Nuffnang Ads

Monday, 19 October 2015

Pengalaman kene demam denggi

Assalamualaikum.

Entry kali ni mummy nak cerita pengalaman mummy kena demam denggi. Pertama kali dalam hidup kena serangan denggi ni. Dan dah lama jugak tak demam teruk macam ni. Memang dugaan sungguh, nak jaga baby lagi, menyusukan lagi, badan tak larat lagi. Jom kita tengok kronologi demam mummy ni.

Day 1 (12 Sept/Sabtu)
----------------------------

- Mummy cuti 4 hari balik kampung kononnya nak tolong mak abah kemas-kemas dan beli barang untuk kenduri adik mummy. Sudahnya apa pun tak dapat, sepanjang duk kampung mummy demam, so baring je. Bangun pagi tu mummy terus pam susu, tulah first and last mummy pam sebab lepas tu tak larat dah badan. 

- Lepas pam bawak Adeeb jalan-jalan kat luar, kakak Zahra pun dah bangun, babah tidur lagi. Masa ni dah rasa tak sedap badan, macam nak demam. Sempat jugak sarapan mee goreng.

- Bagi makan Adeeb puri keledek lepas tu nak mandikan dia. Sementara tunggu air masak mummy melepek kat sofa. Babah tanya kenapa, mummy kata nak demam. Babah kata mungkin sebab tak cukup tidur kot mummy rasa tak sedap badan. Malam tadi sampai kampung pukul 4 pagi, 8.30 pagi dah bangun sebab anak bujang ni dah bangun.

- Lepas mandikan Adeeb, bagi dia susu dan tidur mummy pun join tidur sekali. Masa ni badan dah panas. Babah risau, dia beli air badan dan panadol. Lepas makan panadol badan ok sikit tapi mummy sambung tidur lagi. Tengah hari bangun sebab tekak haus sangat-sangat, minum air sejuk banyak2 pastu sambung baring. Tak makan pun sebab takde selera, just haus je. Nasib baik Adeeb pun perangai ok. Dia tengok mummy baring sebelah dia pun elok je tidur dan main sorang-sorang.

- Petang tu cuba bangun tapi tak boleh sebab pening dan nak muntah. Loya sungguh. Kepala pun berpusing, so baring dan tidur lagi. Babah belikan air 100 plus. Mummy masih tak lalu makan. Pukul 6 alhamdulillah berjaya bangun pelan-pelan, tu pun gagahkan diri sebab nak bagi Adeeb makan dan mandikan dia. Babah pun balik dari pasar malam dan beli makanan macam-macam. Mummy just makan keropok lekor sebatang, leher ayam goreng sebatang. Mak buat air teh o panas suruh minum tapi tak berani minum sebab perut kosong kang masuk angin satu hal pulak.

- Malam tu susah nak tidur, kaki ni dari peha sampai bawah rasa lenguh je. Suruh babah picitkan pun tak hilang lenguhnya. Still demam. Badan seram sejuk nasib baik ada stokin.

Day 2 (13 Sept/Ahad)
----------------------------

- Pukul 7 pagi bangun sebab lapar. Mak dah buat nasi goreng tapi dalam fikiran ni teringat roti coklat. Amek dua ketul tapi tak habis makan pun. Lapar tapi selera takde.

- Babah bangun ajak pergi klinik sebab badan mummy masih panas. Lepas sarapan mummy baring kejap sambil menyusukan Adeeb. Pukul 9 babah kejut ajak pergi klinik. Sampai klinik doktor tanya ada batuk ke, selsema ke. Semua tu takde, cek temperature 40 darjah ko. Doc tengok tonsil bengkak. Doc kata kalau ada bintik-bintik merah kat badan pergi hospital terus takut denggi. Mummy terus selak baju eh apa bintik 2-3 kat lengan ni. Tapi wat dek je dulu.

- Makan ubat kat klinik jugak, doc bagi antibiotik, vitamin B complex, ubat tahan sakit, ubat kumur dan eno. Tak tau apa relevannya dengan demam mummy ni. Ubat demam tak dibagi pulak. Lepas makan ubat baru ada kekuatan sikit. Total bil RM45.

