Nuffnang Ads

Friday, 18 December 2015

Wound Breakdown dan kisah kuning sebulan Adeeb

Assalamualaikum.

Baru ada peluang nak update blog. Ni pun curi2 masa. Kali ni nak cerita kisah berpantang, luka episotomi dan kuning Adeeb yang sangat lama. Huhuh..Walaupun dah lama berlalu tapi saya tetap nak cerita sekadar pengalaman dan kisah nak throwback utk anak seterusnya. Eh.


Wound Breakdown

Hari keempat kelahiran Adeeb, nurse mula datang ke rumah. Bila dia tengok jahitan katanya ada part macam terbukak atau tak dijahit. Alamak. Biar betul ni. Nurse suruh pergi klinik jumpa doktor hari tu juga tapi saya minta datang esok sebab encek somi kerja sape nak hantar.

Esoknya pagi-pagi suami bawak ke klinik, nasib baik dia dah ejas assignment masuk lambat sikit. Sampai je klinik terus lane ekspres. Bagitahu nurse kat depan tu pastu terus dia suruh masuk nak cek, tak payah pakai nombor pun. Bila dia tengok luka jahitan, dia kata darah nifas tu dah berbau, eh bukan darah tu bau macam tu ke. Nurse kata macam ada jangkitan dan luka pun macam nak bernanah, perghh ngeri pula kita dengar.

Nurse pesan setiap kali kencing mesti tukar pad dan basuh bawah bersih-bersih utk elak jangkitan. Dia tanya ada bawak pad tak, mana nak bawak tatau jadi macam ni. Then dia bagi pad yang gantung punya tu letak je kat panties.

Kemudian jumpa doktor dan baring lagi. Doktor pun kata hal yang sama, berbau dan jahitan macam terbuka. Doktor tulis surat minta refer ke Hospital Ampang untuk cek lebih lanjut.

Dalam perjalanan ke hospital tu saya diam je. Ngeri memikirkan kalau kena jahit balik. Sakit wooo...sakit hari tu pun tak hilang lagi, nak tambah sakit lain lagi ke. Huhuhu. Suami pun diam je drive.

Sampai ke PAC Hospital Ampang terus jumpa doktor, aiseh doktor lelaki la pulak. Redha je la. Permudahkanlah urusan dan ampunilah dosaku ya Allah. Doktor minta izin nak seluk dan dia kata nothing serious, just wound breakdown je. Apa yang doktor kat klinik tu cakap takde menda pun doktor tu kata. So tak payah jahit, just basuh luka hari-hari. Alhamdulillah. Doktor bagi antibiotik dan ubat cuci kaler purple dan minta ke KK berdekatan hari-hari selama seminggu untuk buat dressing. Sebelum balik pun nurse tolong cuci dulu. Nurse tu kata cuci pakai air garam je kak. Bolehke kita cuci sendiri. Dia kata macam susah pulak kita nak cuci better gi klinik kak, katanya.

Esoknya saya tak ke KK pun utk dressing, leceh dan penatlah hari-hari nak pergi klinik. So puaslah google, dan akhirnya saya buat sendiri, masukkan garam ke dalam air suam dan rendam dalam besen dalam 5 minit. Sebelum tu rendam dulu dengan ubat purple tu.

Disebabkan masalah luka episotomi ni, plan nak balik kampung sambung pantang ke sana pun tertangguh sebab seminggu lagi ada appointment kat hospital untuk cek balik luka tu.

Lepas cek-up kat hospital alhamdulillah luka semakin sembuh doktor kata, so tak payah datang lagi untuk cek. Doktor tanya macam mana u cuci, saya cakap guna air garam, doktor kata berapa lama u rendam. Dalam 5 minit saya kata. Doktor kata rendam sampai air suam jadi sejuk. Ooo. Saya bagitahu doktor darah nifas saya da kering, cepat tuu. Doktor kata tak apa, biar kering cepat, jangan sampai lama sangat darah nifas tu. Walaupun dah seminggu kering tapi traces dia masih ada, tompok2 coklat macam darah dah last period tu. Hari ke-40++ saya da start solat, masih solat duduk lagi sebab macam sakit pinggang, sakit kaki lagi. Tapi 2-3 hari lepas tu ada tompok darah lagi. Hari ke-55 solat semula dan alhamdulillah nifas dah habis. Bulan ke-6 period pun datang.

