Nuffnang Ads

Sunday, 19 January 2014

Mummy pulak kene ceri beri.

Assalamualaikum.

Dulu, mummy pernah cerita pasal Zahra muntah-muntah, demam dan cirit-birit, kali ni kena kat mummy pulak.

Alkisahnya pada Khamis, 16 Jan mummy kerja pukul 4 petang. Pagi tu hantar Zahra sekali ngan babah pergi kerja kemudian mummy balik kemas rumah. Nak lunch teringat ada lebihan bubur semalam dan ayam masak kicap yang mummy simpan dalam peti ais.

Mummy tuang bubur dan ayam dalam mangkuk. Bila nak panaskan dalam microwave alamak mangkuk besi la pulak, boleh ke masuk dalam microwave ni. Alah takde masa lah nak tukar, so mummy pun masukkan je tapi kejap je tak sampai 5 minit sebab terdengar bunyi tak bape best dalam microwave tu.

Mummy rasa mangkuk tu panas tapi bubur tu suam-suam je. Tak panas pun, mummy pun makan habiskan dan bersiap nak pergi kerja.

Sampai je kat ofis ok lagi, tetiba mummy pening kepala, rasa macam nak muntah. Mummy makan asam tak hilang loya. Korek-korek cawan yang penuh gula-gula ni adala satu gula-gula perasa mint, makan, tak hilang jugak rasa loya.

Malam tu mummy ada assignment pukul 8.30 malam di PWTC. Selesai kerja pukul 7 mummy nak gi surau solat, tapi tiba-tiba badan ni rasa panas semacam je walaupun aircon ni sejuk menggigil. Adeh nak muntah dah ni, mummy terus grab beg dan masuk toilet. Tak sempat nak tutup pintu toilet kecik dah teruweeekkk..seb baik masuk dalam lubang jamban dan nasib baik takde orang.

Bila dah termuntah tu yang kat bawah pun terasa nak terkeluar sekali. Aduhai parah ni. Banyak pulak tu muntah, setel muntah terceri beri plak. Alhamdulillah..lega sikit, masuk ofis balik untuk minum air sebab tekak perit.

Bila da rasa ok mummy ke surau untuk solat Maghrib, masa rukuk dan sujud tu rasa macam nak termuntah balik. Duk tersekat kat kerongkong ni. Selesai solat mummy cepat-cepat ke kereta sebab dah terasa nak muntah ni, teringat ada plastik kat kereta lepas kemas semalam.

Sampai je apa lagi, uweekkk sekali lagi, tapi air je keluar. Air yang mummy minum tadi. Tengok jam dah pukul 8 malam, ok ke tak aku nak pergi assignment ni. Ok kot, lega dah ni muntah, dah keluar dah semua ni.

Mummy sampai di PWTC pukul 8.15 malam, mummy ok lagi, masuk je dewan tu ramainye terus pening datang balik, loya dan rasa nak terbuang pun datang. Adeh parah ni..memang parah, aku nak wat assignment PM ni takkan nak kuar masuk toilet kot walaupun toilet dekat ngan tempat duduk.

Tak boleh jadi ni, mummy wassap rakan kat ofis untuk datang ke sini dan ganti mummy. Alhamdulillah oc pu izinkan dan suruh mummy balik bila member tu dah datang. Mummy ingat nak tunggu kejap tapi kepala dah pening. Sampai kat kereta mummy baring kejap dan kol babah temankan ke klinik.

Sampai klinik doktor tanya bila last period? 2-3 minggu lepas ke? Tak doktor baru je. (Kalau tak mesti saspek preknen kot..huhuhu). Doktor bagi ubat muntah, cirit-birit, demam, angin dan antibiotik. Nasib baik esok lusa mummy off kalau tak memang MC la.

Esoknya mummy rehat tidur je seharian, bangun pun sandar kat katil sebab masih pening. Muntah dan cirit takde. Zahra pun tak terjaga dah so mama hantar ke rumah baby sitternya. Lagipun dia takut bunyi mesin apek buat tiles kat bilik air rumah mama. Petang tu mummy cuba bangun dan duduk depan tv nak makan bubur mama masak. Walaupun tak lapar dan tak ada selera sangat tapi nak alas perut, satu lagi takut muntah lagi. Tiba-tiba mummy pening dan loya!. Terus mintak babah plastik, air liur dah bergenang dalam mulut, air mata pun sama. Dapat je plastik nah kau..Uweekkk lagi depan babah dan mama. Muntah air je takde bende sebab takde apa masuk dalam badan. Lepas tu lega dan mummy dah boleh makan.

Keesokannya mummy dah sihat sikit dan sisa-sisa pening tu masih ada. Solat pun duduk sebab bila sujud mummy pening.

Hari ni mummy dah kerja dan dah sihat alhamdulillah. Harap-harap sakit mummy sebab keracunan makanan disebabkan bubur dan angin yang terkumpul dalam badan ni je la.

Wassalam. :)

No comments:

Post a comment