Nuffnang Ads

Thursday, 14 November 2013

First time Zahra warded

Assalamualaikum.

Ini pertama kali Zahra demam panas, lama dan lemah. Selalu kalau dia demam, hari kedua dah kebah, kalau demam pun macam orang tak demam sebab aktif macam biasa. Tapi tidak kali ni, Zahra banyak tidur dan baring jer. Kesian anak mummy. 

Ini juga kali pertama Zahra dimasukkan ke wad kerana demam lebih seminggu. Suhunya pulak turun naik, bila masuk ubat kat punggung, dalam masa 5 jam, suhu turun dan Zahra pun aktif macam biasa, makan pun berselera. Tapi bila kesan ubat dah habis, especially malam je panas balik dan beliau kembali lemah, baring dan tidur je. Minum susu kurang tapi lebih banyak minum air masak, kalau dia merengek tengah malam pun taknak susu tapi nak air. Panas dalam tu. 

Ceritanya bermula begini.

5 Nov (Hari 1)

Mummy perasan badan Zahra panas lepas berhenti dari hentian Air Bemban kat Melaka. Masa tu kami dalam perjalanan balik ke KL selepas cuti di kampung hampir seminggu. Mummy berdua je dengan Zahra, babah out station di Kedah sebab by-election Sungai Limau. 

Masa tu badan Zahra tetiba panas, so mummy talakan air cond kereta dekat Zahra, kemudian dia tidur balik sampailah dekat nak sampai. Bila sampai di rumah nek wan, mama rasa badan Zahra panas tapi mummy rasa tak pulak.

Malam tu bila dah balik rumah, tiba-tiba Zahra macam lemah, lalok je. Mummy rasa badan dia panas. Terus bagi ubat demam yang ada dan dia terus tidur. 

6 Nov (Hari ke-2)

Bangun pagi mummy rasa badan Zahra panas, dia merengek je. Mummy patutnya kerja pukul 1, pukul 8 pagi mummy terus call Editor dan minta cuti kecemasan. Approved. Bila Zahra dah mandi badan dia tak panas dah, kami putuskan untuk delay dulu pergi klinik sebab dulu pernah pergi tapi doktor kata tak demam walaupun kami rasa panas.

Lepas mandi kami ke rumah nek wan untuk selesaikan hal rumah, masa tu Zahra dah kembali lembik, baring je kat pangkuan mummy dan tidur, badan dia pun panas. Makan tengahari pun sikit. Lepas makan dan hantar nek wan balik ke rumah, kami pun ke Klinik Izham di Setiawangsa.

38.5 darjah Celcius. Doktor bagi ubat demam dan antibiotik. Tapi antibiotik tu bagi bila demam dah kurang. Balik rumah kami bagi makan ubat dan mandikan Zahra kemudian dia tidur.

Oh ye sepanjang mummy pangku Zahra tiba-tiba mummy pulak rasa nak demam, tekak dah perit. Balik rumah lepas solat Zohor, Zahra pun dah tidur mummy pulak rasa badan mummy panas, mummy baring sebelah Zahra kat depan tv sambil berselubung. Babah suruh tidur tapi mata takmo tidur, sudahnya dekat nak maghrib mummy tertidur, hajat di hati nak solat Asar tapi kepala mummy berat sangat, pening, sakit kepala, mata merah, badan panas. Zahra pun still panas.

Tak boleh jadi ni, babah bawak kami berdua ke KPJ Ampang Puteri, panel babah. Dua-dua cek, dua-dua 39 darjah Celcius. Alamak makin naik pulak Zahra. Zahra diambil darah untuk diperiksa. Katanya 40 minit je tapi sejam lebih baru dapat result sampai Zahra meragam nak ke kereta sebab nak rehat dan tidur, dengan mummy sekali tertidur dalam kereta, babah tunggu result darah.

So dari EL, mummy sambung pulak MC. Alhamdulillah keputusan darah Zahra ok takde pape. Doktor bagi ubat demam dan antibiotik dengan ubat punggung. Doktor kata kalau 3 hari demam tak kebah datang balik.

