Nuffnang Ads

Thursday, 3 January 2013

Selamat Tahun Baru 2013

Assalamualaikum...

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk bernafas sehingga kini..syukur Ya ALLAH...sesungguhnya tahun 2012 banyak meninggalkan kenangan manis pahit buat diri mummy..

Kenangan manis:

27 Januari mummy selamat bergelar ibu kepada Nur Adibah Zahra binti Nooradzrene...mcm tak percaya pun ada bila da bersalin n tgk anak sendiri depan mata...mmg keajaiban ALLAH...syukur...cerita kelahiran mmgla tak tau nak ckp apa...kisahnya due date mummy 25/1 tp sehingga ke hari itu masih tadek tanda2...so malam tu sblm tido mummy minumlah seteguk air rendaman akar fatimah...dan resultnya awal pagi dlm kul 2 mummy da rasa lain mcm...sakit perut...takleh tido sgt dah..mummy tgk jam every 5 min sakit tu dtg tp masih leh handle lagi..rasa cam nak terberak pun ada tp g toilet takde apa yg kuar...subuh mummy terus kejut babah..pas mandi, solat kami terus ke Hospital Ampang..malangnya mummy disuruh balik sebb 1cm pun lum terbukak lagi..contraction je lebih...

Mummy kemudian balik ke rumah mertua di Jalan Peel..babah amek EL ari tu sebb tgk mummy mmg da tak larat esp bila contraction tu dtg...sakit sampai ke peha bisanya...petang tu mummy g toilet n ada darah...alamak..tanda ke ni..tp nurse da ckp kalo kuar darah mmg normal sebb doc da seluk...tang seluk tu mak aih sakitnya..kasar tul doc yg baru kuar uni tu...haihhh..babah n mertua terus ajak p hospital lagi sebb tgk aku pun da tak larat menahan sakit...bila tak sakit mummy jalan pelan2 nak bukak jalan kasi cepat skit...huhuhu

Sampai di hospital doc seluk lagi kali ni lembut n tk terasa sgt pun tp malangnya bukaan baru 1cm...tp doc suh admit jugak sebb da 2 kali dtg n takut tak sempat nak ke hospital kalo da betul2 sakit...kul 6 mummy cek in...masa tu mummy da takde selera nak makan...malam tu babah n mertua balik..kakak n abg ipar nak tgk pun masa melawat da abes...so tinggalla mummy sorang2...nurse dtg cek jantung baby n tanya mummy da makan ke lum, mummy ckp makan biskut jer...then dia suruh makan utk baby n tenaga nak push nanti..mummy pun kol babah suh belikan roti mummy tak selera nak makan nasi ke mee goreng ke...sakit sungguh contraction ni rupanya....adakah ni kesan mummy minum air fatimah tu sblm waktunya...huhuhu...tula tak sabar sgt amek kooo...

Kul 12 tengah malam mummy da rasa sakit sgt contraction ni...takleh tido dah..babah datang bagi makanan pun mummy da tak larat...akhirnya mummy gagahkan diri bangun dr katil dan tgk selambak darah kat katil...g kat nurse boleh depa kata pakai pad...tp sy da sakit sgt ni...terus dia tgk cek n rupanya bukaan da 5-6cm..terus tukar baju sms babah suh naik kemas beg n ditolak ke labour room...

masuk labour room mmg da rasa sakit tahap max..pegang tangan babah yg gagah perkasa tu babah leh rasa sakit bayangkannnn...then tetibe mummy rasa nak terberak sgt..nak meneran dah mcm baby da nak kuar..mummy jerit n babah kelam kabut panggil doc...selepas 2 kali teran (teran banyak kali sbeanya sebb baby masuk balik tak reti tahan napas sampai kene marah ngan nurse) akhirnya zahra pun kuar nangis..tp bdaan dia bersih tak banyak darah n lendir berkat mummy minum air kelapa kot bila da 7-8 bulan...heheh..tula kenangan paling manis...

skang ni zahra menghitung hari utk ulangtahun pertma....

Ok...kenangan manis yg lain adalah akhirnya mummy disahkan jawatan setelah 2 kali amek exam..heheheh...mummy kantoi exam undang2...huhuhu..lepas balik pantang mummy sit exam undang2...seb baik date dia pas pantang kalo tgh pantang camno tu..tangguh lagi la..mana tak kantoi masa 1st time amek exam mummy lebihkan study paper yg satu lagi..undang2 ni mmg pas abis exam perintah am baru mummy study mmg tak sempat nak khatam kan..n terkial2 nak cari jawapan...tp kali ni mummy ada masa panjang n alhamdulillah cukup masa mummy jawab...

Bila da sah jawatan mummy dinaikkan ke gred S44..alhamdulillah..tp elaun tanggungjawab ditarik balik...tp mummy dpt elaun keraian..so bila da naik gred, gaji naik. tanggungjawab pun tinggi..semoga mummy jadi pekerja yg amanah dan bertanggungjawab dalam melaksanakan kerja yg diarahkan aminnnn....

Dua perkara ni kenangan utama mummy pada tahun lepas..ada lagi tp mcm ala-ala tak ingat plak...

Kenangan duka:

Al-fatihah....Ramai kawan, sahabat dan kenalan mummy dijemput Ilahi...Yang paling terkesan adalah sahabat baik merangkap abang kepada mummy...arwah adalah ketua meja sukan di Bernama...dia mmg geng kitorang...kalo takde dia mcm tak cukup korum...arwah meninggal sewaktu mummy sedang berkursus MPI...mummy sedih sampai takleh konsentrate dlm kelas..nak g melawat takleh sebb terikat dgn kelas...huhuhu....Arwah katanya mengadu sakit dada malam tu tp takmo ke klinik..paginya nak hantar anak sekolah arwah rebah dan meninggal di Hospital Selayang...arwah meninggalkan seorang isteri dan 3 org anak yg masih kecil..kesian anak2nya..semoga tabah ye kak dan semoga arwah ditempatkan di kalangan orang beriman...

Yang kedua terkesan dan membuatkan mummy terkedu seribu bahasa ialah mengenai kes isteri meninggal dikatakan digantung diri ketika umat Islam sedang menunggu waktu untuk berbuka puasa...suaminya adalah kenalan mummy...mmg mummy terkejut degan berita yg terpampang di muka depan akhbar tu...innalillah..mummy kesian pada anaknya 2 thn tu..ibu da takde..ayah pula kene penjara (suspek)...semoga rohnya dicucuri rahmat dan semoga kenalan mummy mendapat pembelaan or pembalasan...entahlah mummy pun tak tau apa yg terjadi di sebalik kejadian..mummy doakan yg baik2 sahaja....

Selain tu...ada beberapa kawan mummy n babah yg kehilangan orang tersayang..semoga mereka tabah...kita yg masih hidup ni perlu ambil iktibar dan insaf...

Kalau tahun baru mesti org tanya azam baru kan...tu next entry la..yg ni mcm da panjang berjela sgt...


No comments:

Post a comment