Nuffnang Ads

Sunday, 12 May 2013

Apam nasi pelangi..yum yum



Assalamualaikum.

Rasanya lama dah tak bubuh resepi kuih-muih yg mummy suka buat dalam blog ni kan. Asyik cerita makanan Zahra je..hehehe...

So kali ni mummy nak cerita pasal apam beras feveret mummy. Selalu beli jer. So kali ni first time mummy buat. Tu pun sebab ada lebihan nasi semalam. Alhamdulillah menjadi, takyah makan dengan kelapa pun da sedap. Tapi yang mummy tak puas hatinya setiap kali masak apam mesti tak mekar or tersengih kembang. Padahal api da kuat, air da menggelegak. Huhu tapi yang penting masak n menjadi.

Resepi ni mummy dapat dari group Resepi Turun-Temurun dalam FB. Tapi mummy punyalah malas nak sapu minyak dalam acuan so mummy tuang jer dalam kertas cup cake tu..Tapi hasilnya amat merugikan sebab apam tu melekat kat kertas. Huhu..Next time kene gigih la sapu minyak n tuang dalam acuan..


So inilah resepinya:

Bahan-bahan:

2 cawan nasi sejuk
2 cawan air
1 3/4 cawan gula
2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
1 peket mauripan
pewarna
kelapa parut digaulkan dengan sedikit garam

Caranya:

- Masukkan nasi dan air ke dalam blender dan bland sampai hancur, masukkan gula dan bland sekali lagi sampai gula hancur.
- Masukkan tepung gandum, tepung beras dan mauripan dalam mangkuk besar, kacau dan sebatikan.
- Tuang adunan yang dikisar ke dalam mangkuk tadi dan gaul sebati semua bahan, kalau pekat sangat boleh tambah air sikit-sikit.
- Perap adunan 3 jam (tapi mummy lebih kot, tengok2 dah mangkuk tu dah memuntahkan laharnya)
- Panaskan periuk kukus dan air 3/4 periuk
- Asingkan adunan ikut warna, sendukkan aduan dalam acuan berselang seli.
- Kukus selama 45 minit - 1 jam (kalau guna loyang besar), kalau guna acuan lompang dalam 15-20 minit jer.
- Bila da masak sejukkan dan gaul dengan kelapa tadi.


Selamat mencuba ye mommies..Wassalam :)



3 comments: