Nuffnang Ads

Sunday, 16 August 2015

Cerita kelahiran si boboboy - Part 2


Assalamualaikum..

Ini sambungan entri sebelum ini. Enjoice..


8 Mac

1.30 pagi
- Tengah tidur tiba-tiba rasa macam nak membuang. Mummy agak cuak sikit sebenarnya. Ni rasa nak membuang ke nak beranak ni. Tapi memang rasa nak terberak. Pergi bilik air..haiii lega..selamat semua isi perut. Hahahah.

- Masa tu dekat pad ada darah dan lendir. Mummy sambung tidur walaupun contraction dan semakin kerap.

2.30 pagi
- Mula rasa sakit sangat. Bila baring melunjur sakit, mengiring ke kiri sakit, ke kanan sakit. Last2 mummy duduk melunjur sambil tidur barulah contraction dapat dikawal kesakitannya. Fuh fuh sambil control nafas.
Nak kejut babah ke tidak eh, tengok syok je babah tidur siap kroh kroh lagi. Kesian pulak. Biarlah dulu, rasa sakit sangat baru kejut. Masa ni mummy memang tak lena tidur. Kerap sangat contraction datang, baru nak lelap sakit pun datang.

- Babah terjaga tengok mummy tidur sambil duduk. Babah sedikit gabra tanya mummy sakit ke. Mummy angguk je. Babah terus bangun siap-siap pakai baju dan ajak ke hospital. Mummy tinggal sarung tudung dan pakai stokin sebab pakai baju kelawar mama lengan panjang. Sebelum pergi hospital tak sempat jenguk Zahra kat bilik mama sebab babah memang cepat dan pantas ajak pergi hospital.

3 pagi
- Sampai hospital ada sorang je pesakit. Tak lama mummy dipanggil masuk untuk cek bukaan. Dah 5 cm rupanya. Fuh pantas betul. Berkat jalan-jalan kat Quill City Mall la ni..Hahaha. Alhamdulillah. Tapiii labour room penuh, so tunggu la dulu. Mummy dah siap-siap pakai baju pink. Nurse bagi baring kat katil tapi mummy lebih selesa duduk sebelah babah sebabnya bila baring contraction tu lagi sakit. Bila duduk ok sikit lagipun babah ada kat sebelah. Nurse cakap kalau nak makan boleh makan sebab kat labour room takleh makan. Mummy kata tak lalu nak makan, just minum air zamzam je.

- Oh ye doktor lelaki Cina yang cek perut mummy. Bukan doktor yang sama siang tadi. Cek bukaan nurse perempuan. Doktor tu tengok buku pink mummy. Mummy kan GDM (kencing manis) so dia pun bagitau la risiko2 yang perlu dilalui ibu GDM ni. Menakutkan hokey. Tapi mummy wat dek jer sebab contraction tu lagi sakit. Huhuhu.

- Doktor kata disebabkan mummy GDM baby berkemungkinan besar, bila baby besar agak susah untuk bersalin normal, takut bahu baby tak lepaslah, patahla apa tah lagi. Macam-macam cerita yang menakutkan sampailah dia kata memang bawa risiko pada si ibu tu sendiri. Lantaklah doktor, saya doa pada Allah banyak2 je sekarang ni semoga dipermudahkan kelahiran kali ni. Aminnn

5.30 pagi
- Akhirnya nurse ajak pergi labour room. Yeayyy...Mummy naik kerusi roda, babah pula kena ambil pas kat guard di lobi untuk masuk ke labour room. Sampai je rasa nak kencing, nurse tunggu kat luar takut terberanak pulak dalam toilet. Huhuhu. Kemudian bidan pun masuk, ada 2 orang, sorang doktor tanya mummy macam2. Baik, lemah lembut dan muda lagi. Sorang lagi tu nurse muda jugak tapi kerek semacam. Huh. Doktor tanya mummy ada minum air selusuh ke. Mummy kata tak, just minum air zamzam je. Nurse tu kata kalau minum air zamzam kene bukak penutup botol tu takut jalan tersekat tak bukak-bukak. Dalam hati biar betul dia ni, cerita dogeng mana dia pakai ni. Tapi jauh di sudut hati duk tercari babah mana ni, nak suruh bukak penutup botol air tu. Hahaha..