Cerita Berpantang

Masa mengandung, saya berazam untuk berpantang sepenuhnya kali ni sebab masa Zahra dulu pantang gitu-gitu je. Siap tulis resepi berpantang kat dalam buku lagi. Tapi apakan daya, banyak betul cabaran kali ni yang buatkan proses berpantang tu pun jadi ala-ala je. Tapi takdelah sampai tak berpantang langsung.

Boleh dikatakan start berpantang hari keempat. Sebabnya 2 malam kat hospital, hari ketiga tu pulak sibuk balik ke Ukay Perdana rumah sendiri. Dan sama macam Zahra dulu semua saya buat sendiri. Duduk di rumah sendiri selama seminggu, mak mertua pun ikut balik. Dia tolong masakkan lauk berpantang dan jaga Zahra. Mandikan baby saya yang buat. Mak mertua tak berani nak pegang baby takut terlepas katanya. Mak mertua dan suami hanya bantu masakkan air panas dan bawa air panas tu ke bilik air untuk mandian saya.

Saya beli batu tungku masa ekspo baby, tuamkan kat dapur gas, kuat pulak bau dia sampai Zahra takmo masuk bilik, busuk katanya, sanggup dia duduk kat balkoni dan tutup pintu. Kesian pulak tapi mummy kene bertungku nak. Tungku sendiri manja-manja, tekan kat perut, peha, pinggang dan lain-lain part. Tertungku kat breast sudahnya kena bengkak susu, sakit wooo...masa mandi saya lumur daun sirih kat cik b dan kenakan cik b dengan air suam, baru lega sikit. Masa ni pakai bengkung strap je, takdenye nak belit2 payah nau sebab anak nangis nak susu la, kakak nak itu inilah, macam mana mummy nak rehat n manjakan diri. Pilis param pun sendiri buat. Yang ni takde masalah. Saya beli air mandian kat ekspo baby jugak. Tapi macam biasa je tak segar pun, saya hanya pakai 1 paket je. lebihnya bagi adik kat opis.

Masa bawak Adeeb ke hospital untuk cek kuning, masa tu darurat terpaksa langgar pantang sebab mak mertua ikut sekali dan tak sempat masak. Sudahnya beli ayam KFC. Saya makan malam tu gatal kat bawah. Perghhh...ok jangan nak ngengada makan lagi ye.

Hari kelapan baru berurut. Saya dapat contact dari bisnes kad yang diletak kat klinik. Orang melayu bukan indon, kakak ni pun dapat latihan dari LPPKN. So amek dia urut 3 hari dengan tungku skali (dia bagi tungku besi free) total RM150. Sedap dia urut, tp bab tungku tu tak tahan weh panasssss...panas la bagus kasi keluar darah-darah kotor, rahim pun cepat kecut.

Bila Adeeb kene kuning lagilah pantang (yang suruh rehat, jangan gerak banyak tu) entah ke mana sebab hari-hari kene ke klinik amek darah. Huhuhu.

Kali ni pun saya langsung tak ambil pati ikan haruan tu walaupun suami ada beli. Tak lalu lahh..tapi suami belikan ikan haruan fresh. So mak mertua buat sup, bakar. Yang tu lagi lalu dari minum pati yang rasanya macam kicap tu.

Bengkung tali tu pun just pakai 2-3 kali je kat kampung, tak sempat nak pakai sebab strap tu lagi senang dan cepat, cuma tak cover punggung je la. Saya beli yang utk perut je. Pilis dan param pun tak hari-hari pakai sebab pagi2 dah ke klinik. Nak pakai balik thari tu kadang2 terlupa.

Kisah Jaundice Adeeb

Kuning Adeeb dikesan masa hari kelima. Masa tu saya ke klinik untuk cek luka, nurse cek skali Adeeb, nurse kata ada kuning sikit. Tali pusat pun katanya tak cantik, dia suruh saya cuci selalu. Masa photoshoot Adeeb pun saya da perasan sebab dalam gambar nampak kulit Adeeb kuning.

Sebelum discaj ari tu doktor pesan kalau nak cek kuning anak, tekan ibu jari kat dahi, dagu, pipi. Lepas tekan tu kalau kuning kesan tekanan maka memang kene kuning la anak.