7 Nov (Hari ke-3)

Hari ni mummy MC. Lepas makan ubat sebeban, mummy rasa sihat sikit hari ni. Panas dah takde cuma lemah sikit dan sakit kepala. Rasa nak baring dan tidur je. 

Bangun pagi tu badan Zahra still panas, dia pun merengek je. Mummy letak tuala basah kat kepala dan kaki dia. Mummy ajak dia mandi walaupun dia tak nak, bukan apa untuk turunkan suhu dan bagi dia cergas sikit. 

Bila dah mandi  dan dah masuk ubat punggung, dia ok sikit, mummy masakkan kuewtiow sup, berselera dia makan walaupun amek ayam dan kuewtiow je. Carrot dipandang sepi, takpelah nak janji makan dan ada tenaga.Tapi mata dia still bengkak. Maybe sebab banyak tidur dan nangis kot. 

Seharian tu dia ok, main macam biasa, tengok tv dan tidur lepas makan ubat. Malam lepas babah balik dari kerja, mummy ajak pergi Jusco Setiawangsa untuk beli barang dapur sikit, tengok Zahra pun macam dah ok tak panas sangat badan dia.

Bila dah beli barang kami singgah di Black Canyon untuk dinner. Masa ni Zahra dah meragam, tak mau duduk dekat baby chair, nak duduk kat peha mummy, kemudian ajak keluar dari restoran tu. Ingatkan dia nak naik kereta control kat luar tu tapi dia pandang sepi je. Masuk balik restoran dia meragam balik, terpaksalah mummy pangku dia sambil makan.

Masa makan tu Zahra tak berapa nak nasi, di bagi kentang goreng pun nak tak nak je, bagi telur rebus dalam menu babah dia makan sikit tapi dia macam menggigil  sebabnya bila dia pegang makanan, makanan tu jatuh, mummy dah tak sedap hati. Lepas makan terus balik.

Dalam kereta dia tidur sampailah dekat rumah, badan dia dah panas balik.

8 Nov (Hari ke-4)


Bangun pagi badan Zahra panas lagi. Dia merengek bila dibobok tidur balik. Sambil tu mummy letak tuala basah kat kepala dia..sekejap je kering.

Dia bangun mummy terus ajak mandi dan masukkan ubat kat punggung. Lepas tu dia ok dan berselera makan sambil tengok tv.

Mata still bengkak. Kesian anak mummy

Mummy dah start kerja hari ni, kerja petang. Zahra on off badan dia, bila makan ubat ok, bila kesan ubat habis panasnya datang balik. Tapi mummy kena kerja jugak hari ni. Mummy bekalkan sup untuk Zahra dan ubat pada baby sitter.

Dalam pukul 10 malam babah call kata Zahra mengamuk. Badan dia panas balik, serba tak kena. Tapi dalam hati mummy dia cari mummy nak tidur. Beberapa minit lepas tu babah call balik kata Zahra dah tidur dalam buai. 

Mummy balik nek wan kata badan Zahra panas, dah siap berselimut sebab kakinya sejuk. Mummy minta tuala kecik untuk basahkan kat kepala dia. Kesian anak mummy. Malam tu kami tidur di rumah nek wan sebab kesian pulak Zahra nak dibawa balik tengah-tengah malam. Lagipun time macam ni parking kat rumah tu confirm takde.

9 Nov (Hari ke-5)

Badan Zahra panas lagi. Alahai kenapa tak baik-baik ni nak. Kebetulan mummy ngan babah tak kerja, so pagi tu kami terus ke KPJ Ampang Puteri lagi sebab hari tu doktor kata kalau tak kebah 3 hari datang lagi.

Kami datang dan darah Zahra diambil lagi. Suhu lebih kurang 38 degree Celcius. Confirm demam. Sementara menunggu keputusan ujian darah kami jalan-jalan di lobi dan singgah di kantin hospital. Babah makan nasi lemak, mummy pulak makan soto ayam. Sedap jugak. Zahra pun makan soto mummy jugak walaupun sikit tapi jadilah masuk perut sikit. Masa ni dia macam ok sikit sebab duk berjalan ke sana ke mari dalam kantin.

