Nuffnang Ads

Friday, 19 December 2014

Jalan2 Pantai Timur: Kuala Terengganu

Assalamualaikum.

Sambung lagi cerita jalan-jalan pantai timur. Hari ketiga Selasa, 30 Sept kami bercadang nak bersarapan kat kedai nasi dagang Kak Pah yang famous kat Batu Burok. Rupanya kedai tu sebelah hotel kami je. Dekat sangat. Tapi malangnya hari tu tutup. Huhuhu..frust sungguh..yelah mummy tengok kat blogs nasi dagang tu sedap dan yang penting ikan tongkolnye besar bukan kecik cinonet jer. Takpelah takde rezeki.

Kitorang pun jalan-jalan kat sekitar bandar Kuala Terengganu tu cari gerai untuk sarapan. Masa tu jam dah pukul 10 lebih. Akhirnya kami ke warung satu ni kat bawah pokok. Mummy tak tau nama kawasan tu. Redah je lah orang pun takdelah ramai, takdelah kurang. Kat situ mummy beli nasi lemak. err tak bape sedap nasinya..tapi telan je lah. Babah pulak makan pulut kuning.

Selesai sarapan kami terus ke Pasar Payang untuk apa lagi..shopping la..Memandangkan ada 2 hari untuk shopping..so hari ni mummy beli apa yang nampak kat mata dulu sambil survey2..Huh panas bukan main..fenatt berjalan..

Kakak mummy kirim kain cotton  batik bawah RM100. So mummy pun jalan2 dulu dan jumpalah satu kedai ni. Kain dia boleh tahan tak panas, coraknya pun cantik2 jugak. Dan yang penting memang ikut bajet kakak mummy.




Mummy amek gambar dan terus wassap kakak suruh dia pilih nak kaler mana. Mummy pulak memang suka corak abstrak macam ni. Ni batik cetak so murah, kalau batik lukis tak dapat bawah RM100 dek non.



Akhirnya mummy belikan yang kaler merah tu untuk kakak mummy, dan biru tu untuk mummy. Tak silap harga dalam RM80++ empat meter..tak ingat pulak. So bertambahlah koleksi kain pasang cotton mummy yang entah bila nak dihantar ke tailor..lepas beranak la kot..huhuhu.



Lepas tu mummy cari baju kelawar lengan panjang untuk mummy. Alhamdulillah dapat yang murah RM25..kat kedai lain semua atas dari harga tu. Pastu mummy belikan Zahra baju tido RM20 je baju ni ala-ala kelawar tapi berseluar. Comel gak.


Tengokla anak dara ni. Kalau dah perempuan tu perempuan juga. Pandai nak pilih sendiri baju walaupun akhirnya mummy yg tapis sendiri. hahaha. Dekat tingkat bawah mummy beli keropok goreng yang siap dalam peket tu. Apa tah jenama dia tapi bungkusannya kaler kuning, dalam dia siap ada sos lagi, keropoknya pulak kecik-kecik. Memang sedap berbanding yang biasa kita jumpa kat sini yang bungkusannya kaler merah tu kan. Mummy beli 3 bungkus je dulu, ingat esok nak beli 1 beg besar terus. 

Habis shopping kami makan kat food court. Memandangkan mummy masih kenyang so mummy kongsi ngan babah je kuew tiow sup ayam. Sebelum balik kami beli goreng pisang, air dan hot dog goreng untuk Zahra. Then kami balik hotel.

Sampai je hotel babah kata nak jumpa kawan dia kejap, so kami tiga orang lepak tido-tido dalam bilik. Lepas Asar tu babah balik dan bawa 2 bungkus nasi dagang..yeayyy..akhirnya dapat jugak. Mama tak berapa suka nasi dagang so dia makan gitu-gitu je. Mummy makan habis licin.



Lepas makan kami ke pantai Batu Burok sebelah hotel je. Tak mandi laut pun just bawa Zahra main pasir ngan air je. Still pantainya takleh lawan Cherating yang bersih, jernih dan pasirnya halus mulus gitu. Lepas jenjalan kat pantai sambung mandi kolam pulak. Babah la yang layan Zahra.



Malam tu untuk dinner kami dah overdose ngan seafood. So kami decide untuk dinner kat Uncle Chan Kopitiam. Depan hotel je. Puas sungguh bila dapat makanan yang bukan seafood. Hahah teruk betul kan.

Nampak tak teh tu. MasyaAllah sedap sungguh. Tapi lepas makan terus tak sedap sebab dah sejuk ngan muak. Mummy pesan mee udang, babah makan apa tah nama dia, tapi roti canai dalam dia ada inti ayam. Mama pulak order char kuew tiow dan Zahra kentang goreng. 

Setel hari ketiga. Esok kita balik KL dah..

Wassalam..




No comments:

Post a comment