-Sampai rumah bagi Adeeb makan, babah mandikan dia. Badan mummy pulak start berpeluh, fuh panas, ngadap kipas je lah. Mak buatkan bubur nasi, ada sikit selera nak makan. Lepas makan mummy rehat, badan panas balik. Mata pun rasa panas sampai sepet jadinya. Ada sakit skit kat belakang mata. Mintak babah jelumkan kepala, kejap je kain tu kering. Huhu.

- Petang tu mak belikan soto dan sate. Lalu makan soto sebab sup kan, makan sate tak rasa sate pun. Just makan sebatang dua je. Mulut payauna rasa.

- Malam tu tiba-tiba mummy menggigil kesejukan. Sampai 2 lapis selimut pakai. Nak tutup kipas kesian anak-anak berpeluh pulak. Mummy just perlahankan volume kipas tu. Babah bagi panadol lepas tu baru ok, panas berpeluh keluar. Tu pun tidur tak lena. Pukul 5 pagi bangun tidur kat sofa kat luar, pun tak lena. Kepala sakit.

Day 3 (14 Sept/Isnin)
----------------------------

- Adeeb nangis nak susu, babah sedar mummy takde kat katil. Mummy pelan-pelan masuk bilik dan bagi susu kat Adeeb. Lepas tu mummy sambung baring kat luar. Babah pun duduk luar teman mummy. Mak dah risau tengok mummy sebab hari ni nak balik KL dah. Mummy mintak mak air asam jawa dan suruh babah urut kepala mummy, lepas tu jelum balik dengan kain sejuk.

- Lepas makan ubat subuh tu badan ok sikit. Mummy pun ada selera sikit sarapan nasi lemak. Tapi badan still lemah, babah yang kemaskan barang-barang nk blk KL. Barang yang tertinggal biarkan je sebab nanti nak balik lagi adik mummy kawin.

- Sebelum balik mummy ulang lagi makan nasi lemak, kali ni bertambah 2 pinggan walaupun portion sikit. Lepas tu makan ubat. Mak berkali-kali tanya nak balik jugak ke. Lepas makan ubat badan ni ok sikit, tak demam dah. Tengah hari tu siap semua kami pun balik ke KL.

- Sepanjang perjalanan balik ke KL badan mummy ok, tak demam. Mummy pun tidur je, anak-anak pun sama. Sampai je KL petang tu babah terus bawak pergi ke Pantai Hospital Ampang untuk cek darah. Masa ni tak larat sikit. Suhu badan mummy masa ni pun 37++.

- Masuk kat emergency mummy disuruh baring. Mummy kata kat nurse kalau anak saya nangis bolehkan dia masuk nak susukan. Nurse terus panggil babah bawak masuk Adeeb dan Zahra walaupun masa tu dia tak nangis pun. Doc datang tanya bila last period, kita akan cek jugak pregnancy yer. Erkk terkedu mummy. Sejak bersalin memang tak period lagi. Kalau pregnant kesiannya Adeeb kecik lagi dah dapat adik, ehhh.

- Doc cakap memandangkan dah demam sampai 3 hari dia suggest untuk terus masuk wad. Kalau tak nak masuk takpe, doc akan cek darah dan masukkan air dalam badan, tunggu dalam 2 jam untuk tengok result darah. Mummy kata saya tak nak masuk wad la hari ni doc. Sebab tak kemas beg utk warded, pastu baru balik dari kampung, nak sediakan stok susu Adeeb lagi. Doc kata okey takde masalah.


- Babah tengok muka mummy pucat lesi. Tak makan minum kot sejak last kat kampung tadi. Huhuhu. Pukul 8 malam doktor datang dan kata confirm mummy kena denggi. Platlet mummy drop ke 138. Normal 150. Dia kata nak admit boleh tak nak pun takpe, tapi esok kena datang lagi untuk ambil darah. Kalau platlet dah drop below 100 memang wajib admit wad katanya. Tapi sebelum balik dia tambah lagi 1 pain air masuk dalam badan mummy. Total bill RM700++. Hehu terkejut mummy, insurans tak cover outpatient. Tapi boleh claim kalau warded.

