Nuffnang Ads

Thursday, 10 January 2013

Azam tahun baru katanyaaa...

Assalamualaikum mummy daddy gojes sekaliannn...

Hari ni punya entry adalah sambungan entry sebelum ni...mcm cliche kan every new year mesti org tanya apa azam tahun baru?? Bagi mummy, tak tau la nak kata azam ke tak sebb kadang2 tak pernah ada azam kalo ada pun ala2 tak tercapai gitu...

Jadi tahun 2013 ni mummy ada perancangan untuk tambah baik ekonomi keluarga..yelah dulu zaman anak dara sekarang da berkeluarga ada anak plak tu...so mummy n babah ada mcm2 impian dan perancangan nak dibuat tahun ini...mudah-mudahan dipermudahkan dan beroleh kejayaan..InsyaALLAH..aminnn

1. Nak kurus

Hahahaha....ni pun cliche gak...tapi ujung taun tetap tak kurus makin gemmmsss adalah....tp kali ni mmg nekad nak kurus..sebabnya nak pakai baju peplum....hahahahhaha.....tgk kat intenet banyak betul online jual tp mampukah pakaian itu tersarung di badanku...

Berat mummy mmg extremely naik selepas abis pantang...masa mengandung pun tak seberat ni kottt...mummy perasan bila baju time mengandung pakai muat tp skang tak mengandung pun pakai tak muat...haihhhh...oh nooooo..membesar bagai johan gitu...org pun tegur mummy ni preknen ke...insyaALLAH aminnn...tp bukan sekarang...kene back to shape dulu..katanyeeeeee....

So cane nak kuruskan badan? mummy takmo g gym sebb babah kata sangatlah mahal..jadi mummy pun sibuk kira kalori....mummy pun da beli e-book Kevin Zahri tu...RM60 ko satu set..ada mcm2 buku tp mummy baru download satu iaitu "Panduan Kurangkan 5kg dalam 5 minggu" amekk kooo...mampuuu takkkk...ayooo...

Da start ke....secara officialnya belum...heheheh...tp skang ni mummy tgh cuba membiasakan diri makan makanan yg perlu sahaja..yg berkalori tinggi mummy cuba pelan2 skip...bak kata org introduction dulu takut perut terkejut kanggg....nasi pun mummy cuba kurangkan portionnya...Kevin cakap boleh makan nasi cuma kuantitinya hanya segenggam..tp yg nak lose weight tu half dari segenggam..lebihkan sayur dan protein...dan yang penting makan 5-6 kali sehari...mmg betul sebb utk elakkan perut berada dlm keadaan lapar tahap max dan jadi pelahap semua nak sebatttt...heheheh....

Babah pun encourage mummy dan kami pun nekad utk amalkan pemakanan yg sihat...bukan apa badan ni lama nak pakai insyaALLAH jika diizinkan Tuhan..skang ni mcm2 penyakit ada...so mencegah lagi baik dari mengubat...babah pun siap download workout dlm tab utk mudahkan mummy buat exercise...tp mummy suka aerobik sbenanya....lagi banyak kuar peluh...mummy ada tengok dlm Wanita Hari Ini pasal bokwa..tp google tak jumpa lak centre kat Msia ni...kat mana..ada sesapa tau..mummy ingat nak join...exercise boleh bakar sehingga 1k kalori..tp kevin cakap walaupun kalori terbakar tak bermakna lemak pun terbakar...so kene usaha lagi...

Mummy pun sibuk tengok kalori dalam makanan...mummy da cuba elakkan mee goreng sebb lagi tinggi kalori sama mcm nasi ia karbohidrat..roti canai dan nasi lemak pun mummy takmo dah..sekali sekala leh la..huhuhuh...so doakan mummy berjaya yek...

Untuk mereka yang berazam nak kuruskan badan dengan cara yang betul iaitu melalui pengiraan kalori ditambah dengan senaman boleh tgk blog kevin ni yek http://kevinzahri.com/ebooks/panduan-kurangkan-5kg-5minggu/#

#perut ni yg tak bleh blah kembungnya..ngalah org tengah preknen 4 bulan rupa bentuknya#..

2. Nak beli rumah

Babah kata daripada tiap2 bulan bayar RM600 kat tuan rumah lebih baik bayar kat bank utk rumah sendiri....tapi skang ni punyalah susah nak cari rumah mampu milik...semua tak mampu....mummy nak cari Apartment kalo landed house tu mau dekat setengah juta kannn..maslahnya apt or kondo yang hanya 7-800sqft pun harga da cecah Rm400k ke atas..apa cite...sebab lokasi di tengah bandar dan dikelilingi segala kemudahan lrt, mrt, kedai, shopping complex...haihhh...doakan mummy n babah dapat rumah sendiri yek...terpaksa naikkan bajet daripada RM200k (ada ke apt harga tu skang) kepada RM350k....hari2 babah akan bukak mudah n property website utk survey2 harga murah...

3. Nak jadikan Zahra kakak or bagi adik kat Zahra

Tahun ni Zahra da setahun...mummy plan sama ada hujung taun ataupun awal taun depan nak preknen lagi...mmg plan utk jarak 2 taun..nak biarkan zahra pandai berjalan, bercakap n matang skit sblm dia dapat adik..yela mummy pun bukannya muda lagi..jadi kene buat anak2 cepat sblm terdedah pd risiko...huhuh...tp babah lak kata tunggu kita ada rumah sendiri baru kita buat anak ye...apa2 pun rezeki Allah yang tentukan..tengok org preknen terasa nak preknen lagi :)

4. Nak buat bisnes online

Hah gitu..mampu ke..insyaALLAh...kalo nekad, tekad maka kejayaan akan jadi milik kita..gituuuuu mcm pakar motivasi or pakar MLM je kannnn....

Dulu masa baru2 nak kahwin mummy sibuk buat coklat utk wedding favors especially utk saudara mara, kawan2 n budak2...dan dari situ mummy terfikir untuk jadikan ia bisnes...alhamdulillah ada kenkawan yang order...tp terhenti setakat tu je...so skang ni Zahra pun da besar skit...jadi mummy rasa tepatla masanya utk mummy kembali aktif...gituuuuuu...mummy nak jual coklat, kek, dan juga barang kraf especially hantaran...nanti mummy upload dlm fb dan dlm blog ni yek...sesapa nak order dipersilakan sangat...

Fuhhhhh....doakan mummy berjaya dalam impian dan perancangan mummy tahun ini...insyaALLAH...


No comments:

Post a comment