambah tepung jagung kalau adunan lembik sangat.

Masukkan bebola ke dalam bekas bertutup, alaskan dengan plastik kalau nak simpan secara berlapis. Simpan dalam freezer. Siap. Boleh ditambah dalam sup dan apa saja masakan.

Kalau nak rebus jap sebelum beku pun boleh, lagi tahan lama rasanya.

Resepi ni sesuai untuk bayi berumur 9-10 bulan ke atas dan bayi yang takde alahan dan dah pass makan ikan, bawang dan tepung jagung.

Selamat mencuba ibu-ibu.

Wassalam.

Sunday, 13 April 2014

3rd Anniversary

Assalamualaikum.

Pada 3 April lepas, genaplah tiga tahun usia perkahwinan kami. Syukur alhamdulillah, kami masih bersama, rumahtangga aman bahagia, dan banyaklah keinginan kami yang dah tercapai. Cuma keinginan yang satu lagi iaitu nak tambah anak belum lagi tercapai. Cane nak tercapai kami berdua sibuk memanjang, balik keje letih tido sampai ke pagi. Eh...hehehe..

InsyaAllah ada rezeki, adalah nanti yek. Sabar dan terus berusaha, jangan stres. Jom layan video kahwin kami. Ni ala-ala montaj je.

Wassalam
video

Tuesday, 1 April 2014

Nur Adibah Zahra dah 2 tahun.


Assalamualaikum.

Dah masuk bulan April baru mummy nak update pasal birthday Zahra..sorila nak mummy tak pernah tak sibuk. Huhuuhu. 27 Jan lepas, Zahra genap 2 tahun. Da macam-macam perangai yang dia pandai, cakap pun da pandai sikit-sikit, biasanya hujung perkataan je yang bunyi. Jadila nak.

Antara perkataan yang dia pandai sebut:

1. Babah
2. Mimi = Mummy
3. Buah
4. Ayam
5. Lorr = Telur
6. Ci = Nasi, KFC
7. Ju = Baju
8. Nek = Nenek
9. Tok = Atuk
10. Ma = Mak (kadang2 semua org dia panggil ma)
11. Cot = Kasut
12. Mot = Selimut
13. Cucu = Susu
14. Ting = Puting

Selain pandai cakap sikit-skit, Zahra pun da faham arahan. Yang penting dah boleh tolong mummy ambilkan barang. Bila panggil dia akan sahut 'Ha? Ha? Ni?' sambil tunjuk barang yang mummy suruh ambil. Heheh dah anak dara dah anak mummy ni.

Pada 20 Feb lepas, kami buat majlis hari jadi dia kecil-kecilan di rumah nek wan. Tu pun nek wan yang nak buat, tapi tahun depan nek wan dah surrender kata takmo buat. InsyaAllah tahun depan mummy buat kat rumah baru kita ye Zahra.

Macam biasa, goodies handmade by mummy, cuma tahun ni tak serumit tahun lepas, mummy buat simple jer. Tahun ni kami buat tema minion sebab zahra suka tengok minion especially masa nyanyi Banananana...Semua ni dia tengok dari Youtube la..sangat pandai menggodek hp babah dia..hp mummy dia tak nak sangat sebab mummy bubuh pasword and kecik je tak sebesar hp babah..hehehe.




Goodie bags berisi jajan dan air kotak. Mummy guna doily paper yang memang ada kat rumah, tulis pakai magic pen dan tampal sticker Minion.




Sibuk nak tolong babah tampal nama dia. Pandai anak mummy





Untuk kek pulak, mummy memang rajinnn la kan nak buat sendiri. So mummy order jer kat ofismate mummy, kak wan. Akak ni memang bisnes cup cake dan kek. Sedapp. So mummy order cup cake coklat minion saiz kecik ngan red velvet cup cake size medium.

Tiba-tiba masa nak ambil kek pagi tu kak wan wassap gambar kek ada 3. Eh setau mummy order cup cake je. Apsal ada kek plak ni. Kak wan kata hadiah sebab ada lebih bancuhan cup cake tu dia pun bakarla jadi kek. Tapi kek tu takdela besar mana, nipis je sebab guna lebihan bancuhan kan. Tenkiu very much kak wan. Hehehe..dari takde plan nak potong kek maka adalah majlis potong kek. Cuma lilin memang mummy tak mau tiup.


Zahra excited tengok kek minion, ni setelah dicontrol jangan gelojoh hahaha..



Bukan setakat potong kek tu, habis dikelarnya pastu jilat buttercream, comotla muka ngan baju.



Malam tu bukak hadiah dari nek wan, pak long ngan mak inanya. Nek wan bagi lunch bag, pak long bagi xelophon, mak bagi anak patung. Mummy ngan babah hari-hari bagi Zahra hadiah :)




Kepada mereka yang nak order kek atau cup cake untuk apa-apa majlis boleh follow kak wan seperti tertera di atas ye. FB pun guna nama yang sama.

Wassalam.