Nuffnang Ads

Thursday, 4 September 2014

Pengalaman hamil 1st trimester

Assalamualaikum.

Kali ni mummy nak cerita apa yang berlaku kepada mummy sepanjang 12 minggu kehamilan. Dalam masa yang sama mummy boleh recall balik pengalaman masa mengandungkan Zahra dulu. Ye lah dulu takde blog, bila da ada blog bolehlah dikongsikan pengalaman dalam ni untuk panduan mummy jugak nanti dan juga kenangan yang mungkin ada yang lupa..betul tak.

Masa entry ni ditulis kandungan mummy sudahpun 13 minggu 6 hari. Ada jugaklah sorang-dua kat ofis ni perasan perubahan kebesaran badan mummy..Hahahah..yelah dahla gemok, bila mengandung bagai dipam-pam. Eh gemok ke comel je..hehehe.

Mummy mula buat buku pink masa 10 minggu. Tu pun saing Zahra check up sekali. Mummy siap bawak buku lama, bil letrik konon nak tengok alamat kan. Tapi semua tu nurse tak mintak pun, just bagi buku pink baru dan mintak mummy isi detail mummy dalam tu. Nurse tanya nak sambung cek kat sini ke. Eh ada tempat lain ke boleh buat check-up. Mummy malas nak fikir terus kata ya. Mummy cek kat Klinik Desa Kampung Pasir kat bawah rumah ni je. Walaupun ramai orang tapi sebab dah biasa kat situ so proceed je la.

Masa zaman Zahra doktor takde kat klinik ni, mesin scan apatah lagi kan. So kalau nak jumpa doktor kene pergi klinik kat AU2 Keramat. Tapi sekarang tak payah. Sebab tu pesakit makin ramai. Bila da amek nombor tu dalam 2 jam tunggu baru setel.

Masa check up nurse pelatih lupa nak amek darah mummy, so bila nak masuk bilik nurse tanya dah amek darah ke, eh takde suruh pun. Nurse suruh mummy datang balik klinik lepas Zohor sebab doktor pun dah takde. So oklah datang balik amek darah dan jumpa doktor. Doktor scan perut mummy dan nampaklah makhluk Allah kecil dalam perut ni. Masa tengah scan siap melompat-lompat lagi baby. Syukur Alhamdulillah. Bila dah nampak betul baru boleh percaya diri ni mengandung. Hahaha. Kalau tak rasa betul ke aku ni pregnant ke perut aku buncit lemak je. Hahah.

Mummy dibekalkan dengan 3 jenis ubat, iron tablet, Vitamin B complex dan asid folic. Rasa dulu masa Zahra takde B complex tu tapi ada vitamin C. Bedal je la..tapi tak sedap pahit uweekk..Asid folic je takde rasa. Huhuhu.

Masa awal kehamilan ni antara alahan atau perangai yang mummy alami takdelah banyak. Antaranya:

1. Loya

Kali ni punya loya masyaAllah..asal bangun pagi je mesti rasa nak muntah, so takleh terus bangun kene releks dulu baring dah ok baru bangun. Satu lagi masuk dapur, pun macam nak muntah bau dapur tu, bau rempah pun tak boleh. Tapi mummy terpaksa kuat sebab pagi2 kene masak bekal Zahra. Kadang tu masak sambil tutup hidung. Bila da siap masak, terus rehat kat ruang tamu sambil baring ngan layan rasa loya tu. Muntahnya tak tapi perasaan nak muntah sangatlah kuat.

Masa Zahra just loya je tak muntah, takdelah sampai tak boleh bau dapur, bau rempah semua. Masak releks je. Kali ni lain pulak kaedahnya. Masa puasa loya sampai ke malam sebab puasa kan dengan perut kosong lagi tapi alhamdulillah mummy berjaya puasa cukup sebulan tanpa ponteng walaupun ada kalanya tak larat sebab loya teruk.