Lepas sejam tak lama nombor kami dipanggil. Doktor tunjukkan keputusan ujian. Platlet turun 136 daripada kandungan normal 150. Denggi pulak non-reactive..maknanya negatif untuk denggi. Doktor pesan esok datang lagi dan buat ujian darah lagi.

10 Nov (Hari ke-6/ Hari 1 admit) 


Babah kerja hari ni kene cover majlis pernikahan Fizo Omar dengan Mawar. Walaupun mummy rasa berat suruh babah kerja tapi takpelah kerjalah sebab assignment tu pagi dan takde orang boleh ganti. Mummy pesan habis je assignment terus ke hospital. Mummy pulak memang off ari ni.

Temujanji pukul 12 tengahari, mummy ke hospital dengan nek wan dan abang pon (sepupu babah). Lepas ambil ujian darah, Zahra meragam dia ajak mummy keluar dan duduk dalam kereta. Tak lama lepas tu mummy nampak babah baru sampai dan bagi nombor giliran pada babah.

Lepas setengah jam rehat dalam kereta mummy ajak Zahra keluar dan dia mau. Bila nombor kami dipanggil mummy pandang kertas ujian darah Zahra alamak turun lagi ke 131. Dalam hati kuat mengatakan Zahra mesti kene admit ni.

Tepat sekali, doktor nasihatkan Zahra dimasukkan ke wad supaya pakar kanak-kanak boleh pantau keadaan Zahra. Zahra dibawa ke katil untuk dicucuk lagi di tangan buat kali ke-4 untuk masukkan drip air. Dalam kuat-kuat mummy sepanjang Zahra demam mummy tak nangis bila jarum besar cucuk tangan comel Zahra, mummy ikut nangis sekali dengan Zahra. Lepas masuk air dia terus tido dipangkuan mummy.


Zahra ditempatkan di wad kanak-kanak tingkat 6 katil no 657. Di depan katil ada budak perempuan dalam 2 tahun dan sebelah katil pulak baby dalam 8-10 bulan.


Awalnya Zahra langsung tak nak lepas dari mummy. Tak nak duduk kat katil tu. Berkali-kali dia minta bukakkan drip dan tag nama dan ajak keluar. Berkali-kali jugaklah mummy pujuk. Dia jugak fobia setiap kali nurse atau doktor datang. Meraung-raung. Kesian..huhuhu.

Bila urusan kemasukan dah selesai babah balik rumah untuk bawak barang-barang dan baju, susu, pampers Zahra dan mummy.


Dinner sampai pukul 6 petang, sebelum tu nurse tanya menu Zahra. Makan bubur ke nasi, ada elergik ke tidak. Zahra memang tak suka bubur dan makan nasi macam biasa. Nah hari-hari kat hospital dah macam makanan orang besar. Sedap tak dinafikan, Zahra tak abis makan mummy ngan babah la habiskan. Rugi oooo...bayar semua ni. Hehehe. Alhamdulillah Zahra berselera makan walaupun sikit.

Walaupun ada baby cot disediakan tapi sah-sah Zahra taknak tidur kat situ. Asal mummy gerak sikit je mulalah meraung. So menepek dengan mummy je. Malam tu kami sekatil, babah pulak tidur kat bawah. Kesian, dahla sempit just beralaskan selimut dari baby cot je.

11 Nov (Hari ke-7/ Hari ke-2 admit)




Bangun pagi panasnya agak kurang, nurse sentiasa datang untuk cek suhu. Makin lama makin menurun. Masa ni Zahra ada demam sikit pagi dalam 37 dan nurse bagi ubat demam. Mummy ajak mandi sebab semalaman tak mandi. Dia tak nak tapi mummy bukak pelan-pelan baju dia lepas nurse tanggalkan drip air untuk mandi. Masuk je dalam bilik air terus tak nangis tapi suka pulak.

Kami mandi berdua-duaan. Lepas mandi pegawai makmal ambil darah untuk diuji lagi. Sejak demam ni Zahra tidur berdengkur dan beraknya pulak cair siap bunyi brooottttt...pastu tu ha dia kismis sebutir-butir (dia suka sangat makan kismis time demam ni).

