Nuffnang Ads

Wednesday, 26 December 2012

Makanan pertama bayi bermula di usia 6 bulan (bukan 4 ke 5 bulan ke or 2 minggu..haihhh)

Food chart yg jadi panduan mummy..siap tampal kat freezer dan highlightkan makanan yg sesuai ikut umur..mummy dpt chart ni dr website http://wholesomebabyfood.momtastic.com/...banyak panduan dlm website ni..rajin2kanlah study kat website ni yer
 Assalamualaikum..

Lately ni mummy agak emosi bila baca pasal pemakanan baby...kisahnya begini..mummy baca post2 dalam satu persatuan ibu mengandung dlm FB ada soalan pasal baby dia macam lapar.."macam" okey...masalahnya betulke baby tu lapar...dia bertanyakan mengenai bayinya baru berusia 4-5 bulan mcm tu pantang bila tgk org maka..mulut dia terkumat kamit mcm nak makan, menyusu pun kerap...so bolehke si ibu ni bagi anak dia makan...okla fine soalan tu..tp yg buat mummy emo rasa nak lempang mak-mak ni sume adalah sebb ada yg bagi anak dia makan masa dlm pantang...umur baru 2 minggu da bagi nestum cair-cair dalam botol...ayokkkk...tak sayang anak ke...ada jugak yg tegar bagi nestum sebelum 6 bulan...sama jugak masuk dlm botol...bila ada yg kata nestum tak elok mereka kata anak sy ok je makan nestum...sy ada 5 anak..lima2 anak sy bagi makan nestum sampai skang da besar ok je..tadek pun usus tersumbat ke apa...haihhhh....


Mummy nak ajar pun mummy baru anak sorang..tp nak jadi emak bukannya senang...kita nak yg terbaik utk anak yg kita kandung 9 bulan yg mana masa mengandung tu kita teruk loya la, muntah la, kaki kejang la, berat badan naik mendadakla, kaki bengkak la..tu tak kira dgn rasa sakit nak bersalin tu...jadi utk bayar balik segala kesakitan dan kesulitan kita, anak itu adalah anugerah ALLAH...maka eloklah kita mencorakkannya sebaik2nya dan beri pendidikan yg baik dan juga beri makanan yg berkhasiat..bukannya bagi makanan yg segera mcm nestum or biskut heinz ke apa ke tah...da serupa mcm bg anak makan mee maggi sedap di makan cepat di masak tu kan...mmg la sedap makan hari2 kepala botak, kesannya jangka panjang mmg bukan sekarang nampak kesannya..fikir2kanlah mummy sekalian...rajinlah sikit untuk anak kita..bukan anak orang tapi anak kita..tak kesian ke anak bg maggie hari2 tp mak bapak sedap makan nasi, ayam, ciken cop segala bagai..haihhhh lagi dan lagiii...

Babah belikan steam blender Avent..mmg snang keje buat puri..tak rugi invest utk anak..sebb ia sgt berguna
Sebenarnya mummy tau pasal pemakanan bayi ni pun hasil dari kegooglelan mummy..akhirnya mummy dipertemukan dengan satu group dalam FB iaitu Homemade Solid Food For Your Baby (HSFFYB)..banyak info dan penerangan dlm group ni...group ini menggalakkan ibu memasak sendiri utk anak/bayi mereka dan banned segala makanan bayi dalam botol, kotak, tin or apa saja yg readymade tu...so group ini utk ibu2 yg bersungguh2 nak bagi anak makanan terbaik dan rajin memasak utk anak...kalo malas bagi je celerac tu..pastu anak sembelit 4 hari..pastu cucuk ubat kat montot baby..aduhhhh sakit tau tak..itu adalah ibu yg tak rajin nak belajar walaupun ada yg dah ada anak 4,5 or 10 maybe...