Masa nak gosok gigi pun loya gak. Masa Zahra pun macam tu sampailah kawan mummy cakap ada ubat gigi maternity. Ubat gigi tu takde flourida dan sesuai untuk ibu mengandung dan takkan loya. Tapi sama je mummy rasa. Mummy beli cap Pureen, macam tak nampak pulak brand lain juga. Cumanya bila takde flourida tu takdela buih banyak, rasa macam tak pakai ubat gigi je. Sekarang ni mummy tak berkumur pakai colgate Plax tu. Sebabnya lagilah nak termuntah bila berkumur tu. Huhuhu.

2. Kejap selera makan, kejap biasa-biasa je

Masa puasa mummy makan sekali je dah cukup iaitu masa berbuka. Kalau kata nak moreh ke nak repeat makan kuih ke lewat2 malam tu takde. Rasa perut ni dah penuh semacam. Takleh masuk apa dah. Sebabnya bila terlebih makan pun rasa loya jugak. So resultnya, berat mummy turun u ols dalam 3 kg gitu. Masa buat buku pink kan kene timbang, berdebar jugak kalau baru2 pregnant ni dah berat kan, kang 9 bulan jadi gergasi plak. Hahaha. Mummy sangat happy sebab tak sampai angka 7 pun, setakat 67 kg, so berapa berat mummy sebelum korang kiralah eh.

Lepas raya selera makan ok sikit, tapi peliknya, makanan kegemaran tak pandang sangat, makan pun biasa-biasa je. Mummy sangat suka burasak, tapi raya kali ni makan sekali dua je, selebihnya makan ketupat. Tu pun mak mummy buat ketupat segera tapi mummy request nak ketupat daun, so mak beli ketupat yang da siap anyam. Tu je lah yang mummy makan masa raya.

Kek coklat yang jadi kegemaran pun mummy tak berapa, just makan 2-3 suap je. Takdelah makan sampai habis macam dulu-dulu, mana tak gergasi kan. hahaha. Dulu suka baking, sekarang ni takde keinginan pun. Huhu.

3. Pemalas

Rasanya ni yang paling win sebab memang mummy jadi pemalas. Malas nak masak, malas nak kemas rumah, malas nak lipat baju. Masak sebab untuk bekal Zahra je. Kadang tu babah cakap tak payah masak biar mama yang masak, tapi mummy ok lagi lagipun air tangan ibu kan berkat. Heheh.

Bila off day tu memang mummy tak masak. So sebelum babah pergi kerja babah akan tapaukan makanan. Ada satu hari tu mummy sakit kepala bila bangun tidur. Babah sempat pergi kedai beli ketam, lala dan dia masak sebelum pergi kerja. Tenkiu babah.

Kain lepas cuci tu memang bertimbun la tak berlipat. Bila batch kain lagi satu sampai baru mummy lipat. Kadang tu sampai babah duk punggah timbunan baju tu nak cari baju dia. Sorry ye babah, mummy takde mood nak lipat baju. Tapi bila da lipat tu kejap je la setelnya. Teruk betul perangai kali ni. Ish ish ish.

Masa Zahra dulu mummy tak ingat mummy ni pemalas ke tak la..hahahah

4. Nak baring/tidur je

Bila rehat tu takde duduk mesti baring, bila da baring mulalah mata ni terpejam walaupun baru je lepas bangun tido 2-3 jam lepas. hahah..Tapi time mummy baru nak baring tu lah Zahra mula mintak macam-macam, nak susulah, nak makan lah. Apa lagi hot temper la mummy. Kesian Zahra.

Bila off day tu memang takde acara lain, lepas setel buat kerja rumah mummy akan baring, siap bentang toto depan tv. Sebabnya bila mummy nak baring kat sofa mulalah dia pun nak selit. Bila mummy baring kat bilik dia pun ikut tapi dia duk melompat-lompat macam mana mummy nak rehat.

Masa Zahra perangai macam ni memang ada. Asyik letih je, nak baring n tidur.

5. Garang

Masa mengandung ni emosi tak menentu. Bukan setakat pada anak je garang, pada bapaknya pun sekali kena. Asal Zahra buat hal sikit je mulalah mummy melenting. Kadang tu terpek jugalah tangan tu kat montot. Bila hilang sabar siap kurung dia dalam bilik gelap. Menangis kaw-kaw punyalah. Bila mummy dah insaf baru minta maaf kat Zahra. Sory ye nak. Huhuhu.