- Balik dari hospital babah singgah ke kedai mamak Nurinz dekat Aeon Big Cheras untuk beli jus pucuk betik. Mummy dah tak larat masa ni. Babah tanya nak makan apa, mummy nak sup je. Babah order sup ayam dengan bubur nasi. Sampai rumah mummy tak makan pun, salin baju, salin baju pampers Adeeb bagi dia susu dan tidur sama-sama. Takde selera nak makan, babah kejut bagi panadol. Minum jus betik not bad rasanya pada tegukan pertama, rasa macam teh herba. Tapi bila dah berteguk-teguk baru rasa pahitnya. Kene minum sejuk2. Jus ni tak ditambah gula tapi dia guna stevia so takdelah pahit sangat rasanya. Bolehlah diminum. Babah pun beli 2 botol besar air 100 plus. Doc pun pesan minum air banyak. 100 plus pn ok tapi kena campur dengan air masak. Masa ni air masak payah rasanya. So mummy telan air 100 plus campur air masak. Ni pun utk kurangkan rasa loya.

Kebanyakan kedai mamak ada jual jus ni. Babah beli 2 botol. Kena minum sejuk-sejuk.
- Badan agak panas malam tu, babah cek suhu 38...mummy mintak babah jerlum kepala dengan tuala basah. Mata ni pun rasa panas semacam je. Mummy letak tuala basah kat mata jugak. Rumah memang tunggang langgang, tak larat nak buat apa. Mummy mintak babah buatkan makanan Adeeb utk stok 4 hari, setel semua mummy tidur. Tapi tak lena sangat pun malam tu, Adeeb pun asyik bangun nak susu.

Day 4 (15 Sept/Selasa)
---------------------------

- Bangun pagi tak larat sangat tapi dalam kepala fikir nak kemas rumah, siapkan beg baju budak2 ngan mummy untuk ke hospital. Tapi lemah betul nak bangun, kepala berat. Sambung tidur lagi.
Babah ajak pergi rumah mama pagi tu so dari situ terus ke hospital tapi mummy kata nanti boleh sebab tak larat, badan nak baring tidur je ni.

- Nak uruskan Adeeb pun mummy takde kekuatan, dukung dia rasa berat sangat, pagi tu babah mandikan dia dan bagi makan. Babah ajak lagi pergi rumah mama tapi mummy masih lemah, macam mana nak bangun, jalan, dukung Adeeb. Dahla dalam kereta bujang tu tak nak duduk diam, tapi babah tetap ajak jugak, mummy rasa macam nak marah tapi diam je dan terus tidur.

- Lepas tidurkan Adeeb mummy pun tidur sekali, badan panas sungguh 40 darjah. Kepanasan tu yg buat mummy lemah tak larat nak bangun. Babah bagi panadol dan ajak pergi hospital terus. Mummy kata nanti dulu, nak rehat dan tidur dulu.

- Mummy tanya boleh tak abang pon datang sini bawak mama untuk ambil Adeeb hantar ke pengasuh sebab mummy tak larat sangat nak uruskan Adeeb. Cuba bangun tapi jalan slow-slow dan duduk sebab pening. Babah pun akhirnya akur bila tengok keadaan mummy mcm tu.

- Lepas makan panadol peluh pun keluar dan mummy pun ok sikit. Bila ok boleh bangun dan jalan mummy terus ke dapur kemas apa yang patut dan kemas baju. Lepas buat satu2 kerja mummy akan relaks kejap. Dah ok sambung balik. Mama pn sampai terus rebus pucuk pokok betik dan tidurkan Adeeb. Mummy mandi bagi segar sikit badan. 

