Nuffnang Ads

Sunday, 14 July 2013

Resepi kentang untuk bayi (8-10 bulan)

Assalamualaikum.

Hari ni Ramadan ke-5..banyak hari lagi kita nak berpuasa. Orang ramai pun dah ramai shopping raya, tapi mummy ngan babah tunggu gaji dulu lah..Huhuhu..

Oklah, kali ni mummy nak share resepi kentang untuk bayi. Kentang boleh diberi seawal 8 hingga 10 bulan. Kentang juga adalah sumber karbohidrat so kalau nak campur dengan bubur nasi amat tidak digalakkan kerana dua-duanya sama berat, khuatir nanti anak akan sembelit.

Macam mummy, mummy pernah la test bagi kentang dalam sup Zahra. Ni first time Zahra makan kentang dengan nasi tapi sudahnya dia sembelit, so sejak dari tu memang mummy tak campur. Bila dia da setahun ni barulah mummy test balik letak dalam sup dan alhamdulillah dia ok, poo poo dia pun macam biasa. Mungkin da besar skit baru leh campur ngan nasi, masa baby-baby ni payah skit perut dia nak hadam dua makanan berat sekaligus.

Di sini ada resepi-resepi yang mummy cipta sendiri dan juga dapat dari mommies dari group HSFFYB. Kepada mommies di luar sana kalau nak cuba silakan. Sharing is caring :)



Mashed potato with broccoli sauce

Rebus atau kukus kentang sampai empuk, bila da empuk lenyekkan masukkan unsalted butter skit. 

Untuk kuahnya, tumbuk bawang putih dan merah tumis dengan sedikit minyak, tambah air dan stok ayam, biar mendidih kemudian masukkan broccoli yang sudah dicincang or diblend halus. Biar mendidih masukkan sedikit bancuhan tepung jagung utk pekatkan kuah. Akhir sekali masukkan sedikit lada sulah dan lada hitam. (Sikit je kang kepedasan lak, just untuk perasa je)





Pan grill potato wedges

Kukus or rebus sebentar kentang. (kejap je untuk lembikkan kentang). Bila kentang da sejuk gaulkan dengan bawang putih yang ditumbuk. Grill dalam kuali leper (pan) sampai masak. Sesuai dijadikan finger food.





Baked potato

Belah dua kentang kemudian kukus atau rebus sebentar. Tumiskan bawang putih dan bawang merah, masukkan daging cincang, lobak, tomato. Masukkan sedikit air. Kemudian masukkan hirisan daun sup dan lada sulah sedikit.

Korek bahagian tengah kentang yang sudah dikukus, sapukan olive oil, masukkan inti daging tadi dan tutup dengan grated cheese. Bakar 120 C selama 10-15 minit




Baked Potato Fingers

Panaskan oven 170 C. Kupas kentang, basuh bersih dan potong panjang-panjang or kecik-kecik. Gaulkan dengan minyak zaitun, bawang putih cincang, lada hitam, sedikit serbuk kari. Bakar 30 minit atau sehingga masak. (Jangan terlebih masak nanti keras dan garing pulak)




Bergedel kentang ikan bilis (dalam tupperware kecik)

Kukus atau rebus kentang sampai empuk, lenyek dan ketepikan. Goreng ikan bilis yang sudah direndam semalaman sampai garing, kemudian tumbuk sampai lumat. Gorengkan bawang merah sampai garing macam buat bawang goreng tu. Hiris daun sup. Masukkan ikan bilis, bawang merah dan daun sup ke dalam kentang yang sudah dilenyek, gaul sampai sebati. Bentukkan ikut bentuk suka hati. Celup dalam telur dan golekkan dengan bread crumb buatan sendiri dan goreng.



Potato chips

Basuh kentang, buang kulit dan hiris guna penyagat. Renjiskan minyak zaitun dekat loyang, susun satu-satu hirisan kentang dan bakar pada suhu 160 C selama 5-10 minit.



Selamat mencuba. Wassalam :)

3 comments:

  1. thanks mummy zahra..boleh masuk dlm list recipes... :) sy dok google..blog ni ja yg ada kumpul resipi drp kentang..anak sy suka kentang..so dah mati kutu nk pelbagaikan mcmna...hehehe

    ReplyDelete