Ada jugak ibu2 yg takleh terima cara memasak sendiri kerana testimoni anak2 mereka yg diberikan makanan  segera tidak menunjukkan apa2 kesan negatif...nestum tu sbenanya ada bahan pengawet...apa2 makanan dlm kotak or botol mmg ada pengawet..kalo tak, takkan ada expiry date..takkan leh tahan lama kat rak kedai kan...nak ke bagi pengawet kat baby kita yg ususnya masih kecil dan belum matang tu...fikirlah wahai para ibu sekalian..

Ibu-ibu yang rajin dan bersemangat utk memasak utk anak mereka pula kadang2 ditimpa pelbagai dugaan dan cabaran..iaitu dari org sekeliling dan juga ahli keluarga malah suami sendiri...mereka yg tak kuat semangat akhirnya kalah dan terus tak bersemangat...ini kerana ada ahli keluarga yg tidak bersetuju dengan cara para ibu ini utk memasak utk anak mereka, bagi puri la, tak bagi garam dan gula lah..mana nak sedap..anak pun tanak makan..mmg la tak sedap..anak yg baru nak kenal rasa mana tau rasa sedap ke tak..dia takmo sebb selama ni dia rasa susu je...so bila ada rasa lain masuk mulut tak kira la sedap ke tak mmg la dia buat muka pelik..sama la mcm kita org tua ni pun kan...haihhh lagiii....kenapa tak bagi garam dan gula?? sebab kita nak ajar anak rasa yg natural dulu..rasa masam, manis, masin dari buah or sayur....pengambilan garam dan gula akan mengakibatkan obesiti dan anak akan jadi cerewet...nak makan yg manis2 je..nak makan jajan jerrr.takmo makan sayur n buah..pe kata tukarkan jajan or gula2 tu kepada bagi buah sbgi snek...bukannya susah pungggg...haihhhhh


Mummy pun tak kurang juga...masa mula2 nak bagi makan Zahra...mummy da bincang dengan babah mengenai pemakanan bayi yg betul..Alhamdulillah babah sangat menyokong mummy dan menggalakkan mummy malah bagi green light utk belikan barang2 makanan baby..tenkiu babah..i lap u....bila mummy da terangkan pada babah so mummy pun suruh babah terangkan pada mak ayah dia..dos n donts on baby food..alhamdulillah mak n ayah mertua pun terima dan takdelah nak sogok zahra dgn makanan yg bukan2...baby sitter pun syukur sgt beri zahra makanan yg mummy bekalkan n mummy pun da pesan jgn bagi makanan lain selain makanan yg mummy bekalkan...alhamdulillah setakat ni zahra ni nganga je..cuma ada satu makanan kalo dia boring mmg tak abes...apa pun mummy syukur sgt..

Cuma baru-baru ni kakak mummy datang ke KL ngan anak dia saja bawak anak dia jalan2...anak dia makan jajan potato chips tu..zahra mmg pantang apa org makan dia akan mengecek sekali...dia siap buat mulut mcm tgh mengunyah..mummy mmg tak bagi...tp kalo ada yg tertinggal kat lantai n dia da kutip cepat2 masuk mulut redha je lah...kakak mummy siap ckp kalo ko takde aku da bagi zahra ni makan jajan ni...alahaiii la kakak...sebb tu la anak ko takmo makan nasi, makan nasi pun kurang, makan buah pun kurang sebb da diberi dgn jajan...takpelah...pandai2la ko aku nak ajar pun kang kata aku ni pandai sgt padahal anak baru sorang kan...tulah kadang2 cabarannya..apa2 pun mummy kene kuat semangat utk pastikan si manja dapat yg terbaik...bukan apa takmo zahra jd mcm mummy sayur pun tanak makan..skang je baru pandai makan sayur..hehehehe

Jadi para ibu bekalkan diri tu dgn ilmu banyak2 untuk kita mendidik anak kita..tak tau tanya pada mereka yg pakar...sekiannn...:)

29 comments:

  1. assalam lind aku pun ade nk cuba buat makanan cam carrot, kentang dan sewaktu dengannya.. cuma aku nak tau cara simpan tu camne? berapa lama dapat simpan sekali kita buat? simpan beku ke?

