Nuffnang Ads

Saturday, 11 May 2013

Baby Led Weaning (BLW)

Assalamualaikum...

Kali ni mummy nak cerita pasal Baby Led Weaning (BLW) ataupun dalam bahasa mudahnya membiarkan anak memakan sendiri tetapi masih di dalam pemantauan ibu bapa, yelah takut tercekik nanti..

Mommies boleh baca pasal BLW dalam website momtastic ni..BLW boleh dibuat seawal bayi berumur 6 bulan...(tapi mummy bagi Zahra start 7 bulan)..Bagi buah atau sayur yg boleh dimakan pada usia tersebut. Buah or sayur tu stim sampai lembik dan bagi bayi anda pegang sendiri makanan tu. Kalau takut tercekik or bayi masukkan semua sekali makanan tu mommies leh masukkan dalam food feeder yg berjaring or bulat2. 



Ini dia food feeder cap munchkin..pakai kejap jer pun..Mummy letak mangga yg dipotong kecik2. nyot nyot bunyi dia..kalo mummy tarik menjerit tak bagi.


Yang ni pulak masa Zahra 11 bulan. Mummy biarkan dia comot makan a.k.a main betik tu..lepas tu terus mandi..Bila dia makan sendiri dia rasa seronok, dia boleh kawal berapa banyak nak masuk dlm mulut. dia pun da boleh control sendiri supaya tak tercekik..tapi bila da bosan ke lantai la jawabnya..Jom layan gambar ni.



gf


Sampai skang masa bagi Zahra makan mummy memang kene bersabar sebabnya 2-3 suap je dia bagi mummy suap. Pastu terus berebut pinggan ngan mummy nak makan sendiri. Sudahnya pas makan mummyla kene kemas n lap lantai. Tapi takpe asalkan dia nak makan :)


Masa ni dah 12 bulan..sibuk nak makan pakai sudu..sambil dia godek2 pakai sudu mummy suapkan sekali..habis pun



Yang ni pulak 14 bulan..mummy tinggal kejap g dapur..tengok2 dia da capai mangkuk mee suah goreng n makan sendiri sampai habis..pandai anak mummy kan


Untuk BLW juga lebih sesuai sekiranya mommies bagi makanan jejari yang mudah dipegang dan dikunyah oleh si manja anda..So next entry mummy akan cerita pasal finger food pulak yer..dahhhh

Wassalam.

No comments:

Post a comment