Nuffnang Ads

Saturday, 27 April 2013

DIY: Hantaran kahwin dan bertunang

Assalamualaikum rerakan semua..

Entry kali ni mummy akan ceritakan mengenai hantaran yang mummy buat sendiri...Masa bertunang sampailah ke kahwin memang mummy buat sendiri..jimat kos n minat sebenarnya...Macam biasa sesapa nak tempah boleh jer..kalo boleh bagitau sebulan awal. Kalo minat nak tempah leh tinggalkan comment kat bawah ni..

Jom layan gambar DIY hantaran dan aksesori kahwin yang lain..

Ini hantaran masa mummy bertunang. Temanya hijau turqoise tapi untuk hantaran mummy gunakan bunga kaler krim..kasi kontra skit. Hantaran untuk tunang pun simpel jer..


Songkok dan kain pelekat



Sejadah



Baju nikah dan samping (masa nak menikah baju ni dah tak muat, terpaksa beli kain dan tempah...sobsss...)



Cookies



Buah (last minit ni so gubah pun main hentam jer n guna apa yang ada..stok bunga da habis)



Sirih junjung ni kakak mummy yang gubah..beratttt



Ini pulak cenderahati untuk rombongan belah lelaki dan kawan-kawan rapat..Gambar sebelum masa bereben cantik..yang selepas tu mummy tambah manik utk tangkai n tampal bunga kat atas tu...


Ni pulak gubahan hantaran masa mummy kahwin. Temanya warna purple and pink.









Homemade chocolate...mummy yg buat semua coklat ni..entry lain mummy cite pasal homemade chocolate yer.


Bekas cincin yang dapat free masa assignment Karnival Kahwin kat Kraftangan



Ini bunga pahar. Mummy beli sangkar n gubah sendiri letak reben, bunga n tali..tapi pastikan tali tu kukuh takut tercabut plak. Kat Johor memang terkenal dengan telur masin instead of telur ayam rebus.


Letak kat sebelah pelamin..tapi selalu nak kene langgar masa sesi bergambar..

 
Hand bouquet yang mummy buat sendiri...pun mummy guna masa photo shoot pre-wedding..senang je..cantum-cantum bunga, kasi ikat reben siappp...comel kan..oh ye bunga ni jugak jadi penyelamat sebab masa babah n rombongan sampai babah lupa nak bawak bunga mak andam...punyalah tak sabo nak bersanding sampai lupa.


Ini pulak hantaran yang mummy buatkan untuk kawan seofis yang nak bertunang..mummy buatkan 2 dulang je..tema warna merah hitam.



Bakul buah..buah tu hiasan jer sebab guna buah yg ada dalam peti ais mummy.



Chocolate and cookies



Seperti biasa chocolate mummy yg buatkan. Balang kosong tu untuk letak cookies.


Kepada sesiapa berminat untuk menempah bolehlah tinggalkan komen di bawah..Mummy pun terima tempahan coklat juga..Nanti mummy buat entry coklat pulak ye...terima kasih sebab sudi baca blog mummy..Wassalam...

7 comments:

  1. Replies
    1. hehehe..terima kasih..masih terus belajar

      Delete
  2. Replies
    1. DIY = Do It Yourself. Ataupun dalam bahasa melayunya 'buat sendiri'... daripada kita beli di kedai lebih baik buat sendiri..lagi puas..itulah maksudnya :)

      Delete