Nuffnang Ads

Wednesday, 7 November 2012

Aktiviti di Hujung Minggu (Bandar Akademia, Aroma Ikan Bakar)- part 2

penat la nak tulis panjang2 dlm 1 entry..so ni part 2..iaitu kejadian hari sabtu

Sabtu, 3 Nov 2012

Cadangnya nak g kenduri kawen kat Banting..tp dr malam semalam duk pk hari sabtu ke ahad...so pagi tu belek kad ek eleh ahad daaa....so tak dpt pegi la sebab babah keje...tak jadi g Banting babah ajak p tengok rumah kat Semenyih...Bandar Akademia katanya...brochure rumah tu mummy dapat dekat The Mall a.k.a Sunway Putra Mall ekk...tengok memang menarik..rumah landed, free hold, 50X80 kaki persegi, lot banglow, ada 4 bilik, ada 3 bilik..harga pun sangat murah utk banglo dan keluasasn yang sebegitu iaitu RM200,000++...

mummy bagi babah brochure tu n babah berminat..sebab murah dan landed pulak tu..mmg rumah idaman kami la..

Zahra pulak kena selsema, batuk n badan ada sedikit panas...berjangkit dari babah yg da baik demam...so sblm g Semenyih singgah g klinik dulu...

Perjalanan ke Semenyih agak jauh, kami lalu MRR2, kemudian masuk Lekas highway..bila da sampai Semenyih cari sign board Bandar Akademia...terus lagi dan terus lagi tak sampai2...da lepas Semenyih, da lepas pekan Beranang..adoiillllaaa jauhnya..nun kat Lenggeng nu...da masuk nogori ni..bukan Selangor lagi dah...n nak masuk ke kawasan tu pun melalui kampung2 dan sangatlah jauh...

Kami sampai dalam pukul 1 lebih..ramai org jugak..rata2 org Melayu..bila da bincang2 depa bawak p rumah  yg under construction dan tapak...ada tapak yg dekat ngan pencawang..tp sbenanya takdela dekat sgt pun...tapak tu agak strategik sebb dekat dgn proposed masjid, kedai dan security guard.

Kalo gov staff dpt rebat dlm RM20,000 utk rumah 4 bilik, dan boleh apply full gov loan..mummy ni baru je confirm surat official pun tak dpt lagi n tak pernah cek kelayakan boleh pinjam bape...huhuhu...prosedurnya senang jer...booking kene bayar RM3,000 cash bersama surat kelayakan pinjaman, legal fees free saje...kitorang masih berbelah bagi so dia kata just bayar RM200 utk cop tapak...alamak cash dahla takde...so bayar RM100 je..kalo takmo beli dia akan bagi balik duit tu...hmmmm duk pikir2 ni nak beli ke tak...lokasinya agak jauh...huhuhu...pk dulu la

Pintu masuk


Rumah contoh 4 bilik
* Pix dari FB Bandar Akademia..mummy tak sempat nak snap gambar sendiri

Balik dari Lenggeng terus g umah mertua kat Jalan Peel, Cheras untuk ambil in law g Kuala Selangor, then terus ke Rawang untuk ambil Maswan, kawan babah yg nak belanja kitorang makan seafood kat Kuala Selangor...haihhh mmg jauh betul travel di hari Sabtu tu..so sepanjang jalan ofkos la Zahra tido...mummy pun ikut tido sekali dahlah hujan ala-ala sepoi bahasa...

Sampai ke Aroma Ikan Bakar dalam pukul 8 lebih..terletak kat Jeram, Kuala Selangor, memang meriah sebab malam minggu kan...harga pun macam ok kot...kami makan Ikan jenahak sekor masak sambal, udang besar2 goreng butter, sotong goreng tepung, lala goreng serai semua dalam RM199...masakan pun sedap jugak kecuali udang yg tak bape garing...tp kenyang alhamdulillah...

Seperti biasa mummy tak sempat nak snap gambar sekitar restoran sebb sibuk melayan zahra


Kejap je dia behave kat baby chair ni...elok je makanan sampai dia pun sibuk la nak kuar dari kerusi tu...merengek2 nak dukung...mcm jeles je tengok mummy makan besar yer...

1 comment:

  1. https://www.facebook.com/groups/bandarakademia/

    ReplyDelete