Nuffnang Ads

Thursday, 28 January 2016

Bergembiralah di sana wahai anak syurga...






Assalamualaikum.

Pada penghujung Disember 2015, kami sekeluarga dan saudara-mara dikejutkan dengan berita bahawa bayi yang sedang menghitung hari untuk dilahirkan meninggal dunia di dalam kandungan ibunya yang juga sepupu saya. Innalillahiwainnailaihirojiun.

Saya mendapat khabar daripada wassap group saudara-mara. Katanya malam tu mereka suami isteri ingin keluar tengok wayang, lepas tu tiba-tiba sepupu saya sakit perut dan terus dihantar ke Hospital Sungai Buloh sebab itu yang terdekat dengan rumah mereka.

Bila sampai hospital, doktor mengesahkan kandungan sudah meninggal dunia dan disuruh balik dulu dan datang lagi esoknya. Allahuakbar, pilunya bila kandungan yang dibawa selama 9 bulan telah tiada nyawanya.

Esoknya mereka ke hospital lagi, dalam tengah hari baru dapat masuk wad. Doktor kata akan induce untuk mudahkan bersalin secara normal. Semua bertanya kenapa tak operate je, kesian baby tu dalam perut, tak efek ibu ke kalau lama-lama dalam perut tu. Wallahualam.

Sebenyarnya doktor galakkan bersalin secara normal supaya lepas ni boleh mengandung dengan tempoh yang terdekat, kalau operate mau kene tunggu lagi 3 tahun baru boleh mengandung. InsyaAllah rezeki Allah tidak ke mana dan ingatlah perancangan Allah tu yang terhebat.

Selepas kali ketiga induce barulah sepupu saya selamat bersalin dalam pukul 6 petang, yang ni lagi sayu, walaupun saya tak berada di tempat kejadian tapi yelah kita kan pernah bersalin, bila bersalin tiada suara tangisan bayi sedihnya Allahuakbar. Semoga tabah dan kuat buat sepupu dan suaminya. 

Bayi perempuan yang diberi nama Hana Wasilah bt Aqlul Hakimi selamat dikebumikan selepas magrib di kawasan tempat tinggal mereka. Saya sering kali katakan pada sepupu supaya tabah sebab bukan senang berpantang tanpa bayi di sisi. Suaminya pun saya pesan supaya sentiasa teman isterinya dan jangan biarkan isterinya bersedih, meratap, menangis. Sesekali teringat tu biasalah, kena redha dan berzikir dan selawat untuk pulihkan semangat since tak boleh baca Al-Quran sebab nifas.

Baru lepas bersalin, sebelah tu mak kandung sepupu.

Esoknya sepupu saya dibenarkan keluar hospital, masa tu baru saya berkesempatan berjumpa dengan dia, itupun tergesa-gesa sebab dia sibuk uruskan rekod untuk keluar wad. Cuma saya sempat pesan, berpantang elok-elok, sepupu juga tanya macam mana nak jaga luka epi, saya cakap makan oren banyak-banyak.
Saya juga pesan pam susu untuk elakkan bengkak sebab saya dah berangan nak jadikan dia ibu susuan Adeeb sebab stok saya agak merudum lately, tetapi rupanya doktor dah bagi ubat untuk stopkan susu.
Semoga sepupu dan suami tabah, anak syurga sedang menanti kalian di sana. Usaha lagi lepas ni, aminnn.

Punca baby meninggal tidak diketahui sebab ibu bapanya tak mahu baby tu dibedah siasat. Cuma doktor bagi beberapa kemungkinan iaitu lemas terbelit tali pusat, jantung bayi tak cukup develop atau uri rosak dan bayi terkena jangkitan. Apa pun mungkin kandungan lepas ni mereka akan cukup berhati-hati dan banyakkan berdoa. Amin.



Hari pernikahan mereka

Wassalam.



No comments:

Post a Comment