- Rasa lapar pulak, minta babah panaskan bubur dan sup yang beli malam tadi. Makan sikit je lebihnya babah habiskan. Pastu babah bagi air rebusan pucuk betik. Perghhh pahit bak hanggg...minum seteguk terus nak muntah tapi gagahkan telan jugak. Minum 2 teguk je tak mampuu. Lepastu bilas tekak dengan 100 plus campur air masak. 

- Mummy sambung tidur...lepas Asar bangun dan ajak babah ke hospital. Sampai emergency takde orang pun. Doktor tanya kenapa tak admit semalam dan kata mummy kena jugak admit hari ini. Memang mummy serah diri sebab rasa tak larat sungguh badan ni. Tak pernah demam lemah macam ni. 

- Mummy dimasukkan ke wad A309, bilik dua orang, orang sebelah tak mesra alam pun. Setel admission babah balik kejap ke rumah mama dan malam tu babah datang bawak sup ketam simpel mama masak.

- Tengah malam tu doktor India, Dr Sashi datang kata platlet turun lagi 90..mak aihh, jus betik sebotol setengah, yg pahit pun dah telan, air 100 plus lagi...huhu..doc kata selagi ada demam selagi tu virus tu ada. Bila demam dah baik baru virus tu slowly hilang. So rawatannya adalah masuk air dlm badan dan bagi panadol kalau demam. Malam tu mummy kena masuk ubat kat montot sebab demam tak kebah2. Selalu Zahra je kena. heheh. Oh ye malam tu pun nurse ambil darah mummy lagi.

Day 5 (16 Sept/Rabu)
---------------------------

- Bangun pagi tiba-tiba ada discaj kat panty liner..alamak period ke. Gosok gigi pun berdarah lebih daripada biasa, bintik-bintik kat kaki dan tangan makin kelihatan tapi tak gatal. Then bagitau nurse kata berdarah kat bawah, nurse tanya puan period kot. Disebabkan 6 bulan tak period mummy jadi takut kot2 tu effect denggi. Pastu nurse mintak sampel air kencing dan doktor akan tengok kemudian.

- Pagi tu doktor datang bagitahu darah turun lagi 79. Terus wasap kat babah bagitahu..huhuhu.

- Babah sampai macam biasa bawak ice pack dan botol kosong. Walaupun sakit, rutin harian tak boleh tinggal, kalau tinggal bengkakla cik B, kesianlah anak bujang sorang tu. Alhamdulillah production still ok walaupun sakit dan macam nak period.

Walaupun dah beli Malish Aria, tetap setia pada Manual Avent, mungkin belum mahir pakai pam elektrik yang banyak tools tu dan bulky nak bawak travel.
- Selera makan pun dah kembali ok. Lidah dah tak payau dah. Elok je duduk kat hospital badan pun cergas, cuma demam sikit je especially malam. Mungkin sebab air masuk dalam badan kot tu yg bertenaga sikit. Tengah hari tu babah datang bawak kapsul betik. Babah duk google akhirnya jumpa, dia pergi ambil kat runner kat Setapak, RM50 kot sebotol. Mummy makan 5 biji kapsul sehari, kalau tak denggi makan 2-3 kapsul je. Semoga platlet naik sikit lepas ni, amin.


Nilah kapsul tu, betterla dari minum jus or air rebusan yang pahit kan. Selain pucuk betik company ni pun hasilkan macam2 kapsul herba dari macam2 tumbuhan. Sila google.

- Doktor datang, jeng jeng jeng...platlet turun lagi 76. Doktor kata platlet memang akan turun, tapi bila da baik, cepat je platlet naik balik. Lunch tadi makan lauk ayam, pastu tiba-tiba tergaru-garu satu badan macam kena gigit nyamuk. Mummy fikir takleh ayam kot ni, pastu tengok bintik-bintik merah semakin banyak especially kat kaki, macam orang kene demam campak tu. So itu yang menyebab gatal. Doktor kata kalau bintik dah keluar banyak, itu proses pemulihan. Kalau macam tu tak lama lagi baiklah mummy. Takut ooo kalau drop sampai single digit darah baru akan masuk dalam badan, takut jugak kalau kena denggi berdarah. Tapi so far mummy rasa badan ni ok je. Huhuhu..