- Allah maha besar, bila nurse tu cek bukaan mummy dah 8 cm, so automatik teori dia tak terpakai. Jangan percaya syirik semua tu, huh, minta pada Allah semoga semua selamat. Dalam labour room berkumandang bacaan Al-Quran, mummy tanya nurse tu surah apa, dia kata ntah. Pulak dah. Sambil2 tu mulut mummy pun tak lepas baca zikir doa nabi yunus tu. Ada terpampang kat dinding kalau tetiba tak hafal kan. Sakit punya pasal.

- Then nurse tu pecahkan air ketuban. Lepas tu dia punya sakit masyaAllah, mummy dah resah gelisah, sakit sangat babah pulak tak sampai-sampai, mana babah ni. Kalau babah ada memang mummy dah pegang tangan babah untuk tahan kesakitan. At least babah boleh gosok-gosok belakang dan bagi semangat kat mummy. Tapi babah takde..wuaaa. Adui rasa nak terberak dah ni. Nurse kata kalau nak teran boleh teran. Ha?? boleh dah ke. Mummy pun mula teran bila contraction datang. Mummy mintak nurse tu bantal untuk support belakang mummy since babah takde. Nurse kata tak boleh, awak kene pandai-pandai sendiri. Mak aih, sebaik aku sakit kalau tak memang kena la. Dengan dua-dua tangan pegang buku lali, mummy tawakal banyak2 masa meneran tu.

- Sekali dua teran nurse suruh bagitau kalau nak teran sebab dia nak buat episotomi (gunting tutt) sebab katanya baby besar. Mummy kata saya nak teran ni, pup dia terus gunting, pergggg terasa beb pedih. Masa Zahra mummy tak rasa pun, mungkin sebab tak ready kot tu yg rasa tu. Huhu. Bila dah nampak kepala, nurse suruh teran lama dan kuat, mummy pun sekali nafas teran sekuat hati, memang mulut ni takleh senyap, kene jerit gak oi..sakit plus nak kuarkan tenaga push. Ni cara mummy la.

- Alhamdulillah, tepat 6.19 pagi lepas je azan Subuh (dari komputer) baby pun berjaya keluar sepenuhnya. Nurse tanya baby apa puan..Dalam kepenatan mummy cakap lelaki. Fuhhhhh...lega ya amat.. Masa nilah babah baru masuk. Huuuaaaaa...mummy tanya babah pergi mana, mummy penattt. Babah kata dia tunggu kat luar lama tapi takde sapa panggil dia masuk. Elok dia masuk je nurse tengah bersihkan baby. Lepas dah bersih nurse letak baby atas dada mummy skin to skin katanya. Masa Zahra dulu takde. Terus suruh babah azan dan qamatkan baby yg tengah syok duduk atas dada mummy. Letak kat mummy terus diam dari nangis. Assalamualaikum anak mummy. Lepas azan dan qamat, nurse minta babah keluar sebab nak jahit mummy. Nurse tekan-tekan perut untuk keluarkan uri, peliknya mummy rasa nak meneran masa tu, nurse kata jangan teran tapi mummy terteran dan nahhh selambak uri keluar. Alhamdulillah. Masa Zahra tak rasa macam ni pun, tau-tau uri dah keluar.

Segar dari oven gitew..tetap mata sepet jugak macam kakak, hidung ada mancung sikit. hehehe

- Nurse ambil baby dari dada mummy dan letak kat tempat khas. Menangis dia duk situ. Kemudian ada dua orang nurse masuk untuk ambil baby bersihkan dan timbang. Besar dia kata baby sedap peluk dan dukung katanya. Mummy kemudian dicucuk di peha dan mulalah sesi jahit-menjahit. Kali ni terasa betul dia jahit. Nurse kata jahit banyak sebab koyak sampai punggung, alamak, dia kata mummy terangkat punggung masa meneran, laa tak perasan pulak bila masa angkat, lagipun baby besar katanya.

8 pagi
- Selesai sesi jahit-menjahit. Zahra dulu lagi lama. Doktor datang cek jahitan. Baby pun dah wangi, 3.65kg nurse bagitahu. Alhamdulillah, besar betul anak mummy ni, kakak dulu 3.2kg je. Yelah mummy kan GDM so memang baby besar. Kemudian nurse tanya nak susukan baby tak. Of courselah nak. Nurse bawakan baby dan alhamdulillah, pandai baby hisap. Susu dan kolostrum pun dan diminumnya sampai kenyang dan terus tertidur. Syukur sangat, masa Zahra takde macam ni. Huh. Baguslah mungkin polisi hospital kerajaan pun dah tukar dan lebih mesra breast feeding. Sarapan sampai tapi mummy tak lalu makan, just minum air je. Nurse kata kenapa tak makan, mummy kata tekak je kering meneran tadi. Perut masih belum lapar, tengoklah apa yang dihidang, kuetiow goreng kau. Hahaha. Takde istilah pantang makan di hospital. Balik rumah baru start pantang.