Doktor datang, Dr Lim katanya. Sangat pelat cakap Melayu dan macam kelam kabut je orangnya. Mummy tak sempat nak tanya apa-apa dia terus blah. Yang mummy faham dia cakap ok dah ho, ok ho..berak kencing ok ho..hohoho la.


Petang tu nek wan ngan babah datang. Drip pun dah dibuka, sebab doktor kata tak payah masuk air lagi dah. 2 Botol air masuk dalam badan Zahra. Bukan main suka dia sebab boleh berjalan bebas. Tengok dia pun macam dah ok sikit. Takdelah lemah tidur je. 





Petang tu mummy bawak jalan-jalan sekitar wad. Suka dia, yelah boring kan asyik duduk atas katil je. Jalan punya jalan sekali jumpa ada satu bilik permainan. Apa lagi teruja la dia. Masuk dalam main puas-puas. Lepas tu babah ngan nek wan pulak tak over mummy rehat kat katil Zahra.


Malam tu tak mandikan Zahra pun just lap-lapkan badan dan kepala dia dengan air surah yang dibacakan ustaz kat rumah nek wan. Tu dia macam tokey besau je. Ni dah sihat la ni.


12 Nov (Hari ke-8/Last day admit)



Kebetulan mummy memang off sejak Sabtu sampailah Selasa so tak payah minta EL dekat bos. Zahra pun semakin menunjukkan peningkatan. Dah tak demam lagi. Suhunya 31. Normal. Dia pun dah jalan-jalan kat katil kakak depan. Macam nak main ngan kakak jer, nak mengecek roti pun ye. Haih buat malu mummy je.


Lepas mandi, makan roti canai cecah kuah dal yang babah belikan, Zahra pun tidur. Doktor datang cek dan cakap mau balik tak. Eh naklah boleh-boleh. Dia da ok ho, tak demam lagi ho. Hola doktor oi.

Mummy terus call babah. Babah datang dalam tengahari lepas assignment. Babah tanya dekat nurse bila boleh discharge. Nurse kata tunggu bil, dan minta insuran company babah clearkan bil. Babah pun call PM Care dan katanya mereka dah terima bil dan dalam proses. Tak lama lepas ajak babah lunch babah pun balik semula sebab ada assignment. Tinggallah mummy dengan Zahra sambil tunggu bil tak sampai-sampai.



Sementara tunggu bil tu Zahra dah kebosanan. Dia pun berlari-lari dan selalu jenguk kat katil depan, nak main ngan kakak. Pergilah nak, mummy pun tak tau nak buat apa dah. Dah bawak berjalan, turun ke lobi, pun bil tak sampai-sampai. 

Lepas maghrib babah sampai dan terus ke akaun, dapat bil setel. Total dalam RM2k++. Tak lama nurse datang dan bagi ubat antibiotik yang perlu diberi dalam masa 5 hari. Ubat demam pun bagi kalau Zahra demam lagi.

Kami singgah di restoran sebelah hospital tu Ruz Aladdin, makan nasi beriani. Masa ni Zahra dah tantrum. Bagi apa semua tak nak, habis dicampaknya. Nangis kuat ya amat. Semua pandang, mummy malas nak layan. Mummy tau dia dah ngantuk tu maybe kesan ubat yang diberi sebelum balik. Babah habis makan layan dia, mummy habiskan makanan kami pun balik. Masuk je kereta Zahra terus tidur.

13 Nov 

Mummy dah start kerja. Masuk petang. Zahra pun dah ok. Tak demam. Alhamdulillah. Anak mummy dah sihat. Kene bagi antibiotik dalam masa 5 hari supaya antibodi dia kuat. Mummy dengar demam viral ni lama boleh makan sebulan. Demam, baik dan demam tu akan datang semula. Harap-harap Zahra kuat dan tak demam lagi. Mummy, babah dan semua doakan kesihatan Zahra sentiasa ye nak. Mummy mintak maaf sekiranya penjagaan mummy tak bagus sampai anak mummy ni demam. Huhuhuh...

Terima kasih kepada saudara-mara yang datang melawat dan mendoakan agar Zahra segera sembuh. Terima kasih semua. 

Wassalam.




No comments:

Post a Comment