- Hari ni pun babah balik rumah kami sebab ada gotong royong bersihkan kawasan apartment tu memandangkan mummy kes terbaru denggi. 

- Malam tu babah datang bawak Zahra je dengan sup ketam. Kami makan sup sama-sama, Zahra suka betul. Terubat rindu kat kakak, tapi mummy rindu sangat kat Adeeb, rindu nak bf dia, hanya duk tengok gambar ngan video kat henpon je. Bila nak baik niii...astagfirullah...

Day 6 (17 Sept/Khamis)
-----------------------------

- Bangun pagi rasa tak selesa kat perut, sebu semacam je. Bila picit kt hulu hati ni sakit pulak, nak kentut dan sendawa pulak tak lepas. Angin kot, bila doc dtg pagi tu bagitahu dia dan nurse kemudian bagi ubat macam gaviscon tu, tapi mummy tak minum pun, uweekk pulak rasanya.

- 8.30 pagi nurse datang ambil darah sambil mummy berdoa harap-harap ada perubahan positif hari ni, amin...

- Diyana, sepupu babah merangkap agen insuran mummy datang melawat sambil bawak jus pink guava Peel Fresh tu. Dia pun cerita pengalaman dia jaga suami dia yang kene denggi, lagi teruk keadaan suami dia tu daripada mummy. Dia kata jangan gosok gigi sebab masa denggi ni kalau boleh nak elak daripada bleeding, so just gargle je..boleh mintak nurse ubat kumur.

- Hari ni period mummy banyak pulak, cecepat mintak babah datang belikan pad. Hari ni babah dah kerja. Nurse pulak masa cek tekanan darah dan suhu tiba-tiba tanya ada pendarahan tak selain period dan tanya ada tukar pad banyak kali ke. Mummy cakap period ok cuma bila gosok gigi berdarah. Nurse tu buat muka panik, dia kata nape tak bagitau mana la tau tak cakap. Babah pun terkejut sebab dia pun tak tau, so nurse pesan jangan gosok gigi dulu, just kumur je dan akan alert doktor pasal hal ni. Ish cuak pulak mummy, takut denggi berdarah je.

- Hari ni pun nurse bagi calamine lotion untuk mummy sapu kat badan lepas mengadu gatal-gatal kat badan dan kaki. Bintik-bintik merah semakin banyak dan merah betul, tapi bintik kecik je macam kena cucuk jarum saiz dia. Takut pulak tengok especially kat bahagian kaki. Harapnya dah nak baikla bila bintik keluar banyak ni.

- Doktor datang bagitahu result darah 48, turun sangat2 tu dan akan ambil lagi darah petang ni. Dia kata biasanya akan drop lagi sampai 30, normal katanya. Tapi kalau jatuh banyak doc akan masukkan platlet dalam badan. Harap-harap tak sampai macam tu la, huhu. Doktor kata kalau period heavy sangat sampai banyak kali tukar pad doc akan bagi ubat untuk stopkan dulu period tu. Gatal-gatal badan pun dikira final stage of dengue, recovery stage katanya. 

- Result darah petang tu turun lagi ke 41. Releks mummy, esok naik balik la tu, cuba nak sedapkan hati sendiri yang dah mula stress ni. Malam tu mummy suruh babah bawak Adeeb datang, rindu gila dah kat dia, lagipun orang sebelah dah discaj, dia batuk-batuk so tak berani nak bawak Adeeb or Zahra takut berjangkit. Adeeb datang terubat skit stress mummy, sebelum balik mummy bfkan dia dulu, nak balik tu sombong pulak bujang ni selamba je balik dengan nek wan dia.

Day 7 (18 Sept/Jumaat)
----------------------------

- Bangun pagi darah diambil lagi. Harap naik. Mummy dah mula tertekan dan bosan duduk sini, astagfirullah. Makanan hospital pun tak lalu nak makan. Sebelum babah datang pagi ni mummy kirim kaya nak makan dengan roti.

