Nuffnang Ads

Tuesday 4 June 2013

Cucur jawa




Assalamualaikum ibu-ibu sekalian.

Hari ni mummy nak cerita pasal kuih feveret mummy masa kecik dulu. Mak mummy rajin gak buat kuih ni. Walaupun bukanlah sebijik macam cucur jawa ni sebab mak mummy guna tepung gandum je semata, so jadi macam cucur yang gebu, sedapppp.

Bila da dewasa ni, mummy lak teringin nak makan tapi sangatlah malasnya nak cairkan gula merah walaupun sangat senang, padahal boleh je telefon mak mummy macam mana nak buat kan, tapi sebab penyakit M begitu menguasai diri so ia asyik dipostponed jer.

Sampailah satu hari mummy tengok kat page Resepi Turun-Temurun dalam FB ramai pulak post gambar cucur ni. Oh nama dia cucur jawa rupanya, pasal apa jawa, entah mummy pun tak tahu. Lantaklah nama apa pun kan asalkan ada nama.

Kaedahnya senang je, ia perlu diperam untuk beberapa jam, tapi mummy tak peram pun terus je goreng dan alhamdulillah menjadi especially kat bahagian tepi yang kerinting tu. Hehehe..babah makan pun tak toleh dah, siap seketul, babah ambil, sampai mummy tahan sebab nak ambil gambar, hahaha.

Tapi kuih ni sesuai dimakan masa panas-panas sebab ia sedikit garing dan boleh jadi keras bila dah sejuk, untuk kurangkan kekerasannya mungkin boleh kurangkan kuantiti tepung beras. Tapi tu lah mummy buat sekali ni, pastu dah tak buat dah. Penyakit M datang lagi.

Jom tengok resepinya.

Bahan-bahannya:

1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan air
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula putih (kalau nak kurang manis boleh kurangkan)
sedikit garam

Cara-caranya:

Masak gula merah dan gula putih dengan secawan air. Jangan berketul kemudian biarkan sejuk dulu. Kemudian masukkan gula tadi ke dalam tepung gandum, tepung beras dan garam, kacau, perap semalam lagi bagus dan gebu.




Goreng dengan minyak yang sedang-sedang, api sederhana. Bila minyak dah panas, masukkan adunan sesenduk, goreng satu-satu dalam kuali, siap. 



Kuih ini agak berminyak, jadi pedapkan dulu dengan tisu sebelum masuk ke mulut. Hehehe.



Siap!

Selamat mencuba ye ibu-ibu. 
Wassalam :)


1 comment:

  1. ni kuih tradisi sabah..pinjaram namanya..try guna air daun pandan lg sedap..x perlu guna gula merah..

    ReplyDelete