Nuffnang Ads

Monday, 5 November 2012

Aktiviti di hujung minggu (Ketam Black Pepper, jalan2 Ikea)

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia gituu...

Weekend lepas mummy sgtla penat...mummy off Jumaat, Sabtu dan Ahad...babah pulak off Jumaat dan Sabtu..so Ahad je la yg mummy rest kejap...Zahra pun da besar tak meragam sgt cuma kene pantau je la bila dia lepas bebas meniarap..suka naa mengutip habuk2 n rambut2 mummy yg jatuh berguguran ituewww (pas sapu pun ada je selai dua gugur....gugur kronik ni pas bersalin sampai skang..rambut pun da panjang lg banyak gugur..bila tah nak potong..)...ok stop cite pasal rambut..jom tengok apa mummy babah Zahra buat last weekend..

Jumaat, 2 Nov 2012

Hari ni mummy decide nak masak utk lunch sebb lauk beli da lama kesian keras beku kat dlm freezer tu..so mummy masak ketam black pepper dan tahu jepun campur sayur..sedap kata babah..hehehe....mekasih..masak dengan penuh kasih syg gila tak sedap...seb baik masa lunch zahra tido so leh la meratah ketam dengan aman damai sentosanya...

Inilah menunya..resepi dapat dr blog..tp mummy olah skit sana sini..

Makan pulak dengan beras wangi masak panas2...perghhh sedap sungguh laa...hehehe



Cara masaknya senang, bawang merah, bawang putih, halia ditumbuk, kemudian ditumis...lepas tu masukkan  sos tiram, sos black pepper dan perencah black pepper maggi yg dah dibancuh air...kacau2 masukkan air lagi kalo nak berkuah...da mendidih tu masukkan la ketam..kacau2 dan tutup supaya ketam masak...siap...mummy tak buh garam, gula, ajinomoto memang dibanned kat dapur mummy sebb semua sos dan perencah maggi tu da sedia masin....


sayur ni pun salah satu lauk feveret mummy..selalu makan kat kedai je..so terasa nak masak sendiri so mummy pun google n olah sana sini ikut kesedapan lidah sendiri...

telur jepun dipotong dan digoreng..jgn sampai garing nanti tak sedap..1st attempt goreng sampai garing huhuh ilang kick dia....bila da goreng ketepikan...tumis bawang putih, masukkan sos tiram, tambah air, buh kicap baby...apa benda tu..baby makan kicap ke...ia adalah kicap cair cap baby..apatah nama dia..nanti mummy buh gambar di entry lain..bila da didih, masukkan sayur mayur...kat sini mummy buh brokoli, jagung kecik n kacang peas leper tu...then buh sikit bancuhan tepung jagung utk pekatkan kuah...da mendidih pecahkan sebiji telur..kacau2...last sekali masukkan tahu yg da digoreng, kacau2...siap...

lepas makan, solat dan sebagainya kitorang plan nak g Ikea...hajat di hati nak beli baby chair zahra..sebb dia da pandai duduk n makan pakai tangan..saja nak test sebb pas ni snang kalo p makan kat luar dudukkan zahra dlm baby chair je sebb zahra mmg tak minat duk dlm stroller...

pergi kat bahagian baby amek baby chair, n pinggan mangkuk plastik utk zahra...jalan ke depan skit jumpa lak benda alah ni..saja nak bagi try zahra naik dan dia suka...heheheh




kalo pergi Ikea tak makan meatball n karipap Ikea mmg tak sah kan..tapi mummy tak bape sgt ngan meatball tu sebb pelik tetibe ada jem dlm tu...tp karipap mmg suka..so ari tu babah beli 2 dozen karipap...sampai buat breakfast la utk esok..puas dah makan karipap...

No comments:

Post a comment