- Nurse kemudian nak bawak mummy ke wad, tapi mummy kata nurse yang bidankan saya tak pakaikan saya maternity pad pun. Laa terus nurse tu pakaikan yang jenis ikat. So mummy yang nak bersalin jangan lupa bawak sekali pad lekat siap2 kat disposable panties senang tinggal sarung je. Masa Zahra dulu nurse terus pakaikan bila da setel jahit walaupun senget sampai berdarah baju. Huhuhu.

9 pagi
- Ditolak ke wad 4D katil no 25, sebelum tu nurse ambil darah baby untuk cek kandungan gula. Bila mummy GDM ginilah bila dah bersalin, baby pulak kena cek gula, takut terlebih or terkurang. Result nurse kata normal tapi dia suruh mummy bagi susu banyak-banyak untuk elak hipo (kurang gula..kan).

- Babah lepak kejap kat wad walaupun tak boleh sebenarnya sebab bukan waktu melawat. Setel letak beg, apa semua mummy suruh babah pergi breakfast dulu n rehat. Mummy minta babah belikan biskut dan air mineral dan sambung zzzz.

leher mana leher..sengih pulak dia

2 petang
- Nurse datang dan cek gula pada baby. Darah akan diambil setiap 4 jam. Adeeb pulak tidur je manjang, mummy kejut minum susu pun tido lagi best dia kata. Babah datang dan ambil uri untuk ditanam. Mummy pesan, sebelum ni pun dah pesan supaya tak letak pensil ke pembaris ke apa ke masa nak tanam tu, syirik kan. Huhuhu. Babah kata uri kali ni besar berbanding Zahra dulu. Tengokla perut mummy besar cane kan.

- Masa Zahra dulu ada nurse yang kerek, masa Adeeb pun ada jugak. Sabar je lah kalau duk kat hospital gomen ni. Tapi dia sorang je cengeh, yang lain ok mesra baik je. Mummy bagitahu nurse tu Adeeb muntah (sebab nurse yang nak cucuk BCG masa tu nampak Adeeb muntah dan suruh inform nurse kalau muntah), dia pun ambil baby tak taula dia buat apa. Bila masuk balik cakap kuat-kuat kata baby awak ni dah biru kesejukan, aik salah mummy ke. Lepas tu mummy terus bedung Adeeb dua lapis kain, pakaikan topi. Memang aircond agak sejuk masa tu.

- Mummy bawak Adeeb ke katil dan peluk dia sebab tak nak dia kesejukan. Kang kena marah lagi. Pastu mummy pejam mata tidur-tidur ayam je. Nurse yang sama masuk cakap puan baby jangan letak macam ni takut jatuh. Haihh kena marah lagi. Adeeb kalau letak kat baby cot dia nangis, nak mengempeng je ngan mummy tu yang bawak ke katil duk sebelah mummy.


- Dah petang tapi takde tanda-tanda boleh discaj pun. Tak boleh balik lagi ke. Boring seh duk hospital ni.  Doktor lelaki datang minta izin nak cek jahitan, tapi kalau mummy tak izinkan dia suruh mummy sign satu borang. Mummy pandang babah dan cakap tak payahla doktor sebab tadi pun doktor lain dah cek takde apa-apa. Terus dia suruh sign. Segan kot doktor lelaki, aurat kan. Kalau doktor perempuan mummy setuju je walaupun macam ngeri nak kene cek lagi. Babah tanya doktor bila boleh discaj. Disebabkan GDM mummy tak boleh discaj kene tidur satu malam sebab nak cek gula baby. First time ni tidur hospital, masa Zahra dulu dah boleh balik time macam ni sebab mummy pun takde problem masa tu.


- Sebelum babah balik maghrib tu babah belikan McChicken sebab katil mummy je tak dapat dinner, katil lain ada je. Maybe kantin ingat mummy dah discaj kot. So bismillah je la makan beger tu. Lapar kot. Hahah. Kan dah kata balik rumah baru start pantang.

