Nuffnang Ads

Tuesday, 26 March 2013

Let's get ride!!

Assalamualaikum...

Hari ni kita lupakan jap cite makanan zahra or mummy main masak-masak. Ehem mummy ada hobi baru u olss..iaitu membonceng motosikal kuasa besar yang ditunggang suami..haaaa panjang tak nama hobi baru mummy..keh keh..

Babah baru je beli moto Kawasaki Versys 650 cc yang diidamkan selama ni..Syukur alhamdulillah ada rezeki utk babah..First time mummy naik masa balik keje babah jemput n pergi ke TBS untuk hantar tiket balik kampung adik mummy...perasaan?? Sakit belakanggggg!!! Adehla...maybe 1st time kot n mummy duk galas henbeg kat depan so kedudukan tu agak mcm tak stabil la kot..Bila balik rumah tinggalkan henbeg n balik semula ke Jalan Peel utk amek Zahra barulah tak sakit belakang n lebih selesa..Heheheh...



Ehem..ehem..stylo tak


Babah telah ke Singapura baru-baru ni utk cari kelengkapan aksesori motor ni..sebab katanya kat situ lagi murah berbanding kat sini..So kat sana babah dapat jaket Alpinestar dan Helmet Nolan saiz XL..harga mmg lebih murah dlm beberapa ratus ringgit berbanding kat sini..babah tak berani nak beli jaket mummy sebab konpius ngan saiz so kalo beli n tak muat kan da rugi...huhuhu...(taula mummy da terlebih saiz hokeyyy..)

So untuk cari jaket n kasut mummy babah bawak g Pertama Kompleks..kat situ mmg tempat bikers kott...banyak kedai yang jual kasut n jaket bikers ni...Kat situ kitorang beli kasut je dulu...Kasut boot ni tinggi sampai ke betis..1st time pkai kekok jugakla..yelah org tak biasa pakai boot selalu selipar jerrr...Harga selepas negotiate dapatla RM250 sepasang..Babah pun beli jugak..Rupanya babah da tempah kasut moto kat kedai lain tp bukan yg tinggi tp half cut..so mcm kasut biasalah harganya RM180..n skang kasut tu jadi kasut g keje..




Kasut mummy saiz 41 u olss

Jalan-jalan jugak cari jaket tapi mahal dalam RM700++..so hold dulu la. Akhirnya babah bawak mummy ke Campbell depan Pertama tu je..kat situ dapatlah jaket mummy..ngam2 saiznya n dapatlah harga VOG (Versys Owner Group-group dalam FB)..ahli2 VOG mmg beli jaket, kasut, etc aksesori kat kedai tu...Jaket mummy brand Nerve kaler merah lagi...babah kata duduk belakang kene kaler terang2..




Cantik kan kan kan....(pic courtesy google)

Okehhh...bila da full aksesori apa lagi..lets get ride la....Setelah beberapa kali cubaan nak ride gagal atas beberapa sebab yang tak dapat dielakkan akhirnya, Jumaat 2 minggu lepas kami ride ke Tanjung Malim sebab nak makan pau Yik Mun katanya...kami gerak lepas solat Jumaat  terus hantar Zahra dulu ke rumah Babysitter..dalam pukul 3 kami terus bergerak menuju ke Tanjung Malim...

Pengalaman first ride sebagai pillion rider mmg best walaupun lenguh kaki badan bila la nak sampai...padahal takdela jauh sangat pun..lebih kurang 2 jam perjalanan baru kami sampai sebb KL da jem..


*Perbualan masa berhenti kejap lepas tol Tanjung Malim..

Babah: Amacam? Ok tak? 
Mummy: Ok mmg la ok tp mummy lenguh kaki, sakit montot..
Babah: Aik camne nak ride jauh g Krabi ni..
Mummy: tsk tsk..:(
Babah: Kalau lenguh tepuk peha babah n babah akan slow pastu mummy leh regang2kan kaki, kalo berani bangun kejap...
Mummy: takde briefing pun sebelum ride tadi..mana mummy tau..(nak pakai helmet pun tak tau tak jumpa tempat nak bukak helmet..hahahah)


Bila semua da ok, kami pun teruskan perjalanan ke Restoran Pau Yik Mun..paunye mcm da makin kecik jer..kitorang order pau ayam seketul, pau kacang seketul..pastu order Yee Mee Kantonis utk mummy n nasi goreng apa tah nama dia utk babah..kenyang Alhamdulillah... 







Lepas kenyang kami pun nak baliklah..tapi babah ajak naik Genting..test ride naik atas..mummy ok jer...Dari Tanjung Malim kami lalu kat area Hulu Selangor (terus kenangan mengusik jiwa tau..apsal? nilah..tempat babah usyar mummy tau..semuanya kerana PRK Hulu Selangor..nanti mummy cite masa anniversary ke-2 kami yek)..

Lalu Kerling-Kuala Kubu Baru-Batang Kali dan terus naik Genting...fuhhh mmg layan corner la...cuak pun ada tp babah pandai control...sampai Genting dalam pukul 6 lebih gitula...

Oh ye masa ontheway ke Genting tu, ada satu versys lalu arah bertentangan dan pillion dia angkat tangan kat kami..rupanya babah da angkat tangan dulu...Memang gitula kalo bikers versys ni..kalo jupe kat jalan, highway mmg akan angkat tangan dan beri laluan atr satu sama lain...sangat bekerjasama kan...maybe diorg tu ahli VOG kot..sesapa yang ada Versys mmg terus join group tu termasuklah babah yang dah join sejak menanam impian nak berversys jugak..:)..(oppss..silap..bkn versys ngan versys je angkat tangan..sesapa yg bawak moto besar kalo jumpa mesti hai hai bai bai :P)

Jom layan gambar laki bini atas Genting nih...kitorang singgah jap je n sebelum gelap kitorang da turun..Alhamdulillah dalam pukul 8 malam lebih sampai dah Jalan Peel...








Bila tah next ride ni...tulah masalahnya sebab off day mummy n babah tak sama..kalo takde time jugak maybe after election yang tak tau bila tah tu..

Oh ye..entry ni didedikasikan khas untuk babah yang katanya nak bukak blog pasal bikers...hmmm takyahla kot bah, tumpang je blog mummy ni (sebab tau kot babah akan lambat update entry baru...tettttt...sori babah hehehe lebiu banyak2..

Wassalam...






4 comments:

  1. wah bestnya jd rider...bila zahra besar bwk dia sekali tau

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete