Nuffnang Ads

Tuesday, 9 July 2013

Selamat menjalani ibadah puasa :)

Assalamualaikum mummies semua.

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk hidup di dunia ini dan menjalani ibadah puasa di bulan Ramadan di samping insan tersayang..syukur Ya ALLAH...Puasa kali ini agak sedih kerana ayah mertua baru sahaja meninggal dunia..yang terasa adalah babah dan ofkos mak mertua..semoga mereka tabah dan sentiasa mendoakan yang baik-baik untuk arwah..Al-Fatihah..

Puasa tahun ni, mummy ada beberapa perancangan dan insyaALLAH sekiranya diperkenankan akan berjayalah perancangan tu..

1. Solat sunat tarawikh

Mummy berazam nak tarawikh penuh tahun ni dan bersendiri sahaja, tapi kalau time babah ada babah la jadi imam. Memandangkan kerja mummy ni tak tentu masa dan Zahra yang semakin lasak agak sukar untuk mummy nak ke surau untuk berjemaah. Jadi mummy fikir kan boleh kalau solat sendiri walaupun lebih afdal dan besar ganjarannya kalau berjemaah. Yang penting niat dan tekad..insyaALLAH

2. Tidak tidur selepas sahur.

Hahahaha..tah pape kan..sebabnya mummy nak masuk keje awal dan balik awal untuk ambil Zahra memandangkan MIL tak dapat ambil sebab dia buat kuih raya, kesian pulak kalo Zahra tu mengacau BS dia nak bukak puasa kan. So lepas je sahur dan solat subuh, mummy akan bertadarus sekejap dan terus siapkan makanan Zahra, so by 9 mummy mesti dah sampai ofis..yeayyy..

3. Tidak shopping kuih raya dan baju raya

Ye ini memang benar, inilah azam dan tekad mummy hahahha..memandangkan tahun ni mummy kene keje, beraya di KL sahaja so takdela beriya nak raya, kalau balik kampung lain cerita, meriahnya memang terasa. Raya kat KL ni biasa-biasa saja, raya pertama mummy dapat off, itupun duduk di rumah mertua sahaja dan pergi 1 rumah jer sebb babah tak ramai saudara kat KL ni, raya kedua mummy dah keje. Huhu..Lagipun mummy dah anta 4 pasang kain utk buat baju raya merangkap baju kerja..hehehe..so mummy nak beli tudung je...tudung jer tauuu..

Baju kurung Zahra pun mummy dah beli siap2 masa expo baby kat PWTC. sehelai je cukupla..apalah sangat baby setahun enam bulan nak pakai sampai 2-3 helai baju kurung kan, pakai pun kejap je..tu pun dah rasmikan dulu masa kenduri arwah tokwan dia sebab mummy fikir baju ni Zahra akan jarang pakai so pakai je la kat memana pun..cuma mummy nak belikan Zahra tudung..dia sangat suka pakai tudung walaupun 5 minit tahan jadilah..hehehe....gaun dia pun ada yang mummy da beli sebb kenduri kahwin banyak sangat..so baru pakai sekali-dua jer..Oh ye mummy just nak beli kasut Zahra je sebb skang da tak muat sampai terkeluar jari dia..

Babah pulak pun sama..baju melayu takkan beli sebb tahun lepas punya elok lagi, baju kemeja n seluar babah pun baru je beli..So kita sekeluarga berjimat-cermat di raya ini ye.

Kuih memang taknak beli sebab takde orang datang rumah pun beraya..kang beli makan sendiri..bila da gemuk sentap pastu komplen..hahaha...Open house pun tahun ni tak buat kot sebab tahun lepas dah buat..salah satu langkah berjimat-cermat jugak.

Setakat ni tu jelah kot perancangan mummy di bulan mulia ini..mummy nak ucapkan selamat berpuasa kepada rakan-rakan followers mummy, iaitu all gojes mummies kat sini..Semoga ibadah kita ditingkatkan dan diterima ALLAH...

Wassalam..:)

No comments:

Post a comment