8 malam
- Baby tidur je mummy cuba lelapkan mata. Tapi malam tu mencabar sikit la sebab Adeeb kerap bangun nak susu. Tapi alhamdulillah susu mummy ada, kalau tak jadi macam kakak Zahra, susu takde baby lapar satu malam nangis nak susu. So lepas bagi susu Adeeb pun lena, mummy cepat2 tidur. Dekat nak subuh baru Adeeb tidur lena. Mummy pulak baru nak lena, nurse da masuk bukak langsir katil semua orang..adooiii baru nak tidur tau.

9 Mac

Adeeb day 2. Dah bukak mata dah..

- Sarapan mihun sup tawar, makan la sikit. Nurse datang cek gula baby, resultnya ok. Syukur. Kemudian nurse datang nak bawak baby mandi, mummy bagi baju, pampers dan lampin untuk bedung baby. Sementara baby mandi tu mummy masuk bilik air cuci apa yang patut. Bila baby da siap mandi, mummy pakaikan barut, sapu minyak yuyi pakaikan mitten dan booties dan topi, pastu bedung 2 lapis, dan selimutkan baby. Bagi susu terus tidur.

- Doktor datang cek apa yang patut dan kata boleh discaj hari ni. Gula baby pun ok tak kene diabetes, syukur sangat. Tengah hari babah datang dengan mama dan Zahra tapi Zahra tak boleh naik, so babah dan mama gilir-gilir naik tengok baby

- Malam tu kami anak-beranak tidur rumah mama semalam sebab jiran-jiran nak tengok baby. Tidur malam tu Adeeb kerap bangun nak susu, bila letak je nangis dan sambung susu. Mummy pulak tersengguk-sengguk susukan sambil duduk

Itulah cerita kelahiran anak teruna kami. Syukur segalanya dipermudahkan dan selamat semuanya. Mummy dapat bersalin normal dan tak diinduce. Syukur ya Allah. Next episod mummy cerita pasal pantang dan pengalaman ngeri pasal jahitan luka episotomi mummy ye..Tunggu

Wassalam.
















































7 comments:

  1. part meneran menjerit tu sama la kite...rasa xpuas kalau xjerit...teran pun rase xde power...hihi..Alhamdulillah..selamat semuanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..kan..cuma kali ni jerit dengan terkawal..masa kakak dulu tak terkawal jeritannya

      Delete
    2. Puji syukur saya panjatkan kepada Allah yang telah mempertemukan saya dengan Mbah Rawa Gumpala dan melalui bantun pesugihan putih beliau yang sebar 5M inilah yang saya gunakan untuk membuka usaha selama ini,makanya saya sengaja memposting pesang sinkat ini biar semua orang tau kalau Mbah Rawa Gumpala bisa membantuh kita mengenai masalah ekonomi dengan bantuan pesugihan putihnya yang tampa tumbal karna saya juga tampa sengaja menemukan postingan orang diinternet jadi saya lansun menhubungi beliau dan dengan senang hati beliau mau membantuh saya,,jadi bagi teman teman yang mempunyai keluhan jangan anda ragu untuk menghubungi beliau di no 085-316-106-111 rasa senang ini tidak bisa diunkapkan dengan kata kata makanya saya menulis pesan ini biar semua orang tau,ini sebuah kisa nyata dari saya dan tidak ada rekayasa sedikit pun yang saya tulis ini,sekali lagi terimah kasih banyak ya Mbah dan insya allah suatu hari nanti saya akan berkunjun ke kediaman Mbah untuk silaturahmi.Wassalam dari saya ibu Sartika dan untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Mbah disini đź’‹Pesugihan Putih Tanpa Tumbalđź’‹

      Delete
  2. thanks akak share experience..saya pon GDM ni..risau plak kalau baby besar..1st baby nie

    ReplyDelete
  3. tahniah ya, saya mengandung kali ketiga ni bebas GDM, alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa rahsianya tu..mana tau nak apply utk next pregnancy plak..huhu

      Delete
  4. saya dulu pun terangkat bontot dan jahit sejam setengah. katanya terkoyak sampai bontot..ubat bius pun habis, tu terasa masa dia jahit penghabisan. Saya GDM, so mcm risau sket kali kedua ni. Masa 1st pun induce, kalau kali kedua kene induce juga, saya redha sb dah ada pengalaman. Saya berharap agar saya tak kene induce..Tahniah ye (walaupun dh lambat)..hihi

    ReplyDelete