Hari keenam, nurse datang rumah dan cek Adeeb, nurse suruh ke klinik untuk ambil darah sebab kuning, nurse minta suami dan mak mertua yang bawak baby ke klinik dan saya rehat je. Dalam hati kalau nangis nak susu cane, tapi takpelah at least saya boleh rehat. Suami pulak terpaksa ambil EL hari tu sebab nak ke klinik.

Tak lama lepas tu, suami call minta saya siap sebab Adeeb kene g hospital, apasal pulak?? Sebab tali pusat bukan sebab kuning walaupun result kuning 254, doktor kata tak tinggi, tapi tali pusat berbau dan bernanah dan minta ke kecemasan hospital untuk cek.

Bila sampai giliran, doktor kata tak berbau pun, siap mintak doktor lagi 1 tolong baukan, doktor tu kata memang ni bau tali pusat, sudahh. Tak bernanah pun doktor kata, kuning yang macam nanah tu memang warna usus, kata doktor tu. Dah dua kali doktor KK ni buat gempak tau. Doktor pun ajar macam mana nak cuci tali pusat baby dengan betul. Mula-mula celupkan cotton bud dengan air panas dan cuci bahagian dalam pusat, kemudian baru letak ubat pink.

Esoknya nurse datang rumah, tanya ada tak doktor suruh ambil darah baby lagi. Saya kata takde siap kata kuning rendah lagi. Nurse tu terkejut sebab dia tengok Adeeb agak kuning dan minta ke hospital untuk ambil darah sebab hari tu hari Sabtu klinik tutup.

Lepas suami assignment minta dia hantarkan ke hospital. Lepas ambil darah kene tunggu dua jam untuk dapatkan result. Lama betul. Kuningnya naik 255, doktor minta datang lagi esok pagi sebab tak ramai orang.

Esoknya ke hospital lagi, turun skit ke 231. Doktor kata esok rehat, lusa baru ke klinik ambil darah lagi.

Balik kampung, masih teruskan rutin ambil darah sebab result Adeeb kejap naik kejap turun. Susu kambing da bagi, mandi ubat kuning pun dah, tapi still macam tu jugak. Saya makan anggur hitam dan perah jusnya bagi kat Adeeb sekali sehari je setiap pagi. Lepas bagi jus anggur tu skit terus bagi susu badan. Orang kata ubatnya susu badan, tapi duk kerap bagi macam tu jugak. Hari-hari ke klinik sampai Adeeb dah imune dengan jarum dia boleh tidor baik punya masa ambil darah. Ada satu hari tu nurse kena ambil darah lebih sikit kat tangan untuk cek hati Adeeb sebab kuning tak turun-turun.

Akhirnya bila dia genap 30 hari, kuning Adeeb pun turun. Terus back to normal. Alhamdulillah.. Masa Zahra dulu sekali je cek kuning. Orang kata anak lelaki lagi lama kuningnya berbanding anak perempuan. Tapi syukur jugak kuning Adeeb tak tinggi sangat sampai kene masuk wad.

Wassalam.

1 comment:

  1. Puji syukur saya panjatkan kepada Allah yang telah mempertemukan saya dengan Mbah Rawa Gumpala dan melalui bantun pesugihan putih beliau yang sebar 5M inilah yang saya gunakan untuk membuka usaha selama ini,makanya saya sengaja memposting pesang sinkat ini biar semua orang tau kalau Mbah Rawa Gumpala bisa membantuh kita mengenai masalah ekonomi dengan bantuan pesugihan putihnya yang tampa tumbal karna saya juga tampa sengaja menemukan postingan orang diinternet jadi saya lansun menhubungi beliau dan dengan senang hati beliau mau membantuh saya,,jadi bagi teman teman yang mempunyai keluhan jangan anda ragu untuk menghubungi beliau di no 085-316-106-111 rasa senang ini tidak bisa diunkapkan dengan kata kata makanya saya menulis pesan ini biar semua orang tau,ini sebuah kisa nyata dari saya dan tidak ada rekayasa sedikit pun yang saya tulis ini,sekali lagi terimah kasih banyak ya Mbah dan insya allah suatu hari nanti saya akan berkunjun ke kediaman Mbah untuk silaturahmi.Wassalam dari saya ibu Sartika dan untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Mbah disini ��Pesugihan Putih Tanpa Tumbal��

    ReplyDelete