- Tengah hari doktor datang membawa khabar gembira, platlet dah mula naik ke 56. Alhamdulillah. So doktor kata tak payah ambil darah 2 kali, tengok esok kalau naik sampai 70 boleh balik. Yahoo.

- Malam tu sebelum babah datang pesan suruh bawak Mekdi sebab da bosan dengan makanan hospital. 

Day 8 (19 Sept/Sabtu)
---------------------------

- Hari yang ditunggu dah tiba. Hati mummy kuat kata boleh balik hari ni. Semoga dipermudahkan Ya ALLAH. Pagi tu macam biasa ambil darah, harapnya yang last lah. Tengah hari tu bila dapat result 79! Syukur. Doktor kata boleh balik dan bagi MC sampai raya haji. Kalau tak mummy kerja raya tu. Alhamdulillah. Seminggu lagi datang untuk cek platlet.

- Nurse datang mintak mummy setelkan bil di bawah. Mummy cecepat wasap babah yang tengah ambil gambar pengantin member kerja dia tu bagitau dah boleh balik. Mummy bagi resit kat bawah, eh bape RM kene, bil takde pun. Insurans tanggung semua la tu, tapi nak tau jugak total bill kan. Takpelah, pastu mummy terus ke farmasi untuk ambil ubat.

- Dalam pukul 3 babah sampai kami pun balik, malam tu tidur kat rumah mama dulu, esoknya baru balik rumah. Sampai je rumah mama terus gomol si bujang tu. Rindu sungguh. Stok susu beku kat rumah mama pun hampir habis, nasib baik mummy ada simpan kat rumah mama, so tak payahla babah ulang alik ambil stok susu kat rumah kami.

25 Sept/Jumaat
------------------

- Hari ni mummy ke hospital lagi untuk follow up cek up. Babah ikut sekali sama anak-anak. Sampai je terus ambil darah dan datang balik dalam 1-2 jam. Kami sarapan dulu lepas tu baru bawak anak-anak pergi rumah pengasuh dan babah pergi kerja.

- Pukul 11 mummy datang balik hospital dan doktor kata platlet mummy dah kembali normal dalam 400++ cuma keadaan hati yang belum pulih. Doktor kata ia akan pulih cuma ambil masa untuk pulih. So doktor bagi ubat untuk cepatkan pemulihan hati. Doktor pesan sementara ni jangan buat kerja lasak dan berat termasuk angkat barang-barang berat, kerja rumah pun yang light2 je.

- Mahal tu ubatnya RM200++. Total bill hari tu RM400++. Lepas setel mummy nak claim deposit masuk hospital hari tu, dapatlah balik RM500. Alhamdulillah. Oh ye next appointment lagi 3 minggu untuk tengok balik keadaan hati tu.

16 Okt/Jumaat
------------------

- Mummy datang hospital dengan Adeeb dan Zahra yang belum mandi. Kami sampai hospital pukul 9.30 pagi, hari tu mummy kerja pukul 2 petang. Lepas ambil darah, nurse kata datang balik sejam lagi. Nak balik tu Zahra nak roti canai, kami singgah ke kafe dan Zahra nak mihun goreng, so kami sarapan dulu kemudian berdesup balik untuk mandikan dua beradik ni sebelum datang ke hospital balik.

- Sampai hospital pukul 12.30, alhamdulillah result ok, cuma ada part yang masih belum pulih, tapi part yang penting dah ok. Doktor kata dah boleh buat kerja rumah dan aktiviti biasa.

Kesimpulan dari penyakit ni banyak hikmah sebenarnya. Cuma tak boleh lupa sebab sepanjang mummy demam, tak pernah lemah sampai macam ni. Terima kasih sebab sudi baca entry panjang lebar yang ambil masa berhari-hari nak siap. Hahah

Wassalam. 






2 comments:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  2. #done follow..salam kenal dari http://nadiah245.blogspot.com

    ReplyDelete