Nuffnang Ads

Tuesday, 15 April 2014

Homemade Fish Ball for baby

Assalamualaikum.

Wah lama sungguh mummy tak pos apa-apa pasal makanan baby kan. Maaflah followers mummy yang mak-mak tu, banyak lagi makanan Zahra tapi mummy je yang tak up dalam ni. Hehehe. Yelah sejak Zahra dah 2 tahun ni memang dah tak kisah pasal makanan bayi sebabnya Zahra dah makan makanan keluarga. Garam dan gula pun dah bagi, cuma garam tu kami guna low sodium so takdelah masin sangat.

So far Zahra makan apa saja, itupun bagi makan kene tanya dulu "Zahra nak nasi tak", kalau dia geleng cakap "nanak" maka tak payahlah bagi sebab dia akan tutup mulut tak nak makan. Bila dia jawab " nak" angguk-angguk maka dia memang lapar.

Makan pun kene suap sekarang ni, dan ikut saja mana dia pergi. Kalau bagi dia makan sendiri alamatnya memang tak dimakan dan dibuat main ke lantai. Sekarang pun dah pandai rasa, kalau rasa tak best dia akan luahkan balik makanan tu. Kalau dia demam pun selera makan kurang dan terus melarat sampai dah baik. Seminggu lepas tu baru dia nak makan balik.

Alhamdulillah, Zahra tak suka gula-gula, memang dia teruja merengek-rengek nakkan lollipop dari sekecil kedai rm2 sampailah sebesar yang spiral tu kat famous amos. Kalau tak beli maka amukan drakulat la di tempat kejadian.

Mummy pun belikan, bila dia makan, dia akan jilat sikit-sikit. Cukup 2-3 kali jilat, dia bagi mummy balik dan tak mintak balik dah. Gula-gula kecik pun macam tu dia akan jilat dan luahkan balik gula-gula tu kalau dia dah gigit. Lepas tu kitorang pun lupuskan bahan bukti takut nanti dia ingat dan nak semula gula-gula tu.

Tapi beliau sangat suka coklat. Kalau roti coklat ataupun apa-apa celup coklat, dia akan makan coklatnya. Masa pregnantkan dia pun mummy sibuk buat tempahan coklat, terkenan la kot. Hahah. Tapi takpe better coklat dari gula-gula kan.

Jajan pulak, dia sangat suka mamee, sampaikan kalau nampak megi, terus nak dan makan macam mamee, teruslah mummy sembunyikan. Kerepek pun suka, aiskrim (echem) pun suka, tapi yang bersusu la.

Sehingga sekarang ni, kami memang control pengambilan jajan pada Zahra. Untuk belikan sesaja untuk dia makan, memang tidakla. Dan sebolehnya akan elak tempat jajan bila g pasaraya. Cumanya kinder joy dan seangkatannya yang duk depan counter memang takleh elak.

Tapi kalau orang luar bagi nak buat macam mana kan. Sikit takpe jangan selalu. Mummy pun tak biasakan ajak dia pergi kedai sebabnya macam-macamla dia pau nanti. Tapi tu lah, kalau org lain yang biasakan mummy tak boleh buat apa dah. Zahra dah besar, dah pandai, dah boleh berfikir kot dan makin bijak.

Oklah itu saja pasal pemakanan si toddler Zahra. Kali ni mummy nak share resepi homemade fish ball, sesuai untuk bayi sebab takde garam, gula, bahan pengawet, disediakan dengan penuh kasih sayang oleh mummy sendiri.

Fish Ball for Baby

Bahan-bahannya :

Isi ikan tenggiri
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Daun sup
Tepung jagung
Lada sulah
Lada hitam



Cara-caranya

Masukkan kesemua bahan kecuali tepung jagung dalam blender dan kisar sampai halus. Pastikan takde tulang ikan.


Bila dah halus, masukkan tepung jagung sikit demi sikit, ikutlah nak keras ke nak lembik ke sampai boleh dibola-bolakan.


Bila dah dapat kepekatan yang diingini, bolehlah dibola-bolakan, pastikan tangan bersih dan basah masa gentel-gentel tu. Boleh tambah tepung jagung kalau adunan lembik sangat.

Masukkan bebola ke dalam bekas bertutup, alaskan dengan plastik kalau nak simpan secara berlapis. Simpan dalam freezer. Siap. Boleh ditambah dalam sup dan apa saja masakan.

Kalau nak rebus jap sebelum beku pun boleh, lagi tahan lama rasanya.

Resepi ni sesuai untuk bayi berumur 9-10 bulan ke atas dan bayi yang takde alahan dan dah pass makan ikan, bawang dan tepung jagung.

Selamat mencuba ibu-ibu.

Wassalam.

No comments:

Post a comment