Nuffnang Ads

Tuesday, 12 February 2013

DIY : Bunga tisu




Assalamualaikum semua..

Kebelakangan ni mummy agak sibuk..sibuk menDIY..hehehe...semuanya bermula bila kakak kesayangan seofis nak kahwin n dia da takde idea cane nak buat hantaran...pastu mummy terus mengofferkan diri utk buat hantaran...yelah masa mummy kahwin n bertunang dulu semua mummy wat sendiri..so utk kurangkan beban fikiran Kak Kurnia, mummy pun offer nak buatkan...bayaran?? ikhlas jer..tapi kalo dibagi mummy amek jer..rezekikan..hehehe...

So mummy pun start la google gambar2 hantaran n kemudian mummy terus terfikir apa kata bunga tu buat sendiri..jimat skit n Kak Kurnia pun nak yg simple jer kan....mummy singgah ke blog2 n ada yg buat hantaran guna BUNGA TISU ni...kemudian mummy pergi ke YouTube..rupanya banyak tutorial bunga tisu ni...mummy try terus jadi..esoknya tunjuk sampel kat bakal pengantin terus setuju...2-3 hari lepas tu kami ke Jalan Masjid India utk beli barang...kami ke SinYin dan Sayang You..bagi mummy Sin Yin lagi murah berbanding Sayang You dan Bunga Reben,,tp kalo takde barang terpaksa jugaklah ke kedai yg mahal tu...ok kat sini mummy tunjuk tutorial utk buat bunga tisu,,senang jerrr...



Langkah 1: Sediakan bahan-bahannya iaitu:
 i. Crepe Paper...yang ni lembut dan sangat fragile...so kene berhati2 bila tarik bunga ni takut terkoyak nanti..bagi mummy kertas ni sesuai buat bunga sebb ia lebih gebu n lembut jer...jangan guna crepe paper yg keras yg ada 2 tone warna tu...sebbnya kalo buat bunga ternganga jer bunga tu n kene letak dlm 4 lapis jer....
ii. gunting
iii. kudup bunga (option)
iv. dawai bunga (mummy guna yg tebal sebb senang nak cucuk kat span utk hantaran..kalo nak buat bunga telur guna dawai yg nipis sebb snang nak lilit kat lidi sate)
v. playar (option) - disebabkan mummy guna dawai tebal so kenelah playar utk pusingkan dawai n potong dawai..kalo guna dawai nipis pakai gunting je cukup)




Langkah 2 : Satukan kertas dlm 4-5 helai, kemudian lipat dua, dan lipat dua lagi sampai jadi bentuk yg kita nak utk buat bunga...kemudia gunting pada lipatan tu...



Langkah 3 : Ikut pada bape besar bunga kita nak buat...yg ni mummy letak 6 helai...kalo nak lagi gebu dan bulat leh letak banyak lagi...kemudian lipat kecik2 mcam lipat kipas..




Langkah 4 : Dah siap lipat..letakkan kudup bunga ditengah dan ikat dengan dawai....kalo tanak letak pun takpe...mummy letak utk nampak bunga hantaran tu lebih menarik..



Langkah 5 : Potong di kedua-dua hujung separuh bulat...ini utk jadikan kelopak bunga...kalo nak potong tajam2 pun boleh..ikut suka hati



Langkah 6/ terakhir : Kembangkan kipas tu dan tarik sehelai demi sehelai ke atas...tarik pelan2 sebb takut terkoyak...siap...




Taraaa...ni dia hasilnya...comelsss takkk....yg peach tu mummy guna kertas crepe yg tebal sebb dia 2 tone...tu yg kembang jer...sebabnya takde kaler peach utk kertas crepe yg biasa...



Ni pulak pom-pom...sesuai utk hiasan pelamin, photo booth...leh disangkut di mana2 saja...caranya sama mcm buat bunga cuma yg ni kertasnya kene lebih besar dan lebih banyak helaiannya sebb kene jadi bulat kan...tak silap yg ni mummy guna 12-20 helai kertas...tp kalo pom pom ni mummy rasa guna kertas tisu yg jual kat kedai buku, stationery lagi sesuai sebb nampak ringan jer...

Selamat mencuba! Wassalam...



1 comment:

  1. easy + creative.. nice to try..tq for tuto..hehe

    ReplyDelete