Nuffnang Ads

Tuesday, 30 December 2014

Zahra warded sebab bronchitis - Part 1

Assalamualaikum.

Ini kali kedua Zahra masuk wad. Tahun lepas bulan November pun Zahra warded sebab demam. Tapi kali ni sebab demam+batuk+selsema. Demamnya cecah sampai 40 darjah. Tu yang terus ke hospital. Kali ni agak mencabar bagi mummy sebab tengah pregnant 7 bulan. Zahra pulak meragam nak dukung je sampai tak larat kadang tu. Cuma mummy kene kuat dan lupakan sakit pinggang atau tak larat tu. Kadang-kadang dia nak dengan babah, tapi kebanyakannya dengan mummy la. Ceritanya begini.

11 Dis 2014 (Khamis)
----------------------------

Lepas ambil Zahra malam tu dia takde tunjuk apa-apa tanda sakit ke demam ke. Macam biasa. Malam tu mama pun ikut sekali balik rumah mummy sebab senang nanti nak gerak ke Penang terus je dari rumah. 

Dalam pukul 1.30 pagi, Zahra merengek. Mummy bangun buat susu sambil pegang dia. Eh panas la pulak, demam ke Zahra ni. Kebetulan babah pun terbangun so mummy bagitahu babah, babah ambil kain basahkan dan tuam kat kepala dia. Lepas minum susu dia pun sambung tidur. Ubat demam takde pulak kat peti ais kalau tak boleh bagi dulu.

Pukul 3 pagi babah kejut mummy kata badan Zahra panas sangat. Babah terjaga sebab tersentuh Zahra yang panas tu. Mummy terus ambil termometer. 38.5 darjah. Tapi Zahra tak merengek. Babah ajak gi Klinik Idzham. Mummy kata kalau tengah malam doktor jarang ada, so babah terus call, nurse kata doktor ada. Suhu macam tu baru nak demam katanya. 

Kami ke Klinik Idzham kat Bukit Antarabangsa. Doktor cek memang demam dan bagi ubat demam dan batuk sebab Zahra ada batuk sikit. Masa ni belum selsema lagi. Balik dari klinik kami terus bagi Zahra ubat dan dia tertido semula.

Mummy bincang dengan babah kalau pagi tu demam dia tak kebah mummy nak EL je. Babah tak boleh sebab cuti dah habis.

12 Dis 2014 (Jumaat)
----------------------------

Bangun subuh tu mummy cek badan Zahra tak panas dah. Dia pun lena tidur sebelah nek wan kat luar. Sebelum pergi kerja mummy cek lagi suhu, 36.5 darjah. Alhamdulillah...tak demam dah. Mummy pesan kat mama kalau panas bagi dia mandi banyak kali kasi keluar panasnya. Mama tanya kalau tak demam nak bagi ubat jugak ke. Mummy kata bagi je sebab esok nak balik Penang kenduri anak ateh kahwin.

Siang tu pun mama kata Zahra ok, normal je. Badan pun tak panas. Tapi tidur malam tu badan dia start macam dedar-dedar je. Banyak kali nangis nak susu. Masa ni mummy perasan banyak taik mata kat belah mata kanan dia. Aik sakit mata pulak ke. Malam tu mummy just tuam tuala basah kat kepala dia, tak nak dia demam lagi sebab esok nak jalan jauh. Tapi sebenarnya mummy tak sedap hati nak ke mana-mana memandangkan keadaan anak dara ni yang tak menentu.

13 Dis 2014 (Sabtu)
--------------------------

Bangun pagi Zahra macam biasa. Pak long belikan roti canai tapi dia tak nak makan. Offer sikit pun tak nak. Bangun tidur tu pun taik mata dia banyak kat hujung mata, mummy lap sikit-sikit. Masa ni batuk dia boleh tahan tapi tak kerap. 

Masuk kereta mummy offer buah dia tak nak, tapi dia nak makan kerepek pisang favourite dia. So sepanjang jalan dia just makan kerepek je. Mummy risau jugak sebab dia batuk kan, nanti makin teruk pulak. Tapi dah itu je yang dia nak makan.

Kami berhenti rehat kat R&R mana tah, mummy lupa. Orang ramai sungguh. Mummy belikan Zahra sup fishball. Suruh dia makan pun tak nak. Sibuk dengan lego yang baru beli, nek wan belanja. Tapi akhirnya dia makan jugak tapi sikit la, tak habis pun. 