    ReplyDelete
  2. bahaya gak kalau dikasih makanan bayi saat masih usia di bawah 6 bulan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semestinya bahaya..perut bayi sgt kecil dan belum matang utk proses makanan...kesian si kecil

      Delete
  3. Sengat beguna coretan ni... tp nk tanye ank sy nk masok 6 bulan... mknan yg sesuai dgn die ape.... kalo kasi puri cukop ke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan hajar, jgn risau, puri semestinya sudah mencukupi utk bayi 6 bln..mcm reply di atas tadi perut baby masih kecil, jadi bayi memerlukan makanan dlm kuantiti yg sedikit. Semakin usianya membesar, semakin besar saiz perutnya dan kita boleh tambahkan kekerapan member makanan kpd anak, ikut pada kehendak bayi itu sendiri. Jika diberi bubur nasi sbg makanan pertama pd usia 6 bulan, tak salah, terpulang pd puan, cuma nasi itu berat, ia karbohidrat dan boleh menyebabkan sembelit. Perut bayi yg baru nj terima makanan terkejut nanti. Lain anak, lain penerimaannya, anak tak tau apa2 jd kita sbg ibu yg kene ambil tahu melalui ilmu..:-)

      Delete
    2. Anak saya next weekend 7 bulan. Dah mula bagi bubur nasi blend dgn carrot. Tapi baru2 ni 4 hari cirit cair. Doktor suruh bagi bubur nasi kosong je dulu.
      Hah camne tu kan bagi lebih sayur cirit pulak.

      Delete
    3. Kalau baby cirit elakkan bagi makanan bermula huruf P macam Prune, Papaya, Pear, Pumpkin kerana ini sesuai utk sembelit. Kalau makan ni akan terus cirit. Jadi kalau cirit makan BRAT, (Bread, Rice, Apple, Toast) sebab ia akan pejalkan najis yang cair tu.

      Cuba bagi nasi kosong dulu sampai dah ok ciritnya :)

      Delete
  4. cmna nk join froup homemade solid food tu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cari group hsffyb dlm fb then klik like..admin tgh susun atur blk info n letak watermark utk elakkan org curi tp tak kredit dr mana..group yg dulu da tutup so yg br ni fanpage..just klik like je

      Delete
    2. saya dah search..tp xjumpa laa.. :(

      Delete
    3. a,ahla da takde..patutnya ada nama dia HSFFYB Group..maybe admin da delete kot

      Delete
  5. Hai Mummy Zahra, Salam Perkenalan.

    Saya dah follow blog awak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh hai Uni...welcomeee..thanks for following me :)

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. setujuuuuu kdg2 bengang jgk....ade blog2 kata makan nestum xok la.. mknan barat la... pelikn la diorg ni... xpenah dgr baby mati makan nestum... benda kalau memudaratkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nizam ballack baca la dulu blog ni pro apa sebelum post komen. memang la bayi tak mati tapi... aduih malas nak cakap. baca dulu please

      Delete
  8. Salam..
    Good info..saya pun baru ada ank sorang.6 bulan.memang bertekad nak bagi dia makan puri.makanan berkhasiat.yang melemahkan semangat bila in law side.main bagi je.geram.kadang2 naik marah..sebab tengok in law selalu bagi kat anak saya.. 1 day..anak kakak ipar nak msukkn jemput pisang dalam mulut my baby.can u imagine??my daughter baru 4month and the reason bila ditanya..budak tu cakap nenek n atuk bg baby makanan..lepas dapt tau.terus bincang n husbnd bertegas kat in law jangan bagi apa2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Allah my MIL pon sejak 3bulan da bg anak sy nestum. rasa macam nak berhenti kerja jaga anak sendiri je. kalau tegur nnti tak boleh terima katanye dia lagi pengalaman. Ya Allah skrg da 6 bulan dia sibuk nak bg bubur mcd. sakitnya hati!!!

