Assalamualaikum.
Bulan ni mummy agak sibuk sampai nak bukak FB pun tak sempat apatah lagi nak update blog walaupun banyak entry pending. Bulan ni mummy kene attach di meja penyuntingan Bahasa Inggeris. Duduk kat sini memang banyak kerja, belum siap satu stori translate dah datang lagi satu stori dan seterusnya. Nak makan pun kene cepat-cepat takut story banyak and bos cari. Huhu..Tapi pengalaman di sini bagus sebab mummy boleh improve BI mummy. Oh ye dulu mummy dah pernah attached kat desk ni 3 bulan, masa tu mummy tengah pregnant Zahra. Kali ni bos mummy nak senior yang dah pernah attach supaya masuk balik tapi sebulan jer.
Oklah berbalik pada tajuk entry kali ni, mummy nak kongsikan cara membuat stok ayam dan sos tomato sendiri untuk bayi kita. Yang penting tiada garam, gula dan insyaALLAH berkat air tangan ibu yang memasak penuh kasih sayang, maka sedaplah makanan tu nanti walaupun tanpa bahan perasa..Alhamdulillah..:)
Mummy dah buat dua kali stok ayam ni. Mula-mula mummy rebus kaki ayam semata-mata, takde bawang, carrot bagai sebab masa tu Zahra belum pass lagi, tapi tulah, bila dah masuk dalam peti sejuk dah jadi lengkong. Tau tak lengkong tu apa, macam jeli agar-agar la, sebab mula-mula mummy nak buang lemak kat atas tapi eh kenapa semua macam lemak je ni, rupa-rupanya kaki ayam memang macam tu, kolagen yek, takde masalah pun. So kali kedua ni mummy beli rangka ayam seekor dan tambah bahan lain. Stok ni sesuai untuk buat sup, buat nasi ayam dan yang sewaktu dengannyalah. Jom tengok resepi yang mummy dapat dari HSFFYB group ni.
Stok Ayam Homemade
Bahan-bahan:
Ayam (mummy amek bahagian rangka, leher, kaki dan sedikit isi ayam)
Halia
Lobak
Celery
Bawang besar dan bawang putih
*Kalo nak letak rempah empat beradik pun leh tapi mummy tak letak
Cara-caranya:
Rebus semua bahan yang sudah dibasuh bersih dan dipotong kecik-kecik sampai daging dan ayam hancur. Mummy rebus dalam 8 jam guna api sederhana, sentiasa tambah air.
Bila isi dah hancur, bolehlah tapis dan biarkan sejuk.
Simpan dalam bekas, tutup dan simpan dalam peti sejuk bahagian bawah satu malam.
Esoknya bolehlah dibuang bahagian lemak di atas stok dan tuangkan lebihan stok ke dalam bekas kiub ais.
Simpan dalam freezer 1 malam, esoknya keluarkan dan simpan dalam bekas lain.
Jangan lupa labelkan tarikh. Macam biasa boleh tahan 3 bulan.
Yang ni pulak sos tomato buatan sendiri, sesuai untuk buat mee goreng, mihun goreng especially kalau buat bolognese nilah bahan utamanya. Senang je buat nak dengan tak nak jer..hehehe.pun resepi mummy dapat dari group tu juga.
Mula-mula, basuh bersih-bersih tomato yang dah masak ranum, potongkan macam dalam gambar supaya senang nak buang kulit nanti. Kemudian rebus or kukus. Hasrat nak masukkan dalam blender steamer Avent tak tercapai sebab tak muat. So mummy rebus macam biasa dalam periuk sampai lembik.
Bila tomato dah empuk angkat dan biarkan sejuk dulu. Dah sejuk, kupas kulit dan buang biji, blend bersama bawang besar, bawang putih, lobak dan sedikit serbuk jintan manis sampai halus.
Kemudian bolehlah dimasak sampai nak bau dan dah rasa dah masakla..hahah..ape tah mummy ni.
Macam biasa simpan dan bekukan..
Selamat mencuba ye ibu-ibu sekalian..
Wassalam :)
Tq for sharing
ReplyDeletewelkamm :)
Deletewah...menarik...tanpa bahan perasa...sesuai utk ANAQI... Jom sembang di blog saya jgk...
ReplyDeleteAkk,nk tnya beli kt mn bkas ais yg bertutup tu ya?
ReplyDeletekat giant
DeleteChicken bone broth tu...xperlu letak ACV ke? Atau letak tomato?
ReplyDelete