Sampai je Penang petang tu Zahra dah macam tak selesa. Badan dia panas, merengek. Ateh offer sup ayam pun dia tak mahu. Sebelum siap nak ke Hotel Eastin kenduri sebelah perempuan, kami bagi Zahra ubat, memang berperang la. Tak suka sungguh dengan ubat macam mana nak baik. Huhuhu. Lepas tu mandi dan dia ceria balik.


Masa ni Zahra pun ok lagi. Tak meragam, badan ada sikit dedar tapi tak demam. Tengok tu siap fefeling nak nyanyi Let It Go.  Tapi bila masuk je dewan bila majlis dah nak start, dia macam tak selesa, babah sibuk ambil gambar, dia pun sibuk jerit babah dan suruh mummy bawak ke babah.



Tiba time makan, mummy bagi sup sayur dia makan sesudu dua, pastu kami kopekkan udang, dia tak nak. Dia nak turun dari baby chair so babah bagilah hand phone bagi dia leka kejap.



Sempat selfie dengan pengantin. Yang pengantin lelaki tu sepupu babah. Masa diorg bertunang mummy tak dapat pergi sebab cuti raya dipendekkan dan dipanggil kerja. Huhu. Masa ni Zahra dah terlena kat mummy. Kesian dia. Dahla first time pergi hotel ni. Sepupu-sepupu ajak main pun dia tak nak. Nak memerap je. Badan dia dah tak sedap time ni.

Selesai kenduri kami singgah kat kedai beli cool fever untuk Zahra. Malam tu kami tidur kat The Light Waterfront. Situ macam homestay, duduk sekali dengan saudara babah. Sampai je rumah, bagi Zahra makan ubat, salinkan baju dan dia terus tidur.

Mummy pulak sembang dekat luar, sekali dengar dia nangis, mummy cek badan panas sangat ni. Tepek termometer alamak 39.7 darjah masa tu dah pukul 12.43 tengah malam. Mummy pun sibuk tanya member biro Penang mana klinik panel ofis. Tapi malangnya klinik tu bukan 24 jam. Pastu biro chief kata ada satu klinik 24 jam, Klinik Aman namanya dekat dengan USM dan dekat jugak dengan tempat tinggal kami.

Sampai ke klinik tu rupanya bukan panel Bernama. Takpelah kami bayar. Nurse cakap kena tunggu lama sikit sebab doktor tengah jahit patient. Mummy kata anak saya demam panas sangat ni. Nurse terus masukkan ubat kat montot untuk kurangkan suhu sementara tunggu doktor. Sebelum masukkan ubat suhu dia dah 40 darjah.

Tak lama lepas tu baru dapat jumpa doc. Doktor cek tekak dia kata tonsil bengkak, tengok ada tahi mata. Doktor kata Zahra kene jangkitan kuman kat mata dari tonsil tu, sebab tu bertahi mata, nasib baik mata tak merah katanya. Doktor nasihatkan supaya Zahra dihantar ke hospital untuk masuk wad. Alamak, kami ni duduk KL doktor, takmolah berkampung kat Penang ni. So mummy decide untuk mintak ubat montot kat doktor, esok kami akan terus balik KL. So doktor bagi ubat bontot, ubat batuk kahak dan antibiotik.

Balik dari klinik, mummy mintak babah mandikan Zahra sikit untuk kurangkan panas badannya. Kesian dia menangis-nangis kesejukan. Lepas mandi, makan ubat dia terus tido. Mummy tetap tuam kepala dia dengan tuala basah.

14 Dis 2014 (Ahad)
-----------------------

Pukul 7 pagi mummy cek suhu Zahra 37.1 darjah. Alhamdulillah dah turun sikit. Doc kata cek suhu setiap 4 jam. Nasib baik memang bawak termometer dari rumah.  Sebelum kami cek-out pukul 11 tu badan Zahra dah turun lagi 36 darjah. Dah normal la tu. Tapi mood dia masih on off lagi. Tahi mata masih ada kat mata kanan tu. 

Dalam kereta dia macam dah ok sikit. Kami singgah lunch dulu sebelum balik KL sebab tak breakfast pun pagi tadi. Hajat nak makan gulai ikan sembilang tutup pulak kedai dia. So kami round-round bandar dan mama ajak makan kat warung masakan minang. Alhamdulillah..Zahra nak makan setelah beberapa hari tak selera. Dia makan nasi dan ayam goreng. Walaupun tak habis at least boleh tambah tenaga dan dia kembali ceria. 

Lepas makan mummy singgah beli jeruk jap untuk dibawa balik kampung time adik bertunang nanti. Saja makan rewang-rewang. Kebetulan mood Zahra pun dah ok. Lepas beli kami terus balik KL. Sebelum balik mama sempat cakap dengan ateh mohon maaf sebab tak sempat nak ke rumah diorg, dan tak dapat nak pergi kenduri belah diorg malam ni.