      Delete
    2. Salam sis lee ly..itu merupakan masalah biasa yang dialami mak-mak yang baru nak amalkan kaedah pemakanan baru utk baby. Biasalah orang tua dah terbiasa dengan cara lama dan ambil masa utk terima cara baru. Sis boleh pujuk MIL ataupun bagitau dia kenapa nak buat macam tu. Kene penuhkan ilmu di dada dulu sebelum ngadap MIL :). Oh ye suami pun main peranan sebenarnya. Kalau suami boleh explain kat MIL lagi bagus kot kan. Yang penting suami kene sokong kita sebab kita nak beri yang terbaik utk anak kita jugak kan.

      Delete
  9. Assalamualaikum, sebenarnya 6 bulan itu adelah garis panduan dari Barat sahaja. Walhal setiap baby perkembangan ususnya tidak sama. Hasil pembacaan saya sendiri : baca smpai abis ye...
    saya baru saja habis membaca buku 'Nikmat susu ibu' terjemahan Dr Mardiyyah samsudin. Terbitan Jasmin Enterprise. Judul asalnya 'Ahammiatur ridhaah at tobiiyyah diniyyah assihiyyan' oeh Dr As Sayyid Abdul hakim pakar perubatan Mesir...Memang menarik sgt isi kandungannya...banyak persoalan yg selama ini bermain di benak akhirnya terjawab.. Apa yg saya nak kongsi disini ialah tentang adakah benar setelah umur 6 bulan, bayi perlu diberi makan??menurut beliau yg memetik pandangan Ibnu Qayyim Al Jauziah dalam kitabnya "Tuhfatu Al Maudud bi Ahkami Al Maulud" menyatakan....: "sebaiknya ibu bapa hanya memberi anaknya minum susu ibu sahaja sehinggalah anak tersebut tumbuh giginya, jika sudah tumbuh giginya barulah anak boleh diberi makanan sampingan bersama2 dengan air susu ibu. Ini kerana urat perut bersambung langsung dengan urat gigi. tumbuhnya gigi menandakan perutnya mulai kuat dan mampu mencerna makanan selain susu ibu " ...Apa yg saya perhatikan, setiap anak tidak sama tahap tumbuh giginya... Bagi ibu2 yg bayinya sudah mula tumbuh gigi, bolehlah mula memberi makanan pejal disamping meneruskan penyusuan bdn...Memberi makan ketika usia 6 bulan hanyalah garis panduan umum yg diberi oleh saintis barat. Hakikatnya setiap bayi itu perkembangannya tidak sama antara satu sama lain... sudah tentulah kemampuan perut mereka mencerna makanan juga tidak sama. Mana mungkin boleh ditetapkan ketika 6 bulan perlu diberi makan....Menurut Ibnu Qayyim tumbuh gigi adalah petanda perutnya sudah mulai kuat... Masyaallah hebatnya ulamak silam dalam mengulas perkara ini. Apa tidaknya, walaupun mereka bukan saintis tetapi mrk dekat dgn wahyu ilahi dan hadis nabi yg semmgnya bnyk memberi panduan dalam bab penyusuan ini. Malah ianya mendahului kajian2 pakar2 barat...-Nazifah Jamil-

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sis nazifah jamil @ QeenazShop...mmg 6 bulan panduan dr barat..tiada masalah sekiranya mahu memberi anak makan lewat..masalah yg sy ingin utarakan di post ini ialah sikap segelintir ibu bapa yg memberi bayi mereka awal seawal lepas berpantang pun dah bagi nestum..itu yg menjadi kebimbangan..

      sekiranya mahu memberi anak makan lewatr takde masalah kerana susu ibu masih menjadi makanan dan sumber utama pembesaran bayi..

      :)

      Delete
  10. Salam sis..ank sy baru masuk 6m n sy start bg puree apple..tp sehari die xberak..nape ea? Baby 6m da blh mnm air masak kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas makan boleh bagi air masak..baby yg baru diberi makan memang akan sembelit..tunggu dlm sehari 2 lagi kalo x berak jugak boleh cuba makanan lain

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...