Tulah antara pengalaman yang mummy lalui masa awal kehamilan ni. Memang rasa lembik, asal bangun je mesti sakit badan, sakit kepala, sakit tengkukla. Mengada-ngada jadinya.

Tapi yang ketara kali ni ialah babah releks je. Cuma dia kata sekali sekala ada rasa loya tiba-tiba. Masa Zahra dulu dia teruk, siap muntah tepi highway lepas balik dari asignment. Teruk kan, mummy yang loya dia yang muntah. Tapi tak tahulah lepas-lepas ni macam mana. Perjalanan masih jauh lagi. InsyaAllah bulan Mac tahun depan mummy akan bersalin. Semoga Allah kuatkan semangat mummy dan permudahkan journey hamil kali ni. Amin..

Wassalam.














8 comments:

  1. Salam Linda!

    Tahniah sebab pregnant...nice blog lah.. Saya masa pregnant pula terlebih rajin, selera makan mcm sederhana, aktif dan muka glowy mowyyyy.. kuat tidur yes..dan asik berpeluhhhhh panasss aje.. huhu..ni sign Its a GIRL..haha..good luck ya

    Jemputlah ke blog saya Blog Ibu bekerja dari rumah , semoga bersama dapat manfaat! Terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. JUAL OBAT ABORSI USIA 1-7 BULAN AMAN TANPA EFEK SAMPING DIJAMIN JANIN LUNTUR DALAM WAKTU 1 HARI

      Cara Menggugurkan Kandungan

      Obat Penggugur Kandungan

      Penggugur Kandungan

      Obat Peluntur Janin

      Jual Obat Aborsi

      Obat Cytotec Asli

      Peluntur Janin

      Obat Aborsi

      Cytotec Asli


      JUAL OBAT BIUS AMPUH 5 DETIK LANGSUNG PINGSAN DAN SIAP UNTUK DI GRAYANGI

      Obat Bius

      Obat Bius Cair

      Obat Bius Hirup

      Obat Bius Semprot

      Obat Bius Bekap

      Obat Bius Spray

      Obat Tidur Cair

      Obat Tidur

      Delete
  2. salam..

    nice entry. bab loya memang tak boleh dilupakan. Jemput singgah di teratak online saya pula ya. kita tukar2 cerita http://umminuma.blogspot.com/

    salam perkenalan dari saya

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. Terbaik infonya. Terima kasih admin share info yang bagus sekali. Salam dari blogger blogwalking ya.

    Salam admin. Tumpang Iklan:-

    Sayangi dan hargai suami anda. Jangan biarkan suami cari lain atau makan luar.
    Ikuti blog kami untuk promosi istimewa sekarang.
    Hanya untuk 10 pelanggan terawal.
    Wanita cantik bermula dari diri :)

    [BESARKAN BUAH DADA, BESARKAN PUNGGUNG, RAWAT KEPUTIHAN, KETATKAN FARAJ, KEMBALI DARA, PUTIHKAN KULIT, GLOWING, FLAWLESS]

    ReplyDelete
  6. Sebuah pengalaman yang sangat berharga, tips pengalaman kehamilan yang bunda paparkan diatas sangat bagus dan layak di praktekkan bagi ibu-ibu yang sedang hamil.
    Memang trimester pertama kehamilan adalah masa-masa yang paling rentan bagi ibu hamil muda. Sebaiknya bunda rajin-rajin mempraktekan pola hidup sehat diantaranya dengan selalu mengkonsumsi makanan sehat untuk ibu hamil muda supaya bunda mudah menjalani masa kehamilannya dan tentunya anak dapat lahir dengan sehat dan cerdas.

    Satu lagi bund, bagi yang masih dalam program kehamilan dan ingin segera memperoleh keturunan coba bunda baca artikel 7 Vitamin penyubur kandungan agar cepat hamil, semoga dapat membantu.
    Terimakasih informasinya bund. Salam kenal.

    ReplyDelete