Sampai KL pun dah malam, jalan jem sungguh time weekend cuti sekolah ni. Memang penat. Malam ni kami tidur kat rumah mama sebab rumah takde elektrik. Malam tu tidur badan Zahra panas balik, dia kerap merengek dan gosok-gosok tekak dia. Mummy tak sedap hati sakit tekak ke.

Dalam pukul 12 tengah malam babah ajak pergi hospital. Kami ke Pantai Cheras, first time ni datang sini. Tak lama tunggu doc dah panggil. Doctor cina lelaki mcm pandang pelik je kat kami tak tau pasal apa. Doktor tanya itu ini, masa nak jolok tekak tiba-tiba Zahra muntah. Sebelum tu dia baru je minum susu, keluar balik susu tu, habis baju seluar mummy kena muntah. Lantai pun penuh dengan muntah dia.

Doktor cek macam ala kadar je. Takkan marah sebab lantai dia kotor muntah kot. Doktor tanya ubat demam batuk masih ada kan, so teruskan aje makan ubat tu. Tekak dia macam mana doktor? Tak merah sangat katanya. Tahi mata ni pulak? Itu biasa kalau demam, kata doc..sebabnya mummy perasan mata belah kiri pulak macam nak bertahi mata. 

Keluar dari bilik doktor babah pun bayar doc consultation RM43. Insuran Zahra tak cover out patient melainkan kalau masuk ward. Hmmm...memang tak pergi sini lagi kot. Layanan macam gitu.

Subuh tu Zahra muntah lagi lepas minum susu. Mummy bukak cadar, cek suhu badan dia 38 lebih, terus masukkan ubat kat montot. Baju pun tak pakai sebab panas sangat. Lepas tu dia terus tido sampai ke pagi.

15 Dis 2014 (Isnin)
-----------------------

Bangun pagi cek suhu badan Zahra dedar je 37 macam tu. Kesian dua-dua mata melekat dengan tahi mata. Dia masih tidur lagi, biarlah maybe baru lena sebab malam tadi merengek dan muntah. Babah pergi setel TNB dulu untuk elektrik di rumah kami. Mama pulak risau Zahra tak bangun-bangun dan ajak mummy pergi hospital dulu tanpa babah. Mummy tak nak sebab baju takde, tunggu babah bawak baju dari rumah sebab baju habis kena muntah malam tadi. Lagipun mummy tak larat nak dukung Zahra, so tungguh babah dulu.


Dalam pukul 12 tengah hari mummy kejut Zahra, kebetulan babah dah balik dan masalah elektrik di rumah kami dah selesai. Mummy cek suhu Zahra tak demam, cuma hidung berair dan batuk teruk pulak, mata pulak sepet je sampai ada eye bag. Ajak dia mandi, dia ok. Lepas lunch kat rumah mama, kami pun terus balik rumah.


Sampai rumah Zahra tidur. Mummy pulak kemas rumah dan basuh baju siap-siap. Badan dia masih dedar lagi. Asar tu Zahra merengek, babah cek suhu dia 39 darjah. Kami fikir nak pergi hospital mana, sebab dulu ofis babah cover sekarang ni tak lagi. So bergantung pada insuran Zahra je. Kami ambil Prudential BSN Takaful. Setiap bulan babah bayar RM100. 

Ikutkan mummy pergi hospital kerajaan je. Hospital Ampang pun ada rekod dia. Tapi akhirnya kami ke KPJ Ampang Puteri sebab agen kata insuran cover kat situ, lagipun tahun lepas Zahra pun memang warded kat situ, so kami dah ada pengalaman sikit la. Kalau kerajaan babah takut tunggu lama je, kesian kat Zahra.

Bersambung...

(rasa dah panjang sangat entry ni, kita sambung kat next entry pulak ye..wassalam)











5 comments:

  1. Semoga anak sis cepat sihat ye...

    ReplyDelete
  2. tenkiu semua..alhamdulillah..dia da ok skang

    ReplyDelete

  3. Memang demam harus diberi perhatian yang sewajarnya. Namun demam juga boleh mendatangkan kebaikan. Antara kebaikan demam ialah ia dapat menguatkan sistem imunisasi badan. Alhamdulillah Zahra dah sembuh.

    ReplyDelete

  4. Memang demam harus diberi perhatian yang sewajarnya. Namun demam juga boleh mendatangkan kebaikan. Antara kebaikan demam ialah ia dapat menguatkan sistem imunisasi badan. Alhamdulillah Zahra dah sembuh.

    ReplyDelete