Nuffnang Ads

Wednesday, 31 October 2012

Kisah sembelit Zahra :(

Assalamualaikum...

Hari ni nak cerita pasal kisah zahra yg suka sgt sembelit...zahra start makan umur 6 bulan n dimulakan dengan puri buah dan sayur..masa tu alhamdulillah ok takde alahan dan sistem penghadamannya ok saje...bila da 7 bulan mummy intro bubur nasi dan oat...ok jugak takde sembelit...tp bila mummy intro ayam dia da stat poo seketul2 n adakalanya meneran sampai nangis...bila stop makan ayam mummy bagi makan mcm biasa..breakfast puri buah 2-3 jenis, lunch n dinner bubur nasi/oat n lauk puri sayur...adakalanya poo poo ok...kadang2 keras n berketul...

Baru-baru ni mummy intro soft tofu kat zahra dan dia suka..alhamdulillah poo poo pun lawas n normal cair..tp masa hari raya haji kami balik kg di Johor n mummy malas nak bawak frozen puri n Avent steam blender sebb balik 3 hari je...and mummy decide to cook her food without pureeing it...so mummy bawak brokoli and plum..1st time nak intro kat zahra n suh babah beli pisang senang skit nak bagi just lenyek jer..

Hari pertama mummy bagi oat+pisang+plum, lunch n dinner bubur nasi+ayam+brokoli yg dicincang..tak habis pun makan bubur tu maybe rasa brokoli pelik kot..tp satu hari zahra tak poo poo...esoknya mummy buat oat+plum, oat+brokoli+ayam..habis semangkuk sebb zahra mmg suka oat berbanding nasi..tp tak poo poo jugak..sampailah nak balik KL petang tu dia nangis2 n mummy selak pampers dia nak poo poo..besarrrrnyerrrr...mummy bukak pampers n tarik poo poo tu sebb zahra da nangis2 sakit meneran..n poo poo tu ada darah skit luka kat dubur dia..kesian anak mummy...bila da setel dia pun hepi, mummy bg air masak banyak2, dlm kete terus tido...

Bila di KL esoknya zahra tak poo poo lagi...so esoknya mummy bekalkan puri prune kat BS n suh BS campur air buat jus masa nak bg Zahra..dan bagi air zam zam..alhamdulillah dia poo poo tapi masih keras n tak nangis..balik keje ajak babah gi Jusco beli betik utk Zahra.

Bekalkan betik yg diblend malam tu baru zahra poo poo...dan hari ni bangun tido dia poo poo lagi tp kali ni teksturnye lembut n cair tak berketul lg...syukur sgt..tp baunya perrggghhhh bau betik masyam...hehehe...so mummy akan maintain bg betik selama 4 hari berturut2 sahaja...kalo after 4 hari zahra da ok mummy akan back to her usual menu...kalo tak ok gak maybe kene g doc jugak wpun mummy cuba jugak utk cure guna original methods..

Betik yang diblend...1st time bagi zahra betik ni


Harap2 anak mummy kembali sihat sedia kala..dan boleh makan masakan mummy lagi..insyaALLAH amin..mummy n babah sayang zahra tau :)




6 comments:

  1. nk tnye mumy, mse zahra smbelit,xd ksk mkn pape y lain ke slain dr betik selama 4 hari tu. such as bbur nasi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak..saya memang bagi betik semata-mata..ada jugak yang recommend takyah bagi makan dulu utk sehari dua biar perut baby rehat dulu..just bagi susu dah cukup sebenarnya..

      Delete
  2. mungkinkah dia kurang minum air masak dan kurang fiber?
    just nak tahu

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. hehe tu la..kita pun tak bape ingat..tp masa dia sembelit teruk sebab kenalkan brokoli..so far setiap kali makan dia minum air ok..so kita stop brokoli bagi betik baru dia lawas popo

      Delete
  4. mcm mane mummy zahra tarik poo poo mse sembelit tu?nk taw jugak sbb anak pon rajin sembelit smpai darah2 n nangis2...alahai sian tgk..

    ReplyDelete